Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROD NIJE ZAVRŠIO U REZALIŠTU

Odsukan "Marko Polo" za 1,15 milijuna američkih dolara

Marko Polo
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/5
20.11.2009.
u 09:46

Učinkovitom se pokazala taktika izvlačenja broda uz pomoć dizalice i zračnih jastuka postavljenih pod pramčani dio grdosije. Taj je posao nizozemskoj tvrtki plaćen 1,15 milijuna američkih dolara.

Nakon što se prije 27 dana nasukao na stijene otočića Sita, u šibenskom arhipelagu između Pašmana i Žuta, Jadrolinijin brod "Marko Polo" konačno je jutros oko 8 sati odsukan.

Izgleda da se učinkovitom pokazala taktika izvlačenja broda uz pomoć dizalice i zračnih jastuka postavljenih pod pramčani dio grdosije.

Posao su obavili Jadranski pomorski servis uz pomoć stručnjaka iz nizozemske tvrtke “Smith Salvage” iz Rotterdama.

Za tu operaciju Jadrolinija je u dogovoru s osiguravateljem Croatia osiguranjem ponudila 1,15 milijuna američkih dolara. (Brod je osiguran na četiri milijuna dolara).

Prema riječima Aleksandra Marasa, iz Jadranskoga pomorskog servisa s akcijom odsukavanja počeli su jutros u 4 sata te je sve kako kaže teklo po planu.

Kazao je kako su u 6 sati otpustili sigurnosna čelična olakšanja na pramcu kako bi se brod oslobodio, napuhali zračne jastuke i punili tankove na krmi, te istodobno praznili tankove na pramcu kako bi plovilo počeli povlačiti dizalicom.

 - Povlačenje je išlo svojim tijekom. Iako smo mislili da će ići brže, ipak je potrajalo dva sata. Morali smo osigurati rampu, jer sigurnosno nije bilo predviđeno da se vozila miču. Dio pramca ostao je na otoku i otpilili smo dio bulbe koji je i onako uništen, pa ga nije trebalo dizati jastucima. Napravljena je konstrukcija i uz pomoć tri remorkera “Marko Polo” je odsukan.

Ronioci su sada ispod trajekta, procjenjuju oštećenja koja se sada puno bolje vide nego kada je brod bio nasukan. Sve dok trajekt ne dođe na suhi dok, neće se znati kolika su oštećenja - izjavio je Aleksandar Maras.

Dio pramca koji je ostao na kopnu radnici ukrcavaju na dizalicu Jadranskoga pomorskog servisa, koja će ih dopremiti do brodogradilišta u Malom Lošinju, u koje bi još za dana, kako je kazao Maras, trebao biti dotegljen i “Marko Polo”.

Akciju odsukavanja s kopna je promatrao i Boris Kovačev kojeg je udarac Marka Pola o stijene Sita u noći s petka na subotu probudio iz sna. I dalje kaže kako se budi u isto vrijeme i da će mu biti teško zaboraviti grdosiju koja mu se umalo zabila u kuću.

- Još su nam sinoć rekli da će Marka Pola početi odsukavati u 5.30 sati. Nije to išlo tako glatko, škripalo je na sve strane, a čak sam i pomislio da ga neće uspjeti odsukati i da će na stinama ostati još koji dan. Ti zračni jastuci koji su ga podizali gotovo da se nisu ni vidjeli ako niste došli izbliza, digli su ga tek dva, tri centimetra. Sada samo Bogu mogu zahvaliti što se brod očešao o puntu Balabre jer mu je to skrenulo kurs i nije mi pogodio kuću - kazao nam je Boris Kovačev.

Komentara 24

SJ
Sve je uzalud
12:49 20.11.2009.

Ova avantura spašavanja je istao kao Podravka i HAC neko je sjajno namazao brke.

Avatar Torkul
Torkul
10:08 20.11.2009.

Eto toliko o našoj pameti,sposobnosti,lijepoti,pomorstvu i.t.d. Ne znamo sami ni odsukati brod bez tuđeg znanja. Ali tko hebe cili svit, mi smo Hrvati.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
12:47 20.11.2009.

Admine, hvala za korekciju, nisam znao da se nesmije, necu vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije