Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Objavljene nove epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku

Koronavirus
Foto: PIXSELL
29.09.2020.
u 18:32

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije Nacionalnom stožeru, među ostalim, predložio je da u Brodsko-posavskoj županiji na svadbenim svečanostima bude dopušteno najviše 100 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1158.

18:29 Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije Nacionalni stožer uveo je nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana.

Prema tim mjerama od srijede, 30. rujna, na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba obavezno se vodi evidencija prisutnih s osnovnim informacijama. Na svim društvenim i javnim okupljanjima obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ukoliko se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. Isto tako organizatori sportskih natjecanja pak obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati bez nazočnosti gledatelja. 

Prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obavezne nositi masku te dezinficirati ruke. U svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine, i ustanovama u kojima se obavlja javna djelatnost, obavezno je nošenje maske. Preporuka Stožera prema umirovljenicima je da ne odlaze na organizirana putovanja, te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. 

Od sutra će biti uvedena i zabrana posjeta korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe, i to samo na području grada Vinkovaca! Isto tako Stožer preporučuje ograničavanje izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga.

12:48 – Od jučer su pristigla 82 nalaza (Karlovac 63, Ogulin 19)  u Karlovačkoj županiji su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 i sve su oboljele žene. Dvije su osobe iz Karlovca, jedna iz Duge Rese i jedna iz Žakanja. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 334  osobe, a trenutačno je 60 aktivnih slučajeva. Na liječenju u OB-u Karlovac nalazi se 13 oboljelih osoba. U samoizolaciji se nalazi 406 osoba i nije bilo kršenja mjere samoizolacije. Inspekcija je jučer obavila ukupno 10 nadzora na području grada Karlovca, od kojih je pet trgovina, četiri uslužne djelatnosti i jedan ugostiteljski objekt i nisu zabilježene nepravilnosti u radu.

11:56 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Prvi je to dan bez novozaraženih osoba na dnevnoj razini u Brodsko-posavskoj županiji još od 6. kolovoza kada je zadnji put Županija bila bez novih pozitivnih osoba na COVID-19. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 631, dok je broj aktivnih slučajeva 29 (5 manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 7 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan), a od jučer je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutačno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 411 (57 osoba manje nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od njihove organizacije te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze bolešću COVID-19 ako ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih do sada donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

11:35 – Novih 19 slučajeva zaraze zabilježeno je u zadnja 24 sata u Zagrebu, zbog čega je mjera samoizolacije određena za 108 osoba, uključujući 46 srednjoškolaca i jednog nastavnika, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju provedeno je 1012 testiranja, a 108 osoba dobilo je mjeru samoizolacije. Od jučer se u Zagrebu oporavila 31 osoba pa je trenutačno u Zagrebu 314 aktivnih slučajeva i 1794 aktivnih samoizolacija. Od 19 novih slučajeva, deset su negativne epidemiološke anamneze, devet su kontakti prethodno oboljelih. Među novozaraženima su dva pozitivna učenika iz dvije srednje škole zbog čega je u samoizolaciji završilo 46-ero učenika i jedan nastavnik.

11:34  Novih 12 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, gdje je u Domu za starije i nemoćne u Rugvici zaraza potvrđena za osam štićenika i kod jednog djelatnika. Županijski Zavod za javno zdravstvo izvijestio je u utorak kako je u Općini Rugvica zaraženo deset osoba, a dvije u Velikoj Gorici, dok je izliječeno 19 osoba.

Među novozaraženima troje su kontakti ranije oboljelih. Samoizolacija je propisana za još 119 osoba. Od početka pandemije na području županije evidentirana je 791 osoba kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. Izliječeno je 546 osoba, 16 ih je umrlo, a trenutačno je aktivno 229 slučajeva.

10:40 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata osam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca, 2 iz Gradišta, 1 iz Ivankova i 1 iz Borova). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 819, od kojih je 716  osoba izliječeno, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji  osam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 160 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 11425. U samoizolaciji je na području županije 812 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 24 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 13 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10 radnika (4 medicinske sestre/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika i 18 učenika. U samoizolaciji se nalazi 14 nastavnika i 344 učenika.

10:20 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za tri osobe utvrđena je epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije (utvrđena je epidemiološka veza).

Izliječeno je sedam osoba – četiri iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića i Ploča te jedna osoba koja nema prebivalište u našoj županiji. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su na respiratoru dvije. Od početka pandemije analiziran je 14.151 uzorak. U samoizolaciji je 277 osoba, a u posljednja 24 sata nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:16 – Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a riječ je o osobi s područja grada Bjelovara. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutačno su COVIDOM-19 zaražene 22 osobe jer su se u protekla 24 sata dvije osobe oporavile i skinute su s evidencije oboljelih.

10:15 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 861 obrađenog testa danas je 35 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 18, Sinja 2, Kaštela 1, Imotskog 1, Makarske 1, Solina 4, Trilja 2, Gradca 1, Marine 2, Podstrane 1, Zagvozda 1 i Dugog Rata 1 osoba. Od 35 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 25 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 992 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 36 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

10:13 – Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, muškarac s područja Općine Sukošan. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 192 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 211 osoba, a istekao je za njih 7426. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima  hospitalizirano  je 14 bolesnika oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru.

10:03 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; jedna iz Knina i jedna iz Drniša. Trenutačno je devet aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 69 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 189 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

9:30 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ tijekom posljednja 24 sata analizirano je ukupno 276 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije su novopozitivne osobe iz Đakova i Vuke te po jedna iz Valpova i Strizivojne.  

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 21 oboljela osoba, od koje su četiri na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba, riječ je o muškarcu s područja Osječko-baranjske županije (1952. godište) i s nizom drugih komorbiditeta. 

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 26 novih kontakata ranije oboljelih osoba pa se trenutačno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 543 osobe. 

Policija je obavila 32 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i kod jedne, s područja Našica, utvrdila je kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije.

9:23 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je devet novozaraženih osoba i devet ozdravljenih osoba, što znači da je u toj županiji i dalje 135 aktivnih slučajeva. 462 osobe se nalaze u izolaciji

9:15 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 97 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 90 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a sedam osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 593 osobe, a ukupno je testirano 8958 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 137 uzoraka, od kojih je pet pozitivnih. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

9:12 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi sa šireg koprivničkog i križevačkog područja.

9:11 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 314 uzoraka briseva na COVID-19 (200 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Jedna je osoba iz mjera samoizolacije, uvezeni slučaj (Primorsko-goranska županija). Kod druge osobe također se radi o uvezenom slučaju (Republika Italija). Izliječena je jedna osoba. Trenutačno je sedam aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 75 osoba.

8:37 – U Sisačko moslavačkoj županiji, treći dan zaredom, nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

7:25 – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije Nacionalnom stožeru, među ostalim, predloženo je da u Brodsko-posavskoj županiji na svadbenim svečanostima bude dopušteno najviše 100 osoba. Prema podacima Stožera, u toj su županiji 34 osobe pozitivne na koronavirus, a devet ih je u bolnici.

Na sjednici Stožera prihvaćen je prijedlog novih mjera koje će biti na snazi u listopadu. Nacionalnom stožeru predloženo je da u Brodsko-posavskoj županiji na svadbenim svečanostima bude dopušteno najviše 100 osoba, uz obvezu da se osiguraju minimalno nužni prostorni uvjeti te uz obvezu vođenja evidencije i kontakata svih prisutnih.

Za privatne svečanosti i proslave predloženo je ograničenje od 50 osoba, uz obvezu vođenja evidencije i kontakata svih prisutnih osoba. Na pogrebima i posljednjim ispraćajima ograničenje je na 50 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na javnim i društvenim skupovima obvezno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se skupovi održavaju u zatvorenim prostorijama, obvezno je nositi maske za lice. Organizatori svih javnih i društvenih skupova i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera, a na njima je i obveza pojačanog nadzora.

Prema prijedlogu Stožera, i u listopadu je na snazi zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zzzz
Zzzz
13:32 29.09.2020.

Podaci o zaraženima se definitivno lažiraju, mnogi gradovi svako malo objave da imaju jednog novog zaraženog, a to jednostavno nije moguće zato jer ta jedna osoba sigurno ima ženu, djecu, roditelje, prijatelje, radne kolege i slično, osim toga ta osoba je sigurno ulazila u neke trgovine, kafiće, restorane, itd. Dakle samo jedna zaražena osoba zarazit će još najmanje 50 osoba dok ga ne otkriju i stave u karantenu, prema tome podaci o zaraženima su lažirani prvenstveno zbog turističke sezone. Razmislite malo, prvi zaraženi je bio u Rijeci koji je vrlo brzo zarazio pedesetak osoba oko sebe, a onda je zaraza odjednom stala, cijelo ljeto nije bilo novih slučajeva u Rijeci, to jest svako malo bi se pojavio tek jedan ili dva novo zaražena. To je nemoguće, kao što nije moguće da je Đoković zarazio samo desetak ljudi na turniru i da se zaraza nije proširila po Zadru i okolici, to su priče za malu djecu, upravo zato je Šime Vrsaljko došao jedan dan u Šibenik i odmah se zarazio. Istra takođero brutalno laže o zaraženima, imam prijatelja koji iz prve ruke zna o zaraženim radnicima u jednoj trgovini i to se krilo desetak dana, svo to vrijeme su mediji izvještavali kako nema novih slučajeva u Istri. Osim toga ne postoje nikakvi kriteriji za testiranje, neki gradovi testiraju 10 osoba na 1000 stanovnika, neki gradovi 1 osobu na 1000 stanovnika, zato se naprimjer u Zagrebu testira čak 3x manje nego u splitskoj županiji koja je duplo manja od Zagreba !

GE
genadij
10:01 29.09.2020.

Radi istinitog i cjelovitog informiranja napišite koje je još bolesti imao preminuli, koliko je imao godina i koliko je dugo imao dijagnozu bolesti zbog koje je stvarno preminuo?

ED
edgar2
11:20 29.09.2020.

Nova studija objavljena jučer u Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da spike protein kojim coronavirus ulazi u stanice može djelovati kao "superantigen" koji dovodi do prekomjernih reakcija adaptivnog imunološkog sustava, a posljedica je hiperinflamatorni sindrom kod teškihh bolesnika i MIS-C sindrom kod djece sličan sindromu toksičnog šoka koji se javlja kod bakterijskih infekcija. To će omogućiti efikasnije upravljanje i liječenje pacijenata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije