Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od početka nastave oboljele djece manje nego krajem praznika

Glasine da će se škole zatvoriti nisu točne, odluke se donose za svaku školu pojedinačno
30. rujna 2020. u 08:23 1 komentara 410 prikaza
Solin: Učenici nižih razreda s veseljem se vratili u školu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odluka da se učenici s početkom ove školske godine vrate u školske klupe, barem se zasad čini ispravnom. U prilog spomenutoj tezi ide statistika o oboljeloj djeci prema kojoj povratak učenika u školske klupe nije pridonio naglom širenju virusa. Od 17. kolovoza do 27. rujna Hrvatska bilježi ukupno 1029 koronavirusom zaražene djece.

Koronavirus koronavirus u hrvatskoj Objavljene nove epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku

Od ukupnog broja zaražene djece, 815 njih su učenici od sedam do 18 godina, a 214 djece u dobi je do šest godina. Brojka ukupno zaražene djece tako je nešto pala ako se promatra broj zaraženih od datuma početka nastave 7. rujna u odnosu na broj oboljelih tijekom kolovoza.

Naime, od službenog početka školske godine do danas zaražen je 401 učenik, dok je u vremenu prije početka škole bilo 414 zaražene djece. Štoviše, prije početka nastave najgori datum u spomenutom razdoblju bio je 4. rujna, dok je od početka nastave najgori dan 17. rujna kada se zarazilo najviše učenika.

VIDEO: Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju.

Tog 4. rujna bilo je ukupno 49 oboljele djece od čega 33 učenika, dok je 17. rujna bilo zaraženo ukupno 44 djece od čega 36 učenika, dok se ostatak odnosi na djecu koja još nisu krenula u školu. Posljednjeg dana u navedenoj statistici, 27. rujna, bilo je dvoje zaraženih učenika, zaraženih vrtićanaca nije bilo i baš zato se taj dan od početka praćenja broja zaraženih učenika smatra danom s najmanje oboljelih u školama.

Ova statistika opovrgava sve glasnija nagađanja među nastavnicima i roditeljima koji tvrde da znaju kada će škole prestati s radom jer je sve više oboljele djece.

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brunn am Gebirge ZABRINJAVAJUĆI PORAST U Austriji u školama više od 1.100 zaraženih koronavirusom

Takve glasine šire se gotovo u svakoj školi i svakome gradu. Naime, odluke o potpunom zatvaranju škola nema - to će se prema postavljenom scenariju u ovoj školskoj godini dogoditi samo i isključivo ako čitava država ponovno bude "zatvorena", što nikome ne odgovara. Svaka škola za sebe po broju oboljelih te prema savjetu lokalnog stožera odlučuje kada prelazi na online nastavu koja ne može potrajati dulje od dva tjedna. 

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • gravitacija:

    Pod hitno i roditelje u školu kako se ne bi zarazili. Iz škole neka rade online.