Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedna skupina ljudi je tri puta više izložena riziku od zaraze, a svakodnevno je u dodiru s drugima

Među 100 tisuća medicinskih sestara u bolnicama koje su se koristili aplikacijom zabilježeno je 2747 zaraženih Covid-19, dok ih je među 100 tisuća drugih korisnika bilo 242.
01. kolovoza 2020. u 08:14 3 komentara 15816 prikaza
Knin: Mjerenje temperature na ulazu bolnice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bolničarke i bolničari tri i pol puta su izloženiji riziku od obolijevanja od Covid-19 nego ostatak populacije, pokazala je studija objavljena u subotu, koja je usto pokazala da postoji i povećan rizik među etničkim manjinama.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

U sklopu studije koju je objavio Lancet, analizirani su podaci koje su od 24. ožujka do 23. travnja unosili korisnici posebne aplikacije "Covid" na pametnim telefonima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zatim se usporedilo rizik za obolijevanje među bolničarkama i bolničarima i ostalim korisnicima aplikacije.

Među 100 tisuća medicinskih sestara u bolnicama koje su se koristili aplikacijom zabilježeno je 2747 zaraženih Covid-19, dok ih je među 100 tisuća drugih korisnika bilo 242.

Kada se uzme u obzir razlika u dostupnosti testiranja na koronavirus među bolničarkama i bolničarima i ostatkom populacije, autori procjenjuju da među medicinskim sestrama postoji 3,4 puta veća vjerojatnost da će test na koronavirus biti pozitivan.

Rizik je čak pet puta veći među onima koji su naveli da su pripadnici etničkih manjina, crnci ili azijati, čak i kad se uzme u obzir njihovo prijašnje medicinsko stanje, dodaju autori.

KORONAVIRUS U SVIJETU Rekordan broj novozaraženih u svijetu: U jednom danu gotovo 300.000 više oboljelih

"Naši rezultati potvrđuju strukturalnu neravnopravnost u slučaju Covida. Bolničarke i bolničari pripadnici manjina, češće su radili u rizičnijoj kliničkoj okolini, s pacijentima kod kojih se sumnjalo ili im je potvrđen Covid, a zaštitna oprema im je bila nedostupnija", ističe dr. Erica Warner s medicinskog fakulteta Harvard i iz Opće bolnice u Masssachusettsu.

Nejednakost u dostupnosti zaštitnih maski, rukavica, ogrtača i drugoga zaštitnoga materijala isto je tako bitan faktor rizika.

Među medicinskim sestrama koje se koriste neadekvatnim materijalom rizik je 1,3 puta veći nego među onima kojima je dostupna zadovoljavajuća oprema, navode autori ističući pritom da je studija provedena u razdoblju nestašice zaštitne opreme.

Studija je pokazala i to da svakoj trećoj medicinskoj sestri, pripadnici manjine adekvatna zaštitna oprema nije bila dostupna (ili ju je morala ponovno koristiti), dok je među ostalima nedostupna bila svakoj četvrtoj.

KBC Split Koronavirus u Hrvatskoj Muškarac zaražen koronavirusom pobjegao iz splitskog KBC-a: Pronašli ga kod Bačvica

U studiju je u početku bilo uključeno 2,6 milijuna korisnika aplikacije u Velikoj Britaniji i 182.408 u SAD-u. Kada su eliminirane osobe koje su aplikaciju koristile manje od 24 sata i one koje su otprije bile pozitivne na koronavirus, u studiji je sudjelovalo 2,1 milijuna ljudi, među kojima je 99.795 navelo da su njegovatelji s izravnim kontaktom s pacijentima.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Vlaskoulicanec:

    A profesionalni vozač je sedam puta ugroženiji nego onaj koji vozi samo vikendom...... E jeste genijalni!!!

  • gravitacija:

    Znači na 100.000 je 3,4 puta veća vjerovatnost da će se zaraziti od toga je % zaraženih a od toga je posto teško bolesnih a od toga je % na respiratoru a od toga je % umrlo i dođemo do ... prikaži još! 0,0...... pa bjesnoća je opasnija od toga.

  • Safetzg:

    Lazovska studija politika medicinska divan je više kraj tim vasim lažima izgubili ste liječničku etiku poštovanja od ljudi