Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆI PORAST

U Austriji u školama više od 1.100 zaraženih koronavirusom

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brunn am Gebirge
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
29.09.2020.
u 12:19

Grad Beč s gotovo 600 od ukupno 1.125 oboljelih učenika i nastavnika od koronavirusa u austrijskim školama, vodi na neslavnoj ljestvici novozaraženih.

U Francuskoj je jedna trećina novozaraženih koronavirusom iz učeničkih i studentskih redova. U Austriji je prema podacima objavljenim u utorak u austrijskim školama trenutačno 1.125 aktivno Covid-19 oboljelih učenika i nastavnika. To je već sada 10 posto od ukupnog broja novozaraženih koji se kumuliraju iz dana u dan. I to bez studenata, jer austrijska Sveučilišta počinju s radom tek 1. listopada.

Analize pokazuju da se najviše učenika zarazilo „u domaćinstvima“, odnosno u obiteljskom krugu. Posebno je mnogo novozaraženih učenika na istočnom dijelu Austrije, gdje je škola počela tjedan dana prije nego u ostalim pokrajinama.

Grad Beč s gotovo 600 od ukupno 1.125 oboljelih učenika i nastavnika od koronavirusa u austrijskim školama, vodi na neslavnoj ljestvici novozaraženih. I ono što pritom posebno brine predstavnike vlasti i epidemiologe je i „daljnje rastući trend“.

Kako su djeca često prenositelji zaraze, a da i sami nemaju nikakve simptome bolesti, Ministarstvo obrazovanja u suradnji s bečkim zdravstvenim organima odlučilo je u škole poslati mobilne ekipe, u kojima je uz epidemiologe i školski liječnik, kako bi bilo testirano što više djece u najkraćem mogućem roku. U četiri dana Grad Beč je u bečke škole poslao 40 takvih mobilnih stanica. Testiranje se provodi testom grgljanja, a rezultat je poznat za najkasnije 24 sata. Nakon toga svi oni učenici i nastavnici s pozitivnim testom moraju odmah napustiti školu i otići u kućnu samoizolaciju, a u školi smiju ostati samo oni negativni na koronavirus.

Mediji ističu kako nakon zabrinjavajućeg porasta broja oboljelih učenika u austrijskim školama roditelji postaju sve nervozniji i  glasniji, pa ako se uzlazna putanja širenja zaraze ubrzo ne zaustavi, ministar obrazovanja Heinz Faßmann morat će ponovno, kao i u vrijeme lockdowna, zatvoriti škole i uvesti učenje od kuće.   

Video - Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
19:25 29.09.2020.

Austrijanci bi trebali početi pranje ruku, jer je to jedino šta nauka preporučuje. Jest da se preporučuje i držanje odstojanja, ali to nije moguče u školama.

DU
Deleted user
12:22 29.09.2020.

Obično širenje panike!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije