Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Oduzeli im dijete koje je rodila surogat-majka

Talijanskom paru dijete je rođeno u Moskvi
26. siječnja 2017. u 20:18 1 komentara 1887 prikaza
Majka, dijete
Foto: Pixabay

Parovi iz EU koji odlaze u meke reproduktivnog turizma, u Ukrajinu, Rusiju, SAD, Tajland... da bi im siromašne surogat-majke za novac rodile dijete ne mogu računati na to da će Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dati legitimitet njihovu roditeljstvu ako djetetu nisu biološki roditelji.

U slučaju talijanskog para protiv Italije Veliko vijeće ESLJP-a presudilo je da je Italija imala pravo oduzeti im dječačića kojeg je rodila surogat-majka u Moskvi i koji nije njihovo biološko dijete. U Italiji je surogat-majčinstvo zabranjeno, kao i u Hrvatskoj i gotovo svim zemljama EU.

trudnoća,trudnica surogat majčinstvo Paru oduzeto dijete koje mu je surogat-majka rodila u Rusiji Gammy,Pattaramon Chanbua šokirali svijet Biološki roditelji bolesnog sina ostavili surogat-majci

Talijanski par Donatina Paradiso (50) i Giovanni Campanelli (62) 2011. dobili su dijete, začeto IVF-om, koje im je u Moskvi rodila surogat-majka jer je u Rusiji surogat-majčinstvo dopušteno na komercijalnoj osnovi.

Ishodili su dozvolu talijanskog konzulata da dijete mogu odvesti u Italiju, zatajivši da ga je rodila zamjenska majka. No, nakon što se analizom DNK otkrilo da Campanelli nije otac djeteta, par je optužen za prijevaru.

Italija im je oduzela dijete, koje je s njima provelo šest mjeseci i koje je poslije udomljeno. ESLJP je presudio da oduzimanjem nebiološkog djeteta talijanskom paru nije povrijeđeno pravo na poštovanje obiteljskog i privatnog života.

– Drago mi je zbog ove presude jer je Europski sud za ljudska prava poslao jasnu poruku da štiti najbolji interes djeteta i da nacionalna zakonodavstva imaju pravo u skladu sa sustavom vrijednosti odbiti priznati pravni učinak surogat majčinstva, ugovorenog u inozemstvu, u svojoj zemlji koja ga zabranjuje.

Ova presuda ESLJP -a je i “ne” trgovanju jajnim stanicama, embrijima, pa i djetetom jer je malen korak od želje za djetetom do zlouporabe siromašnih surogat-majki i djece – kaže prof. obiteljskog prava Aleksandra Korać Graovac, dodajući da je ESLJP presudom poručio i da ne postoji pravo na roditeljstvo, nego pravo na poštovanje obiteljskog života.

No, da je, dodaje, jedan od roditelja bio biološki roditelj, ESLJP bi priznao to roditeljstvo zbog interesa djeteta bez obzira na to kako je došlo do njega.

To se dogodilo u slučaju francuskog para kojem je dijete rodila surogat-majka u SAD-u, a Francuska, koja brani surogat-majčinstvo, odbila je dijete upisati u maticu rođenih. No, presuđeno je da Francuska mora upisati dijete u maticu rođenih jer mu je Francuz biološki otac.

>> Talijanski ministar unutrašnjih poslova: Surogat majčinstvo je seksualni prekršaj

Surogat-majčinstvo dopušteno samo u V. Britaniji i Grčkoj

Samo dvije države u EU izričito dopuštaju surogat-majčinstvo, ali na nekomercijalnoj osnovi, a to su Velika Britanija i Grčka.

U Velikoj Britaniji komercijalno je zamjensko majčinstvo zabranjeno i mora postojati genska poveznica između roditelja naručitelja i djeteta, a majka koja rađa dijete nakon rođenje djeteta ima šest tjedana vremena u kojem može razmisliti hoće li predati dijete “roditeljima naručiteljima”.

U Grčkoj surogat-majka ne može biti genska majka djeteta, a par naručitelja mora dokazati da boluje od neplodnosti. Također, i u toj je zemlji zabranjeno komercijalno surogat-majčinstvo, no u nizu zemalja diljem svijeta nije.

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Avatar OK
    OK:

    smiješno, roditeljima oduzeto dijete,udomljeno