Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Najmlađa nogometna momčad Dinama na izložbi o matematici

volim matematiku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
15.11.2014.
u 15:30

Riječ je o interaktivnoj izložbi 'Volim matematiku' koju uz Klovićeve dvore suorganiziraju Večernji list i časopis Radost, a koja će se moći razgledati sve do 15. ožujka

Da matematika nije ni približno toliko dosadna i nezanimljiva koliko se može pretpostaviti na njen spomen uvjerili su se brojni Zagrepčani koji su se do sada zaputili u Klovićeve dvore kako bi se upustili u tajne svijeta brojeva.

Riječ je o interaktivnoj izložbi 'Volim matematiku' koju uz Klovićeve dvore suorganiziraju Večernji list i časopis Radost, a koja se može razgledati sve do 15. ožujka.

Koliko je matematika važna u svemu što nas okružuje uvjerila se i najmlađa momčad NK Dinama. Tako je 20-ak limača koji su ujedno i učenici brojnih zagrabačkih osnovnih škola razgledalo brojne predmete koje je iz matematičke mašte u stvarne predmete oblikovao učitelj matematike Georg Schierscher iz Lihtenstajna.

- Volim matematiku. Baš smo u petak pisali test i dobio sam pet - pohvalio se dinamovac Morano. Za razliku od njega Karlo ispit piše u ponedjeljak pa mu je posjet izložbi stigao u pravi tren da utvrdi gradivo.

- Učimo zbrajanje i oduzimanje brojeva s tri i više decimale i nije teško - kazao je Karlo bez razmišljanja odgovorivši da je 100 plus 120 jednako 220.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Cilj izložbe je probuditi ljubav prema matematici na način da se matematički objekti slikovito prikažu kroz svakodnevne predmete. Tako se nogometna lopta otkriva kao krnji ikozaedar, a far automobila kao parabolično zrcalo.

Pojašnjeno je i kako krovovi raznih dimenzija i oblika također imaju matematičku svrhu te da se i nagib i kut ceste projektiraju matematičkim formulama.

Posjetite li izložbu, naučit ćete i koliko može narasti jabuka, što su to fraktali i koja je njihova sličnost s brokulom te ući u kutiju obloženu ogledalima u kojoj se gleda u beskonačnost.

Izložba se sastoji od 100 fizičkih modela postavljenih u sedam tematskih cjelina i prikladna je za sve đake osnovnih i srednjih škola, ali i odrasle koji se žele prisjetiti svog znanja ili naučiti nešto novo. Dio postava prikladan je čak i za vrtićki uzrast, a na kraju je igraonica za sve uzraste gdje se mogu slagati kockice i rješavati jednadžbe.

Cijena ulaznice za sve uzraste je 20 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije