Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od jeseni velika promjena u hrvatskim školama: Skraćuje se školski sat?

Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dviju smjena za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica.
02. kolovoza 2020. u 08:10 17 komentara 41806 prikaza
učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Prošla školska godina bila je toliko nevjerojatna da će ući u povijesne anale. Prvo štrajk, potom pandemija koronavirusa nakon koje su se tisuće učenika, kao i njihovih učitelja i roditelja, morale naviknuti na novu stvarnost. Kako će izgledati nova školska godina još uvijek se posve ne zna s obzirom na to da se detalji još uvijek utvrđuju. 

Zagreb: Građani s maskama na ulici SILVIJE TOMAŠEVIĆ Budite i dalje oprezni, nije sloboda zaraziti druge

U svim školama s dvije smjene školski sat trebao bi biti skraćen s 45 na 40 minuta, neslužbeno doznaju 24 sata. Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica. A uz druge epidemiološke mjere, smjene će služiti za održavanje distance između grupa učenika.

S obzirom na nedavni potres koji je nanio tešku štetu pojedinim školama na području grada Zagreba i na činjenicu da je u Zagrebu najviše učenika, Ministarstvo nastavlja razgovore s gradom Zagrebom koje su okarakterizirali kao dobre i navode da su zadovoljni s prijedlozima. 

No ravnatelji škola koje će primiti učenike imaju još mnogo pitanja: od toga kakva će biti ograničenja broja učenika po jednom razredu do toga kako će se rješavati pitanje zdravstveno ugroženih nastavnika te njihovih zamjena kad i ako probije epidemija.

Resorni ministar Radovan Fuchs još je u četvrtak u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine prema kojem se mijenja dio pravilnika po kojem stručno povjerenstvo Ministarstva treba provjeriti u koju će školu krenuti učenici iz druge škole te joj dati dozvolu za rad.

Knin: Mjerenje temperature na ulazu bolnice POKAZALE STUDIJE Jedna skupina ljudi je tri puta više izložena riziku od zaraze, a svakodnevno je u dodiru s drugima

Prema predloženoj izmjeni, “rješenje kojim se odobrava nastavak rada u promijenjenim uvjetima ministar može donijeti bez prethodnog imenovanja i neposrednog očevida stručnog povjerenstva”.
 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Ovozemaljski:

    Hoće li djeca morati nositi brnjicu u školi? Samo pitam, da odmah sina posaljem da ide raditi, a ne da se otruje i unisti si zdravlje.

  • maorioni:

    Nadam se da će škole biti ZBILJA ČISTE, jer neke to nisu, i prije corone i za corone.

  • austrougarskigeneral:

    nek sat traje 30 minuta i dosta je 5 sati na dan školskih 15 odmor , djeca su opterecena