Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSRODNE OSOBE

Određuje ih stvarni rod, a ne spol

Kiara Reed
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
05.04.2014.
u 10:52

Procjenjuje se da oko 1,5 milijuna transrodnih osoba živi u zemljama EU

Odmah po odluci Ustavnog suda po kojoj su institucije dužne priznati status spola transrodne osobe u skladu s njenim rodnim identitetom odnosno s načinom na koji se osoba sama definira, u javnu je raspravu pušten prijedlog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i/ili života u drugom rodnom identitetu. Pažnja javnosti time se usmjerava na problem transrodnih osoba, kojih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna u EU.

Pravilnikom Ministarstvo zdravlja propisuje da osoba može službeno promijeniti spol i ime u dokumentima bez kirurške promjene spola, sterilizacije ili hormonske terapije, već samo temeljem svog života u drugom rodnom identitetu.

Liječnička dokumentacija

Temelj kojim će matični ured upisati promjenu spola u maticu rođenih jest mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća, a oni će ga donijeti na osnovi medicinske dokumentacije psihijatra, endokrinologa i dijabetologa te mišljenja kliničkog psihologa i socijalnog radnika. U slučaju da je riječ o djetetu, roditelj ili skrbnik uz zahtjev treba priložiti dokumentaciju specijalista dječje i adolescentne psihijatrije, pedijatrijske endokrinologije i pedijatra.

– Odlukom Ustavnog suda tim se ljudima ide ususret i patnja se smanjuje kako njima tako i njihovim obiteljima. Imate razne slučajeve, primjerice studentice koja je u tretmanu, ali nije operacijom promijenila spol. U komunikaciji s njom zbunjeni su mnogi, pa i njeni profesori, i ona je zbog toga izložena stalnom stresu. Drugi je primjer muškarca koji je nakon diplome promijenio spol i sad traži prijepis diplome u ženskom spolu, no fakultet mu to ne da – kazala nam je prof. dr. Nataša Jokić-Begić s Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pojasnila je da standardna skrb osoba koje žele promijeniti spol traje minimalno dvije godine. Prve godine traju psihološka obrada i savjetovanje, a potom endokrinološki tretman tijekom kojeg tkivo prihvaća hormonske promjene.

Od šoka do prihvaćanja

– Dobra psihološka priprema, uz samu transrodnu osobu, nužno mora uključivati i njenu obitelj. Jer od spoznaje da sam, recimo, majka sinu, a onda majka kćeri, nije lak i jednostavan prelazak. A primijećeno je da majke trunčicu brže od očeva prihvaćaju te informacije i promjene, dok su posebno ranjivi članovi obitelji sestre i braća. Obitelji treba oko tri godine da potpuno prihvati tu promjenu kod nekog svog člana, i za to vrijeme obitelj prolazi kroz cijeli spektar osjećaja: nevjericu, šok, ljutnju i na kraju prihvaćanje – navodi psihologinja.

>> Vijeće Europe poručuje Hrvatskoj: Zaštitite transrodne osobe!

>> Zaljubili se pa oboje promijenili spol!

Komentara 8

Avatar bojlere
bojlere
11:47 05.04.2014.

F64! Dijagnoza koja je ušla u zakone poremećaji spolnog identiteta počinju sa šifrom F64. Tu je nekad bila i homoseksualnost ali je izglasano da to više nije bolest. Tako će se jednom izglasati i za ovo. Pa već sad djecu uče u OŠ (prema preporučenij literaturi) da je npr. Jovo Jovanović žena s penisom. Podučavajući tako djecu se izravno gura u neke psihoporemećaje koji su, divna li čuda, ipak još klasificirani kao bolest. Takvim osobama treba pružiti medicinsku skrb, a ne uvesti poremećaj u zakonodavstvo.

Avatar gladnijura
gladnijura
13:05 05.04.2014.

Sljepilo nije uvijek samo fizičko; ima i psihološkog sljepila.

Avatar frtro
frtro
11:24 05.04.2014.

gade mi se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije