Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđen na 40 godina zatvora

Odvjetnik Filipa Zavadlava: Iskoristit ćemo mogućnost žalbe, nismo zadovoljni presudom

Split: Filip Zavadlav ponovno osuđen na 40 godina zatvora
Ivana Ivanovic
24.10.2023.
u 14:39

Odvjetnik Filipa Zavadlava Toni Vukičević u svojoj je izjavi medijima nakon današnje presude na splitskom županijskom sudu potvrdio kako će se žaliti na presudu. Zavadlav je još jednom osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo u splitskom Varošu.

Kvalifikacija djela je promijenjena iz teškog u obično ubojstvo, kao i na ranijem suđenju koje je poništeno jer vijeće tada nije našlo razloge za osvetničke motive djela. Vrhovni sud naložio je novo suđenje kako bi se točno utvrdio motiv trostrukog ubojstva.

'Sud je tražio da se utvrdi je li motiv ubojstava mogao biti osvetničke ili bezobzirne prirode. Moj branjenik i dalje smatra da nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret, te je nezadovoljan ishodom suđenja, pa ćemo svakako iskoristiti svoju žalbenu mogućnost', rekao je Toni Vukičević, odvjetnik Filipa Zavadlava po službenoj dužnosti. 

VIDEO Odvjetnik Filipa Zavadlava o presudi 

Napomenuo je kako će sve što imaju izraziti u žalbi, te kako je njegov branjenik od početka do kraja zadržao isti stav, a to je da on nije počinio ubojstva. Dodao je kako je presuda zapravo u cijelosti ista kao i prva presuda koja je ranije donesena, pa poništena. 

Tužiteljstvo je smatralo da se radi o tri teška ubojstva, ali je presuda ubojstva okvalificirala drugačije, pa je za svako izrečena kazna od po 15 godina. Sutkinja je smatrala, a objasnila je u obrazloženju presude, kako tijekom sudskog postupka nije dokazano da su žrtve bile pripadnici kriminalističkog miljea, te da je motiv ostao skriven. Napomenula je kako će on ostati tajan ukoliko ga Zavadlav sam ne otkrije. 

Što se tiče njegove obrane kojom je negirao počinjenje djela, sutkinja je rekla kako je tijekom suđenja upoznala njegovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju, te kako je tijekom završne riječi izgledao pompozno i kao da glumata. Smatra kako je tome bio cilj da se pokaže kao neubrojiv iako su vještačenja u više navrata pokazala kako to nije tako. 

GALERIJA Kako se mijenjao tijekom godina

Split: Filip Zavadlav ponovno osuđen na 40 godina zatvora
1/39

Kao olakotne okolnosti Zavadlavu su uzete činjenice da je bio bitno smanjeno ubrojiv tijekom počinjena djela, kao i teške obiteljske okolnosti. No kao otegotne okolnosti sudsko je vijeće uzelo u obzir da je tijekom počinjenja djela bio jako odlučan, brutalan, te je pokazao hladnokrvnost i ugrozio živote drugih ljudi. Tijekom suđenja nije u nijednom trenutku pokazao kajanje, niti je izrazio sućut obiteljima ubijenih. Čak je svoje žrtve u više navrata vrijeđao, pa ih čak nazvao i crkotinama. 

Na kraju je sutkinja poručila kako je ovo 'jedan od najbrutalnijih zločina u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, te ukoliko je imao nekih problema trebao ih je prijaviti, a ne uzimati pravdu u svoje ruke. Mnoge su mu osobe nudile pomoć, ali on je nije prihvatio već je postupio na najgori mogući način.'

Dodala je kako će 'motiv ostati skriven u psihi počinitelja, a ako ga on nije voljan otkriti možda nikada i neće biti otkriven'. 

VEZANI ČLANCI 

Filip Zavadlav na sud je došao obrijane glave, u mornarskoj majici i smješkao se prilikom izricanje presude. Tijekom čitanja presude kimao je glavom u znak neodobravanja presude i visine kazne. Sutkinja je pola sata čitala obrazloženje, a Zavadlav se pokušavao javiti za riječ dižući dva prsta u zrak. No sutkinja ga je odbila i samo mu je rekla: 'Gotovo je'.  Pred zgradom suda novinare je čekao Filipov Brat Stanislav , ali je djelovao nerazborito i lupao je šakom po staklu, pa su ga odnijeli pravosudni policajci. 

VIDEO Završne riječi Filipa Zavadlava: Ima dokaza da nisam kriv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije