Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UVJETI

Od jeseni velika promjena u hrvatskim školama: Skraćuje se školski sat?

učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija
1/2
02.08.2020.
u 08:10

Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dviju smjena za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica.

Prošla školska godina bila je toliko nevjerojatna da će ući u povijesne anale. Prvo štrajk, potom pandemija koronavirusa nakon koje su se tisuće učenika, kao i njihovih učitelja i roditelja, morale naviknuti na novu stvarnost. Kako će izgledati nova školska godina još uvijek se posve ne zna s obzirom na to da se detalji još uvijek utvrđuju. 

U svim školama s dvije smjene školski sat trebao bi biti skraćen s 45 na 40 minuta, neslužbeno doznaju 24 sata. Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica. A uz druge epidemiološke mjere, smjene će služiti za održavanje distance između grupa učenika.

S obzirom na nedavni potres koji je nanio tešku štetu pojedinim školama na području grada Zagreba i na činjenicu da je u Zagrebu najviše učenika, Ministarstvo nastavlja razgovore s gradom Zagrebom koje su okarakterizirali kao dobre i navode da su zadovoljni s prijedlozima. 

No ravnatelji škola koje će primiti učenike imaju još mnogo pitanja: od toga kakva će biti ograničenja broja učenika po jednom razredu do toga kako će se rješavati pitanje zdravstveno ugroženih nastavnika te njihovih zamjena kad i ako probije epidemija.

Resorni ministar Radovan Fuchs još je u četvrtak u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine prema kojem se mijenja dio pravilnika po kojem stručno povjerenstvo Ministarstva treba provjeriti u koju će školu krenuti učenici iz druge škole te joj dati dozvolu za rad.

Prema predloženoj izmjeni, “rješenje kojim se odobrava nastavak rada u promijenjenim uvjetima ministar može donijeti bez prethodnog imenovanja i neposrednog očevida stručnog povjerenstva”.
 

Komentara 17

OV
Ovozemaljski
16:08 02.08.2020.

Hoće li djeca morati nositi brnjicu u školi? Samo pitam, da odmah sina posaljem da ide raditi, a ne da se otruje i unisti si zdravlje.

MA
maorioni
17:42 02.08.2020.

Nadam se da će škole biti ZBILJA ČISTE, jer neke to nisu, i prije corone i za corone.

AU
austrougarskigeneral
10:15 02.08.2020.

nek sat traje 30 minuta i dosta je 5 sati na dan školskih 15 odmor , djeca su opterecena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije