Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz potporu SAD-a

Počinje napad na glavni grad Islamske države: 'Raku će osloboditi njezini sinovi i borci junaci pod stijegom SDF-a'

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
06.11.2016.
u 13:48

Civili su upozoreni da se klone područja gdje se nalaze borci Islamske države.

Arapsko-kurdske snage uz podršku Washingtona pokrenule su u nedjelju ofenzivu za koju je mobilizirano 30.000 boraca radi zauzimanja Rake, de facto glavnog grada skupine Islamske država (IS) u Siriji.

"Počinje velika bitka za oslobođenje Rake i okolice", rekla je Džihan Šeik Ahmad, glasnogovornica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na tiskovnoj konferenciji u Ain Isi, gradu udaljenom pedesetka kilometara od uporišta džihadista.

Dopisnik agencije France Presse, koji je nazočio konferenciji za novinare, vidio je više desetaka naoružanih boraca u vozilima koja su se kretala prema fronti.

"Raku će osloboditi njezini sinovi i arapske, kurdske i turkmenske frakcije, borci junaci pod stijegom SDF-a, uz aktivno sudjelovanje Postrojbi za zaštitu kurdskog naroda (YPG) u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koju vode Sjedinjene Države", navodi se u priopćenju SDF-a.

Arapsko-kurdska koalicija tvrdi da se dogovorila sa Sjedinjenim Državama da Turska ne sudjeluje u ofenzivi.

"Sirijske demokratske snage su se definitivno složile s međunarodnom koalicijom da Turska, i pobunjenici koji su im saveznici, neće sudjelovati u ofenzivi na Raku", rekao je glasnogovornik SDF-a Talal Sello.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 27. listopada da će se vojne operacije koje Turska vodi na sjeveru Sirije proširiti na Raku.

>> Dramatična poruka vođe Islamske države: Udarite na domove svih koji napadaju naš kalifat!

Komentara 18

GV
golub Vaso
15:57 06.11.2016.

kurdi nisu autohtoni u raqqi, tako da to ne može biti oslobođenje, netko ih koristi kao potrošnu robu

MA
macoje
20:26 06.11.2016.

problem je u tome sto kurdi nisu arapi, ni asad nije arapin ,nego je alevit, a ni iranci nisu arapi,arapi su svi u pobunjene gradjane sirije,protiv asadovog rezima

MA
macoje
20:19 06.11.2016.

arapsku zemlju,ce arapi da rade i u njoj zive, pa nece valja da tamo zive srbi i rusi,. a ne mogu da zamislim ni zapadnjake da zive tamo...bore se oni za svoje,a tudji bi da im nametnu kako ce i kome da prodaju naftu....jedno je sigurno arapi nikada nece se smiriti bez slobode,i pobjede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije