Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najpovoljnija ponuda

Odabran izvođač prvih 30 zidanih zamjenskih kuća nakon potresa

Zamjenske kuće
28.01.2022.
u 10:56

Odabrana ponuda bila je jedna od četiri koje su išle ispod procijenjene vrijednosti radova od  ispod 28,725 milijuna

Izabran je prvi izvođač na izgradnji zidanih zamjenskih kuća nakon prosinačkog potresa. Prema odabiru Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje 30 tipskih zidanih kuća, po deset približne kvadrature od 55, 70 i 85 kvadratnih metara, gradit će Braniteljska socijalno-radna zadruga Izbor plus iz Zagreba, osnovana 2020., i koju vodi Jakov Stanušić, te tvrtke PZC Brod d.o.o. iz Slavonskog Broda te Grand d.o.o. iz Županje.

Njihova zajednička ponuda je bila najpovoljnija na javnom natječaju raspisanom 16. prosinca. Do isteka roka, 5. siječnja, prispjelo je ukupno devet ponuda, od kojih su dvije odbijene zbog nepravilnosti. Odabrani konzorcij ponudio je najnižu cijenu koja je, s PDV-om, 24,672 milijuna kuna. Ostale ponude bile su više, a najveća je iznosila 35,842 milijuna kuna.

Odabrana ponuda bila je jedna od četiri koje su išle ispod procijenjene vrijednosti radova od  ispod 28,725 milijuna. Prema projektu grade se samostojeće tipske kuće s prizemljem i nestambenim tavanom. Čine ju otvoreni prostor ganjka sa spremištem i zatvoreni grijani ulazni prostor,  zajednički prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, te kupaonica i spavaće sobe čiji je broj određen brojem članova kućanstva koje ima pravo na zamjensku kuću, sve na etaži prizemlja.

Građevine su, ističe se u dokumentaciji, projektirane i oblikovane po uzoru na tradicionalne obiteljske kuće građene na području Banovine. Prosjek cijene gradnje jedne kuće po odabranoj ponudi je 825.000 kuna, uzevši u obzir da se grade kuće tri različite veličine. Rok za izvođenje radova, nakon izdanog naloga naručitelja, je 180 dana.

Podsjetimo, početkom ovog tjedna poništen je natječaj za gradnju 60 tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) prema identičnim projektima tipskih kuća. Natječaj je poništen zbog prevelikih ponuda, a najniža ponuđena cijena jedne kuće bila je 1,163 milijuna kuna po kući, dakle gotovo 40 posto više od cijene zidanih kuća.

U samom postupku tog poništenog natječaja izvođači su upozoravali da je tražena CLT/XLAM tehnologija nepotrebna za prizemnice te da nepotrebno povećavaju cijenu kuća uz 10 puta veći utrošak drveta od klasičnih drvenih kuća.

U prvom završenom natječaju 30 drvenih zamjenskih kuća suhom drvenom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije gradit će tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, u vlasništvu Maria Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf. Kuće će se graditi za 20,8 milijuna kuna, tj. za oko 693.000 kuna po kući.

Komentara 1

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:16 28.01.2022.

Za sto godina će biti ugovoreno zadnjih 30

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije