Naslovnica Vijesti Hrvatska

Određuje ih stvarni rod, a ne spol

Procjenjuje se da oko 1,5 milijuna transrodnih osoba živi u zemljama EU
05. travnja 2014. u 10:52 8 komentara 2458 prikaza
Kiara Reed
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Odmah po odluci Ustavnog suda po kojoj su institucije dužne priznati status spola transrodne osobe u skladu s njenim rodnim identitetom odnosno s načinom na koji se osoba sama definira, u javnu je raspravu pušten prijedlog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i/ili života u drugom rodnom identitetu. Pažnja javnosti time se usmjerava na problem transrodnih osoba, kojih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna u EU.

Pravilnikom Ministarstvo zdravlja propisuje da osoba može službeno promijeniti spol i ime u dokumentima bez kirurške promjene spola, sterilizacije ili hormonske terapije, već samo temeljem svog života u drugom rodnom identitetu.

Liječnička dokumentacija

Temelj kojim će matični ured upisati promjenu spola u maticu rođenih jest mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća, a oni će ga donijeti na osnovi medicinske dokumentacije psihijatra, endokrinologa i dijabetologa te mišljenja kliničkog psihologa i socijalnog radnika. U slučaju da je riječ o djetetu, roditelj ili skrbnik uz zahtjev treba priložiti dokumentaciju specijalista dječje i adolescentne psihijatrije, pedijatrijske endokrinologije i pedijatra.

– Odlukom Ustavnog suda tim se ljudima ide ususret i patnja se smanjuje kako njima tako i njihovim obiteljima. Imate razne slučajeve, primjerice studentice koja je u tretmanu, ali nije operacijom promijenila spol. U komunikaciji s njom zbunjeni su mnogi, pa i njeni profesori, i ona je zbog toga izložena stalnom stresu. Drugi je primjer muškarca koji je nakon diplome promijenio spol i sad traži prijepis diplome u ženskom spolu, no fakultet mu to ne da – kazala nam je prof. dr. Nataša Jokić-Begić s Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pojasnila je da standardna skrb osoba koje žele promijeniti spol traje minimalno dvije godine. Prve godine traju psihološka obrada i savjetovanje, a potom endokrinološki tretman tijekom kojeg tkivo prihvaća hormonske promjene.

Od šoka do prihvaćanja

– Dobra psihološka priprema, uz samu transrodnu osobu, nužno mora uključivati i njenu obitelj. Jer od spoznaje da sam, recimo, majka sinu, a onda majka kćeri, nije lak i jednostavan prelazak. A primijećeno je da majke trunčicu brže od očeva prihvaćaju te informacije i promjene, dok su posebno ranjivi članovi obitelji sestre i braća. Obitelji treba oko tri godine da potpuno prihvati tu promjenu kod nekog svog člana, i za to vrijeme obitelj prolazi kroz cijeli spektar osjećaja: nevjericu, šok, ljutnju i na kraju prihvaćanje – navodi psihologinja.

>> Vijeće Europe poručuje Hrvatskoj: Zaštitite transrodne osobe!

>> Zaljubili se pa oboje promijenili spol!

Jedna od 2000 beba rodi se interspolna

 

Transrodna osoba

Ona čiji se unutarnji osjećaj roda ne podudara s biološkim obilježjima spola i zbog toga se izjašnjava prema rodnom identitetu. Transrodne osobe se identificiraju kao muškarci, žene, nijedno, oboje ili nešto drugo, a da pri tome taj identitet nije u skladu s biološkim obilježjima koje ima.

Transseksualna osoba

Uključena je u proces prilagodbe spola - želi i namjerava operacijom promijeniti spol, u procesu je prilagodbe spola (tranzicija) ili je već djelomično ili potpuno modificirala tijelo da bi izrazila svoj rodni identitet i osjećaj sebe.

Seksualna orijentacija

Sve transrodne osobe mogu biti heteroseksualne, homoseksualne ili biseksualne.

Interspolna osoba

Rođena sa spolnim i reproduktivnim organima koji se ne mogu definirati kao izričito ženski ili muški. Interspolna djeca većinom podliježu kirurškim zahvatima i hormonskoj terapiji. Otprilike jedna od 2000 beba rodi se s nekim od interspolnih stanja.

Ime se može promijeniti, ali unutarnji nemir i dalje ostaje...

– Ime neće promijeniti ništa. Unutarnji nemir i dalje ostaje – tako nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje transrodnoj osobi da u dokumente upiše promjenu spola, iako nije obavila operativni zahvat, komentira Kiara Reed iz Ogulina. Ta 23-godišnjakinja rođena je kao Renato, a prije nekoliko godina operacijom je promijenila spol. Učinila je to u inozemstvu jer se u nas takve operacije ne rade.

– Naš HZZO ne pokriva takve zahvate dok to, na primjer, u jednoj konzervativnoj Srbiji njihov zdravstveni sustav financira. Sama zakonska mogućnost promjene imena bez operacije s pravne je strane jako dobra odluka, pogotovo za osobe koje nisu u financijskoj mogućnosti platiti zahvat. Dobro je što će se na taj način izbjeći neugodne situacije, primjerice kad te zaustavi policija, pa u vozačkoj vidi ime muškarca, a pred sobom ženu. No, što kad uvečer dođeš kući? Sam sa sobom ostaješ opet ona stara osoba. A najbitnije je da, kad si u procesu tranzicije, imaš psihički mir – kaže Kiara Reed. Na operaciju promjene spola odlučila se jer se “nije dobro osjećala u svome tijelu”. Kad je odlučila da želi početi proces transformacije iz muškarca u ženu, obratila se za pomoć udruzi Zagreb Pride iz koje su je uputili čija liječnička mišljenja treba dobiti. To je ujedno i prvi korak u transformaciji. Slijedi hormonalna terapija tijekom koje muškarci uzimaju estrogen, a žene testosteron. U toj su fazi na koži vidljive promjene. Sljedeći je korak operativni zahvat. (Marina Borovac)

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bojlere
  bojlere:

  F64! Dijagnoza koja je ušla u zakone poremećaji spolnog identiteta počinju sa šifrom F64. Tu je nekad bila i homoseksualnost ali je izglasano da to više nije bolest. Tako će se jednom izglasati i za ovo. Pa već sad djecu ... prikaži još! uče u OŠ (prema preporučenij literaturi) da je npr. Jovo Jovanović žena s penisom. Podučavajući tako djecu se izravno gura u neke psihoporemećaje koji su, divna li čuda, ipak još klasificirani kao bolest. Takvim osobama treba pružiti medicinsku skrb, a ne uvesti poremećaj u zakonodavstvo.

 • Avatar gladnijura
  gladnijura:

  Sljepilo nije uvijek samo fizičko; ima i psihološkog sljepila.

 • Avatar frtro
  frtro:

  gade mi se