Naslovnica Vijesti Svijet

Počinje napad na glavni grad Islamske države: 'Raku će osloboditi njezini sinovi i borci junaci pod stijegom SDF-a'

Civili su upozoreni da se klone područja gdje se nalaze borci Islamske države.
06. studenoga 2016. u 13:48 18 komentara 15289 prikaza
islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Arapsko-kurdske snage uz podršku Washingtona pokrenule su u nedjelju ofenzivu za koju je mobilizirano 30.000 boraca radi zauzimanja Rake, de facto glavnog grada skupine Islamske država (IS) u Siriji.

"Počinje velika bitka za oslobođenje Rake i okolice", rekla je Džihan Šeik Ahmad, glasnogovornica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na tiskovnoj konferenciji u Ain Isi, gradu udaljenom pedesetka kilometara od uporišta džihadista.

Dopisnik agencije France Presse, koji je nazočio konferenciji za novinare, vidio je više desetaka naoružanih boraca u vozilima koja su se kretala prema fronti.

"Raku će osloboditi njezini sinovi i arapske, kurdske i turkmenske frakcije, borci junaci pod stijegom SDF-a, uz aktivno sudjelovanje Postrojbi za zaštitu kurdskog naroda (YPG) u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koju vode Sjedinjene Države", navodi se u priopćenju SDF-a.

Arapsko-kurdska koalicija tvrdi da se dogovorila sa Sjedinjenim Državama da Turska ne sudjeluje u ofenzivi.

"Sirijske demokratske snage su se definitivno složile s međunarodnom koalicijom da Turska, i pobunjenici koji su im saveznici, neće sudjelovati u ofenzivi na Raku", rekao je glasnogovornik SDF-a Talal Sello.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 27. listopada da će se vojne operacije koje Turska vodi na sjeveru Sirije proširiti na Raku.

>> Dramatična poruka vođe Islamske države: Udarite na domove svih koji napadaju naš kalifat!

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas

 • golub Vaso:

  kurdi nisu autohtoni u raqqi, tako da to ne može biti oslobođenje, netko ih koristi kao potrošnu robu

 • macoje:

  problem je u tome sto kurdi nisu arapi, ni asad nije arapin ,nego je alevit, a ni iranci nisu arapi,arapi su svi u pobunjene gradjane sirije,protiv asadovog rezima

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  'Raku će osloboditi njezini sinovi i borci junaci pod stijegom SDF-a'......ahahaaaaa. ko vam je sastavio ovaj naslov, pentagon ili oni spijuni u buzinu. ahahaaaaaa ovakve hvalospjeve nisu pisali ni partizani