Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučje prinove u ZOO-u

‘Odbjegla nevjesta’ dobila trojke

14.06.2018.
u 21:50

Vučići imaju oko šest tjedana, ali tek su nedavno počeli istraživati nastambu.

Možda baš i nije bila ljubav na prvi pogled, ali se svakako dogodila. Vučica Romana, koja je prije godinu i pol pobjegla sa spoja naslijepo s mužjakom kojeg su joj namijenili u Zoološkom vrtu, a nekoliko mjeseci poslije se s njim i potukla, sad mu je na svijet donijela tri potomka.

Vlada stroga hijerarhija

Vučići imaju oko šest tjedana, ali tek su nedavno počeli istraživati nastambu.

– Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo – ističe ravnatelj ZOO-a Damir Skok pa dodaje kako se u vrtu svi vesele prvom leglu četverogodišnjeg mužjaka iz Češke te dvogodišnje Rumunjke. Posebno se vesele činjenica da su, nakon što je ona prvo radije izabrala skok preko električne ograde od života s njim, konačno našli zajednički jezik. A upravo su se tome u Zoološkom i nadali jer su, otkako je na ljeto 2016. preminuo tada 18-godišnji Silver, priželjkivali osnivanje novog maksimirskog čopora. Što je ova vesela petorka sad i postala.

– Vukovi u prirodi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina mu ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija. Na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka te samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani, odnosno prvo jedu najvažniji – objašnjavaju u ZOO-u pa dodaju kako jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13 tisuća četvornih kilometara, a u trku vukovi mogu postići brzinu od 70 kilometara na sat.

Tu i tamo provire iz jazbine

Koliko će biti brzi maksimirski vučići, tek ostaje vidjeti, baš kao i u kakve će se jedinke pretvoriti. Zasad su posjetiteljima još uglavnom nevidljivi jer vrijeme većinom provode skrivajući se u svojoj jazbini. A o njima se brinu i vuk i vučica, što je za njihovu vrstu, kažu u ZOO-u, normalno.

– Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora – kažu u vrtu, u kojem dodaju kako su u Hrvatskoj vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da trenutačno ima dvjestotinjak jedinki.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dkoor
dkoor
11:46 15.06.2018.

Odlicno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije