Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odvojena komemoracija: Pozdrav 'Za dom spremni' ne bi se smio nikad koristiti

Izraelska veleposlanica rekla je kako se nada da je sadašnje stanje oko pozdrava Za dom spremni tek privremeno.
15. travnja 2018. u 14:48 99 komentara 1414 prikaza
Komemoracija u Jasenovcu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ustav je iznad svega i ako je odlučeno da je pozdrav Za dom spremni neustavan onda nema iznimaka. To je razlog što i ove godine odvojeno komemoriramo godišnjicu proboja iz logora Jasenovac. - rekao je predsjednik Zajednice židovskih općina dr. Ognjen Kraus nakon nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

Istaknuo je kako su ga posebno ražalostili događaji iz Splita kada se orio pozdrav koji je odlukom Komisije za suočavanjem s proslošću proglašen neustavnim i gdje se obilježio kasnije i 10. travnja uz prisustvo predstavnika Grada i Županije. Također smatra skandaloznom iznimku da se pozdrav ZDS može koristiti komemorativno.

NE DAJU DOKUMENTACIJU ‘Naivne su tvrdnje da Hrvatska traži građu NDH da bi je uništila’

"Predsjednik Vlade najavljuje kako bi se ta iznimka regulirala zakonom, a u pravnim državama se kada je nekakva zakonska odredba neustavna ona usklađuje s Ustavom, a upravni neustavni akti se poništavaju. Mi očekujemo da će Vlada u najkraćem roku uputiti u Sabor prijedlog zakonskih odredaba kojim će se to uskladiti s Ustavom RH i da se time konačno riješi ovo pitanje. Pozdrav Za dom spremni u bilo kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv" – istaknuo je dr. Kraus prilikom komemoracije svih žrtava logora Jasenovac u kojem je poimence utvrđeno 83.145 žrtava, Židova, Srba, Roma, te Hrvata antifašista i protivnika režima tadašnje NDH.

"NDH je jedina u Europi imala svoje rasne zakone prema uzoru na nacističke kao i što je jedina u Europi sama uspostavila sabirne i koncentracijske logore na svom teritoriju kojima su upravljali ustaše. Ne možemo se složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti ni s izjednačavanjem NOB-a i NDH ili NDH i SFRJ. NDH je bila stvorena na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati?“ – rekao je dr. Kraus.

Komemoracija u Jasenovcu
1 / 13
Komemoracija u Jasenovcu

Među žrtvama tih rasnih zakona je bio i 34-godišnji Jakob Papo čiji je sin Zvonko iz Osijeka bio na komemoraciji. "Otac je odveden u srpnju 1942. I ubijen ovdje, a ja sam rođen dva mjeseca kasnije. Nikad ga nisam vidio. Ružno mi je kada vidim naše političare da nam to rade, umjesto da se stvari sređuju i idu na bolje, ovo je treća godina da mi sami dolazimo i to nikuda ne vodi" – istaknuo je Zvonko Papo.

Komemoraciji su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora među kojima je bila i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman. "Za mene je nebitno koliko komemoracija imate sve dok govorite o holokaustu i ja ću dolaziti na te komemoracije koliko ih god bilo. Naravno  da je tužno što se ljudi ne mogu ujediniti oko ovog pitanja, ali gdje god i kada bude komemoracija ja ću biti tamo, ne samo kao veleposlanica nego i kao privatna osoba. Vlada RH je čula moje mišljenje o tome kako je žalosno da je vaša zajednica podijeljena ne samo oko ovoga, i nadam se da će Vlada RH donijeti odluku oko provedbe preporuka Komisije za suočavanje s prošlošću. Čini mi se da je ovo sada tek privremeno rješenje.“ – rekla je veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

Inače, Židovska zajednica pozitivnim je ipak ocijenila ponovo uspostavu Savjeta Spomen područja Jasenovac koje nije postojalo četiri godine. Uspostavljen je protekli tjedan, a vodit će ga predsjednik SABA RH Dragutin Habulin.

"Savjet je uspostavljen na inicijativu ministrice kulture, a prava zadaća mu je donijeti plan novog postava i edukacijskog programa što znači prvi korak u ispunjenju i ostalih zahtjeva i nadam se da ćemo do godine svi zajedno komemorirati žrtve ovog logora" – rekao je dr. Ognjen Kraus.

No, ove godine i dalje su odvojene komemoracije, pa u subotu 21. travnja komemoraciju će imati predstavnici antifašista i Srba, dok je dan kasnije državna komemoracija u spomen na proboj iz logora Jasenovac 22. travnja 1945.

Josipović i Glavašević Milan Ivkošić Bi li Josipović, Glavašević i Beljak danas ponovili i Titove zločine? Ilustracija BOJKOT Jasenovac i ove godine bez zajedničke komemoracije Luciano Moše Prelević Ploča u Jasenovcu podsjetila nas je na vrijeme uoči 2. svjetskog rata
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  A sto se dogadalo od 1945-1948?? Jos sutnja i muk do kada?

 • Sv Franjo:

  Nitko nama Hrvatima nema pravo ništa braniti.Mi smo svjesni i slobodni određivati svoj svijet.

 • Deleted user:

  I tadasnja srbija je prva obavijestila hitlera da je u srbiji rijeseno zidovsko pitanje.....