Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U skladu s Ustavom

Kao i kod ‘švicaraca’, Vlada je imala obvezu intervenirati s lex Agrokor

Ustavni sud odlučio: Lex Agrokor u skladu s Ustavom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.05.2018.
u 12:32

Postojeći (pred)stečajni postupci, prema rezultatima analize, pokazali su se ne prikladnima za sistemske tvrtke kao što je Agrokor

Kakva pravna pobjeda za Vladu Andreja Plenkovića. Čista petica! Usvojeni su svi njezini argumenti. Lex Agrokor je formalno i sadržajno ustavan, obrazloženo je na 155 stranica odluke, čiji je sažetak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović jučer čitav sat obrazlagao.

Kao i u slučaju “švicaraca” iz vremena Milanovićeve Vlade, Šeparović je ustvrdio kako je Vlada imala ustavnu obvezu intervenirati u slučaju Agrokora kao sistemski važne tvrtke.

Odbijeno svih 12 prijedloga

Odbijeno je svih 12 prijedloga za ocjenu ustavnosti 18 odredbi, ali i čitavog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Vlada se pet puta očitovala, a zatraženo je i stručno mišljenje prof. dr. sc. Biljane Kostadinov s Katedre za ustavno pravo u Zagrebu. Ustavni suci Goran Selanec i Lovorka Kušan napisali su jedno izdvojeno mišljenje (23 stranice), a Andrej Abramović drugo (pet stranica), dok se Davorin Mlakar izuzeo jer je od 2000. do 2004. bio potpredsjednik koncerna Agrokor za pravne, opće i kadrovske poslove.

Ustavni sud odlučio: Lex Agrokor u skladu s Ustavom
1/10

Prijedloge su podnijeli Goran Vojković, Peđa Grbin, Karlo Vajdić, odvjetnik Damir Jelušić, Sberbank Slovenija, Rusija i Austrija, Adria Group Holding i Ivica Todorić, Agram invest, Euroherc osiguranje i Marinko Vrbić. Prigovori o neusklađenosti lex Agrokor s pravnom stečevinom EU nisu razmatrani jer je to u nadležnosti Suda EU. Nije razmatran ni prigovor o nepoštivanju procedure za organske zakone jer je zakon izglasala većina zastupnika. Vlada je hitnost donošenja zakona pravdala prijetećim sistemskim rizikom za stabilnost i rast hrvatskoga gospodarstva, a do kojeg bi mogao dovesti nagli i nekontrolirani rast nelikvidnosti Agrokora kao tvrtke od sistemskog značenja. S druge strane, pravni okvir (pred)stečajnog postupka ocijenjen je nedostatnim i neučinkovitim za takve tvrtke. Ustavni sud te je razloge prihvatio kao osobito opravdane.

Ustavni je sud utvrdio da je država (zakonodavac), poštujući načelo socijalne države, u situaciji nepovoljnih gospodarskih i financijskih kretanja, neadekvatnog i nedjelotvornog postojećeg zakonskog modela da to spriječi, imala pozitivnu obvezu poduzeti nužne mjere gospodarske politike kako bi uklonila tu opasnost i očuvala socijalna prava i socijalnu sigurnost. Na dan 30. ožujka 2017. iznos blokada na računima 15 Agrokorovih tvrtki iznosio je više od tri milijarde kuna, od čega je bilo naplaćeno 322 milijuna kuna. Nakon deblokade ukupno stanje na tim računima bilo je šest kuna, opskrba maloprodajnih tvrtki izrazito otežana ili zaustavljena te je bio ugrožen kontinuitet poljoprivredne i stočarske proizvodnje. Cilj donošenja zakona bio je zaštititi održivost poslovanja tvrtki od sistemskog značaja za RH kako bi se spriječile negativne posljedice na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost prestankom poslovanja sistemske tvrtke. Taj je cilj za Ustavni sud legitiman. Zašto na Agrokor nisu primijenjeni postojeći instituti (pred)stečajnog postupka? Analiza prema službenim podacima pokazala je da je glavni razlog nedjelotvornosti stečajnih postupaka što traju od tri do pet godina (za banke i štedionice osam, a događa se i 14), visoki troškovi postupka (više od 15% vrijednosti tražbina), slaba namirenost vjerovnika (10,4% tražbina). Rijetke su tvrtke opstale nakon stečaja (Tisak i Pevec), čime su generirani drugi negativni gospodarski učinci uz porast nezaposlenosti.

Menadžment ne mijenjaju

U predstečajnim nagodbama naplaćuje se 53% tražbina, dok su troškovi postupka 0,09%. Ali, bitan nedostatak je što nema operativnog restrukturiranja. Menadžment je promijenjen u samo 2% društava, a restrukturiranje se svodi na oprost duga. Niz pozitivnih pokazatelja rezultata izvanredne uprave Agrokora doveli su Ustavni sud do zaključka da nema razloga ne vjerovati u neprikladnost (pred)stečajnog okvira za Agrokor, a prikladnost osporenog za ostvarenje legitimnog cilja.

Ustavnost zakona jedna je od stvari koju većina vjerovnika u procesu restrukturiranja domaćeg koncerna nije držala upitnom pa se većina kritika koje se ovih dana mogu čuti iz krugova većih domaćih tvrtki svode na način primjene zakonskog rješenja popularno nazvanog lex Agrokor, a kojem je Ustavni sud u utorak potvrdio ustavnost. Franck, najveći proizvođač kave na domaćem tržištu, upozorava na kašnjenje u procesu restrukturiranja te drži da će se vrlo teško nagodba uspjeti ugovoriti u zakonskom roku. Realno još je puno posla pred izvanrednom upravom u malo vremena. Franck je upozorio da nije objavljen popis podmirenih tražbina, a pitanje je hoće li se na tome i inzistirati u konačnici. Sud prema informacijama Večernjeg lista i dalje važe hoće li se usvojiti princip po kojem će se glasovati sa svim prijavljenim tražbinama, kako je bilo zamišljeno u početku, ili pak samo s nepodmirenim dijelom tražbina, što bi bilo daleko logičnije jer oni koji su svoju tražbinu potpuno ili djelomično naplatili imaju drugu vrstu motiva u odnosu na one koji nisu naplatili ništa od prijavljene tražbine. Otvoreno je i pitanje hoće li se uspjeti osnovati stalno vjerovničko vijeće koje bi dalo dodatni legitimitet pripremi nagodbe s obzirom na to da izvanredna uprava nije sudu predložila novu podjelu vjerovnika po skupinama. To je preduvjet za osnivanje stalnog vijeća, a izvanredni povjerenik Fabris Peruško najavio je da će sudu prijedlog dostaviti u idućim danima. Perušku je ostalo riješiti i niz pojedinačnih situacija s velikim hrvatskim kompanijama pa je vrlo izgledno da će ovo biti vrlo intenzivan mjesec za čelne ljude Agrokora. Naime, najmanje mjesec dana valja ostaviti sudu kako bi se upoznao s tekstom nagodbe, organizirao glasovanje vjerovnika i u konačnici nagodbom osigurao završetak procesa započetog donošenjem lex Agrokor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije