Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devizni turisitčki prihod čak 9,1 milijardi eura

Od stranih turista lani samo 13 posto manje eura nego u 2019.

Građani i turisti uživaju u iznadprosječnim temperaturama u Opatiji
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
01.04.2022.
u 15:23

Ovo je potvrda da usmjerenost na kvalitetu osigurava uspjeh, kaže ministrica Brnjac

Prošla turistička godina financijski je bila samo desetak posto slabija u odnosu na dosad najbolju godinu za hrvatski turizam – 2019.

Prihodi od stranih turista dosegnuli su u 2021. čak devet milijardi i 121 milijun eura, što je 87 posto rezultata iz posljednje pretpandemijske sezone, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Hrvatski je turizam od stranih gostiju, inače, te 2019. inkasirao oko 10,5 milijardi eura, dok se u prvoj pandemijskoj godini morao zadovoljiti sa samo 4,8 milijardi eura. Ovi su rezultati za ministricu turizma još jedna potvrda u kojoj je mjeri prošla godina nadmašila očekivanja.

– Iznimno smo zadovoljni. Zahvaljujući mjerama Vlade RH te kvalitetnoj pripremi cjelokupnog sektora održali smo turistički sustav stabilnim. Ovi rezultati potvrđuju da postoji velika potražnja za kvalitetnim proizvodima i uslugama u turizmu i da nam naša usmjerenost na kvalitetu i odgovorno poslovanje može osigurati dugoročan uspjeh u budućnosti – komentirala je prihode ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inače, tijekom lanjska tri ljetna mjeseca s gotovo 6,8 milijardi eura prihoda od stranih gostiju nadmašena je čak i spomenuta 2019. Tijekom posljednjeg tromjesečja prošle godine, pak, od stranih je turista uprihođeno milijardu i osam milijuna eura, 467 milijuna više nego tijekom 2020. Istodobno, ostvareno je 91 posto deviznih turističkih prihoda iz 2019. 

>> VIDEO Od 1. travnja plin skuplji prosječno 16 posto, a struja 9,6 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije