Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLE SE NE ZATVARAJU

Od početka nastave oboljele djece manje nego krajem praznika

Solin: Učenici nižih razreda s veseljem se vratili u školu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
30.09.2020.
u 08:23

Glasine da će se škole zatvoriti nisu točne, odluke se donose za svaku školu pojedinačno

Odluka da se učenici s početkom ove školske godine vrate u školske klupe, barem se zasad čini ispravnom. U prilog spomenutoj tezi ide statistika o oboljeloj djeci prema kojoj povratak učenika u školske klupe nije pridonio naglom širenju virusa. Od 17. kolovoza do 27. rujna Hrvatska bilježi ukupno 1029 koronavirusom zaražene djece.

Od ukupnog broja zaražene djece, 815 njih su učenici od sedam do 18 godina, a 214 djece u dobi je do šest godina. Brojka ukupno zaražene djece tako je nešto pala ako se promatra broj zaraženih od datuma početka nastave 7. rujna u odnosu na broj oboljelih tijekom kolovoza.

Naime, od službenog početka školske godine do danas zaražen je 401 učenik, dok je u vremenu prije početka škole bilo 414 zaražene djece. Štoviše, prije početka nastave najgori datum u spomenutom razdoblju bio je 4. rujna, dok je od početka nastave najgori dan 17. rujna kada se zarazilo najviše učenika.

VIDEO: Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju.

Tog 4. rujna bilo je ukupno 49 oboljele djece od čega 33 učenika, dok je 17. rujna bilo zaraženo ukupno 44 djece od čega 36 učenika, dok se ostatak odnosi na djecu koja još nisu krenula u školu. Posljednjeg dana u navedenoj statistici, 27. rujna, bilo je dvoje zaraženih učenika, zaraženih vrtićanaca nije bilo i baš zato se taj dan od početka praćenja broja zaraženih učenika smatra danom s najmanje oboljelih u školama.

Ova statistika opovrgava sve glasnija nagađanja među nastavnicima i roditeljima koji tvrde da znaju kada će škole prestati s radom jer je sve više oboljele djece.

Takve glasine šire se gotovo u svakoj školi i svakome gradu. Naime, odluke o potpunom zatvaranju škola nema - to će se prema postavljenom scenariju u ovoj školskoj godini dogoditi samo i isključivo ako čitava država ponovno bude "zatvorena", što nikome ne odgovara. Svaka škola za sebe po broju oboljelih te prema savjetu lokalnog stožera odlučuje kada prelazi na online nastavu koja ne može potrajati dulje od dva tjedna. 

Komentara 1

GR
gravitacija
09:02 30.09.2020.

Pod hitno i roditelje u školu kako se ne bi zarazili. Iz škole neka rade online.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije