Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA ODLUKA

Odabrani izvođači prvih 10 zamjenskih višestambenih zgrada na Banovini

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje
04.04.2022.
u 15:04

Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ovaj projekt iznose 332 milijuna kuna, a planirana je bila gradnja ukupno 33 zamjenske višestambene zgrade u Petrinji, Topuskom, Glini, Slunju, Vojniću, Novskoj, Gvozdu, Hrvatskoj Kostajnici te Dvoru.

Odabrani su izvođači na prvih 10 zamjenskih višestambenih  zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom u koje bi se trebali useliti oni koji su u potresu izgubili svoje stanove ili su živjeli u državnim stanovima, a koji su uništeni u potresima. Radove će izvoditi hrvatski građevinari. Četiri višestambene zgrade sa ukupno 64 tipska stana u Petrinji će graditi konzorcij tvrtki iz Siska –Radanović d.o.o., Tehnogradnja Sisak d.o.o. i građevinski obrt Tehning građenje. Njihova ponuda od 55,5 milijuna kuna, s PDV-om, bila je najpovoljnija od osam prispjelih. Četiri zgrade s ukupno 52 stana u Glini gradit će splitske tvrtke Lavčević i Lavčević inženjering koje su ponudile 56,96 milijuna kuna s PDV-om i pobijedile u konkurenciji šest tvrtki i konzorcija. Dvije zgrade u Topuskom s 26 stanova gradit će Gradnja Alaber iz Pleternice za 30,492 milijuna kuna, uključujući PDV. Ta je ponuda odabrana od šest prispjelih na javni natječaj, a ova tvrtka nedavno je dobila i posao vrijedan nešto manje od 10 milijuna kuna obnove Doma za starije u Glini, koji je prvi javni objekt koji će proći konstruktivnu obnovu nakon potresa. Natječaj je proveo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a zamjenska tipska modularna zgrada predviđa različite kombinacije stanova na svakoj etaži, sukladno potrebama naručitelja. U ovima se u prizemlju planiraju 4 stana od po 53 kvadrata te jedan od 37, na prvom katu su smještena po dva stana od 64,1 i 72,1 kvadratnih metara te na drugoj etaži dva stana od 64,1, jedan od 54,1 te jedan od 90,7 kvadratnih metara. Svaki stan ima i balkon, zgrade imaju lift, a po jedan stan u svakoj zgradi prilagođen je za invalide. Stanovi će se dodijeljivati sukladno broju članova kućanstva. Središnji  državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje otvorio je upravo danas ponude i za izvođače na još šest identičnih tipskih zamjenskih višestambenih zgrada, četiri u Petrinji  (još 72 stana) te dvije u Gvozdu (26 stanova) . Pristiglo je po šest ponuda za svake. Riječ je o zamjenskim zgradama koje se financiraju novcem iz europskih fondova i  za koje su ugovori o financiranju potpisani u lipnju prošle godine, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Cilj je ulaganje u stambeni fond u državnom vlasništvu te na taj način pomoć zbrinjavanju osoba pogođenih potresom. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ovaj projekt iznose 332 milijuna kuna, a planirana je bila gradnja ukupno 33 zamjenske višestambene zgrade u Petrinji, Topuskom, Glini, Slunju, Vojniću, Novskoj, Gvozdu, Hrvatskoj Kostajnici te Dvoru. Nakon što je zaključen prvi natječaj uvidjelo se da neće biti dovoljno novca za sve te se, za sada, odustalo od gradnje po jedne zgrade u Slunju, Novskoj, Vojniću i Hrvatskoj Kostajnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije