Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sessa: Izjednačiti plaće sudaca prvog i drugog stupnja

Predsjednik Vrhovnog suda predlaže i osnivanje Visokog kaznenog suda kao jedinog žalbenog suda za sve prvostupanjske sudove
09. svibnja 2018. u 23:00 0 komentara 541 prikaza
Đuro Sessa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U svom Izvješću o stanju sudbene vlasti za 2017. godinu, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa predlaže da se što prije dovrši predložena reforma racionalizacije vrste i mreže sudova kako bi se sustavu omogućilo stabilizaciju i rješavanje problema kroz postojeći sustav, a ne stalnom izmjenom zakona. Traži i da se Vrhovnom sudu omogući da ujednačava sudsku praksu u kaznenoj i građanskoj grani sudovanja.

sudnica Što misle o sebi? Dva posto hrvatskih sudaca svoj rad ocijenilo nulom

– To se može učiniti tako da se osnuje Visoki kazneni sud kao jedini žalbeni sud za sve prvostupanjske kaznene sudove i da se u parničnom postupku glede pristupa na Vrhovni sud uvede jedina vrsta izvanrednog pravnog lijeka – revizije po dopuštenju u povodu kojih bi Vrhovni sud donosio načelne stavove i tako ujednačavao sudsku praksu – predlaže Sessa.

U parničnoj grani sudovanja Sessa predlaže da se omogući Vrhovnom sudu da donosi načelne stavove kojim se rješava jedinstvena primjena procesnih ili materijalno pravnih pravila za veći broj postupka koji su se pojavili ili je vrlo izgledno da će se pojaviti pred sudovima. Sessa predlaže i redefiniranje mreže sudova opće nadležnosti, izjednačavanje u visini plaća za sve suce sudova prvog i drugog stupnja i tako isključiti sadašnje rješenje većih primanja onih sudaca koji vode ili sudjeluju kao članovi vijeća u predmetima iz nadležnosti USKOK-a, te povećanje izdvajanja za edukaciju sudaca.

U izvješću za prošlu godinu, predsjednik Vrhovnog suda navodi da je u 116 pravosudnih tijela priljev predmeta u odnosu na 2016. godinu smanjen s 1,297.410 na 1,242.300 ili za 4%. Ukupan broj predmeta u radu smanjio se s 1,856.482 na 1.748.537, tj. za 6%. Broj riješenih predmeta smanjen je za 5%, a neriješenih za 9%, na 462.476. Kontinuirano se skraćuje vrijeme trajanja sudskih postupaka – sa 165 dana u 2013. na 132 dana u 2017. Na sudovima je 2017. radilo 42 suca manje nego u 2016., njih 1788., a od 2013. je 124 suca manje. Više neriješenih predmeta bilježi jedino Visoki upravni sud, a Sessa objašnjava kako razlog za to leži u zakonodavnim izmjenama kojima je proširena nadležnost ovog suda.

Đuro Sessa Zbor sudaca Đuro Sessa: Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova Obračun sa sudskim spisima Velika analiza hrvatskih sudova: Evo koji su sudovi po kvantiteti rada najlošiji, a koji najbolji Massimo Busacca VAPAJ SUDACA 'Ubiju nas zbog jedne greške, vrijeme je da se naši životi promijene'
Maja Šuput i Nenad Tatarinov
IZNENAĐENJE
Znakovita objava Maje Šuput, fanovi je pitaju znači li to da je rodila
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.