Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Smiljanin odvjetnik: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu. Vještaci nisu posao odradili korektno

Smiljana Srnec optužena je da je u ljeto 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu, s ciljem da je usmrti, svojoj sestri Jasmini tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave, nanijevši joj brojne ozljede od kojih je i umrla
21. siječnja 2020. u 10:35 8 komentara 6101 prikaza
Suđenje Smiljani Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj da je u ljeto 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.

Smiljana Srnec Tijelo u zamrzivaču Smiljanin suprug odbio svjedočiti. Branitelj upozorio na jedan važan detalj

Tijek suđenja: 

10:33 – Odvjetnik Smiljane Srnec nakon rasprave dao je izjavu za medije.

"Obrana je predložila izdvajanje zapisnika očevida nad škrinjom kao nezakonitog dokaza budući da smatramo da je nad škrinjom trebala biti obavljena pretraga. Pretraga i očevid vrlo su slične dokazne radnje, međutim suštinska razlika među njima jest ta da se očevid može provoditi samo u napuštenim i prirodnim javnim prostorima. Obrana smatra, kada se radnja odvija u zatvorenim prostorijama, odnosno u nečijem domu, da se onda mora provoditi pretraga. U ovom slučaju pretraga nad škrinjom nije provedena", kazao je odvjetnik.

"Žalit ćemo se Vrhovnom sudu s obzirom na to da je naše stajalište temeljeno na odluci Županijskog suda u Bjelovaru potvrđenoj od Vrhovnog suda RH, riječ je o recentnoj pravnoj praksi", kazao je odvjetnik. Dodao je da je Srnec bila spremna danas iznijeti obranu, no to je odgođeno i da ne znaju na koje vrijeme.

"Obrana ne odugovlači postupak, naši dokazni prijedlozi podneseni su pravovremeno i svi dosad su odbijeni", kazao je Smiljanin odvjetnik.

Nije potvrdio da će na idućem ročištu Srnec iznijeti obranu, ali je rekao da će se očitovati. "Vještačenje nije provedeno zakonito. Vještaci nisu svoj posao odradili korektno te smo zatražili nova vještačenja. Mislim da je nisu dovoljno pregledali u psihijatrijskoj ustanovi Vrapču. Tražimo drugog vještaka", dodao je.

10:15 – Nakon stanke sudac je u 10.10 sati prekinuo raspravu. Dakle, danas Smiljana Srnec neće iznositi svoju obranu. Sudac je govorio o tome što je očevid, a što rasprava te pod kakvim uvjetima se moraju provoditi. Sudac je odbacio prijedlog optužbe koja sad ima pravo žalbe, pa će se pričekati konačna odluka o žalbi. Novi termin ročišta nije poznat.

10:00 – Odvjetnik Golubić ističe da postoji razlika između očevida i pretrage, pa traži da se utvrdi je li ispoštovana procedura.

9:53 – Sudsko vijeće dosad je odbilo ispitivanje svih osam svjedoka koje je predložila obrana, kao i dva vještačenja. Dosad ispitani svjedoci, uključujući i Smiljaninu kćer, bili su svjedoci tužiteljstva.

9:35 – Obrana je predložila da se zapisnici o očevidu izdvoje kao nezakoniti dokazi. Optužba je sudu dostavila CD s fotografijama pretrage i obdukcije, potaknuta sijedom vlasi koju je na jednoj od fotografija s obdukcije uočio Smiljanin branitelj Krešimir Golubić, a ta vlas nije navedena u izvještaju s obdukcije. Čija je to vlas, upitao je Golubić na prošlom ročištu. Rasprava je u 9.34 nakratko prekinuta zbog odluke o izdvajanju dokaza koje traži obrana.

Suđenje Smiljani Srnec | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

9:28 – Obrana je ponovno predložila ispitivanje troje svjedoka, čemu se tužiteljstvo i ovaj put protivilo jer smatra da ta svjedočenja neće donijeti ništa novog jer svjedoci nemaju nova saznanja relevantna za postupak. – Ne vidim cilj, svrhu i smisao – kazala je tužiteljica. Obrana je potaknula i pitanje je li očevid u kući u Novoj ulici, u kojoj je pronađeno tijelo u zamrzivaču 16. veljače prošle godine, proveden po zakonu. Tužiteljica Irma Bagarić tvrdi da jest. Očevid je počeo u 16.25 sati. Dijelu radnji nisu prisustvovali svjedoci iz redova građana koje je policija pozvala da prisustvuju očevidu. 

9:16 – U 9.05 sati Smiljana Srnec ušla je u sudnicu. Obrana je u spis dostavila zapisnike razgovora s građanima. Predlaže pregledavanje dokumentacije i novo psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje optužene Srnec, čemu se tužiteljstvo protivi jer je takav prijedlog sudsko vijeće već jednom odbilo, pa smatra da se pokušava odugovlačiti  s postupkom.

Tužiteljstvo je ispitalo svoje svjedoke i iznijelo dokaze. Dosad su blagodat nesvjedočenja iskoristili njezina majka Katarina Dominić i suprug Ivan Srnec. Svjedočila je najstarija kći Katarina Dominić-Srnec. Smiljana se tijekom istrage branila šutnjom, a na dosad održanim ročištima povremeno je znala postaviti pitanja svjedocima. U sudnicu sa sobom svaki put donosi fascikl s papirima.

Nastavak suđenja Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Ubojstvo Jasmine Dominić VIDEO Smiljana se smijala tijekom svjedočenja susjeda

Smiljana Srnec optužena je da je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu, Nova 29, s ciljem da je usmrti, svojoj sestri Jasmini tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave, nanijevši joj brojne ozljede od kojih je i umrla.

Video: Suđenje Smiljani Srnec

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • viki.liks:

  A sto, nije kako vi ocekujete.

 • Laufer:

  Očevid nije proveden po zakonu jer eto nisu odledili i oživjeli Jasminu. Pravničko prenemaganje. Još samo treba glup sudac...

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  kriva je u svakom slučaju... čak i ako je nije ubila kriva je za pomaganje u zločinu i skrivanje tijela..... mene muči čokolada skrivena u ormaru ( pojeo bih je), a nju ne muči to što 20 godina drži tijelo ... prikaži još!o sestre u škrinji... i svakodnevno prolazi uz nju.. i što joj se djeca možda penju po škrinji ili se igraju oko nje....