Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Odbjegla nevjesta’ dobila trojke

Vučići imaju oko šest tjedana, ali tek su nedavno počeli istraživati nastambu.
14. lipnja 2018. u 21:50 1 komentara 2184 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Možda baš i nije bila ljubav na prvi pogled, ali se svakako dogodila. Vučica Romana, koja je prije godinu i pol pobjegla sa spoja naslijepo s mužjakom kojeg su joj namijenili u Zoološkom vrtu, a nekoliko mjeseci poslije se s njim i potukla, sad mu je na svijet donijela tri potomka.

Zoo 'UŠETAJTE' Zagrebački ZOO predstavlja nastambu kakvu još niste vidjeli

Vlada stroga hijerarhija

Vučići imaju oko šest tjedana, ali tek su nedavno počeli istraživati nastambu.

– Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo – ističe ravnatelj ZOO-a Damir Skok pa dodaje kako se u vrtu svi vesele prvom leglu četverogodišnjeg mužjaka iz Češke te dvogodišnje Rumunjke. Posebno se vesele činjenica da su, nakon što je ona prvo radije izabrala skok preko električne ograde od života s njim, konačno našli zajednički jezik. A upravo su se tome u Zoološkom i nadali jer su, otkako je na ljeto 2016. preminuo tada 18-godišnji Silver, priželjkivali osnivanje novog maksimirskog čopora. Što je ova vesela petorka sad i postala.

– Vukovi u prirodi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina mu ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija. Na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka te samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani, odnosno prvo jedu najvažniji – objašnjavaju u ZOO-u pa dodaju kako jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13 tisuća četvornih kilometara, a u trku vukovi mogu postići brzinu od 70 kilometara na sat.

Ilustracija Prinova u ZOO-u Na svijet stigla zebra i već je glavna atrakcija među posjetiteljima

Tu i tamo provire iz jazbine

Koliko će biti brzi maksimirski vučići, tek ostaje vidjeti, baš kao i u kakve će se jedinke pretvoriti. Zasad su posjetiteljima još uglavnom nevidljivi jer vrijeme većinom provode skrivajući se u svojoj jazbini. A o njima se brinu i vuk i vučica, što je za njihovu vrstu, kažu u ZOO-u, normalno.

– Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora – kažu u vrtu, u kojem dodaju kako su u Hrvatskoj vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da trenutačno ima dvjestotinjak jedinki.

Mladi bračni par oduševili su lemuri, koji su im prišli bez ikakva straha Ljubav@ZOO Vjenčane fotke sa životinjama u Zoološkom vrtu? Apsolutna senzacija Vesele životinje zoološkog vrta u Gelsenkirschenu 'SLATKIŠI' Stanovnici ovog zoološkog vrta rastopit će vas svojom pojavom...
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas