Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od danas bez olakšica: Na male pakete plaćat će se PDV državi, ali i još jedna naknada

Hrvatska pošta tvrdi da je proteklih dana ubrzano dostavljala pakete naručene ranije
01. srpnja 2021. u 19:25 18 komentara 4298 prikaza
Velika Gorica: Sortiranje paketa i pisama u Sortirnom centru Hrvatske pošte
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Paket male vrijednosti od 160 kuna od danas će poskupjeti na 218,5 kuna! Razlika je 40 kuna PDV-a i 18,5 kuna naknade pošti za naplatu poreza i dostavu paketa. Od 1. srpnja sve države članice Europske unije počinju zaračunavati PDV na pakete male vrijednosti naručene putem interneta od prodavatelja iz Kine, drugih azijskih zemalja, Amerike ili Velike Britanije koja više nije članica Europske unije.

VELIKA USKOČKO-POLICIJSKA AKCIJA VIDEO Zbog sumnje u korupciju uhićeno više osoba, među njima i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a

Milijuni paketa

Dnevno u Hrvatsku pristiže od 7500 do 10 tisuća takvih paketića, uglavnom iz Kine, negdje oko tri milijuna godišnje. S paketima veće vrijednosti taj se broj penje na desetak milijuna kuna. Roba kupljena putem interneta do 22 eura vrijednosti, odnosno 160 kuna, dosad je bila oslobođena plaćanja PDV-a, no Europska je komisija prekinula s takvom praksom jer su se domaći trgovci žalili da im jeftina uvozna roba stvara nelojalnu konkurenciju. Drugi je problem bio lažno deklariranje robe. Procjenjivalo se da Europska unija godišnje gubi najmanje pet milijardi eura poreznih prihoda, koje će, ako ljudi nastave kupovati dotadašnjim tempom, završiti u blagajnama država u kojima žive kupci.

Hrvatima je godišnje stizalo oko tri milijuna paketića male vrijednosti, Austrijancima oko 7 milijuna, a u cijeloj Europskoj uniji spominjala se brojka od 150 milijuna paketa godišnje. Online prodaja stalno raste, tako da su u pitanju i veći iznosi. Na tom će poslu zaraditi i pošta koja će svoju uslugu kontrole i naplate PDV-a zaračunati 18,5 ili 37 kuna po paketu, ovisno o vrijednosti pošiljke. PDV u Hrvatskoj iznosi 25 posto, no može biti i niži ako se naprimjer putem interneta kupuje roba koja se kod nas oporezuje nižim stopama, kao što je naprimjer medicinska oprema ili ortopedska pomagala. Upravo će utvrđivanje stope PDV-a i zaračunavanje tog iznosa krajnjem kupcu stvoriti dodatne obaveze poštama i ostalim kurirskim službama koje isporučuju i dostavljaju pakete male vrijednosti. Oni su ti koji će od konačnog potrošača naplatiti PDV i proslijediti ga državi, ako ovi to učine sami, s tim što online kupci ubuduće moraju pripaziti je li u robu koju kupuju putem interneta uključen PDV ili nije. Prodavateljima iz trećih zemalja Europska je unija, pa tako i Hrvatska, ostavila dvije mogućnosti. Jedna je da koriste posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (engl. Import One Stop Shop) te odmah kupcu zaračunaju i naplate PDV zajedno s cijenom prodane robe, a druga je da mu kupljeno putem interneta dostave bez obračunatog i plaćenog PDV-a, ali u tom slučaju obaveza naplate tog poreza pada na kurirske službe.

NAVODNO PRIMIO STAN KAO MITO Dobro potkovan i bez stana u Radićevoj: Bačić ima 10 milijuna kuna u nekretninama

Hrvatska pošta objavila je jučer da je sve spremno za primjenu novog sustava carinjenja pošiljaka. PDV će se naplaćivati na sve pošiljke s robom koje od 1. srpnja pristignu u Hrvatsku, bez obzira na datum kupnje. Hrvatska pošta ističe da će kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura biti 18,5 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1000 eura – 37 kuna. Iznosi naknada, pojašnjavaju, formirani su na temelju dodatnih troškova koje će imati u procesu obrade, naplate i isporuke pošiljaka.

Kontrola ima cijenu

– Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja je proces koji sadrži više podataka, zahtijeva implementaciju i održavanje novog informatičkog sustava te podrazumijeva složeniju operativnu kontrolu koju obavljaju radnici Hrvatske pošte – pravdaju se iz HP i ističu da su pošiljke koje su ovih dana stizale u prostorije Novog sortirnog centra ubrzano pripremali za dostavu i otpremali bez zastoja.

– Naši radnici ulažu dodatne napore da se sve pošiljke male vrijednosti obrade prije stupanja na snagu novih pravila, odnosno bez naplate PDV-a i kontrolnog pregleda – ističu iz Pošte.

VIDEO Uhićenja u Zagrebu: USKOK istražuje i neke suradnike pokojnog Milana Bandića te glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
 • LuciusB:

  Triba ih tužit Komisiji jer se radi o monopolu i samovolji prilikom određivanja cijene usluge. Ovdje u stvari dva puta plaćaš porez, najprije državi, a onda još i državnoj firmi koja najčešće ni ne dostavi paket nego moraš na poštu ... prikaži još! i onda još čekat pola sata red jer radi jedan šalter ...

 • zagabria6:

  Kakva brate naplata 'kontrolnog pregleda' ako je sad isti PDV na sve pošiljke. Zašto dosad toga nije bilo na veće pošiljke. Sad znamo zašto su kupili novi sortirni centar, da nas brže i preciznije deru. Za 37 Kn mogli su ... prikaži još! taksijem slati pošiljke ljudima doma. A EU ne može konkurirati Kini i SAD pa ih dere porezima. Baš smo 'slobodno tržište' nema šta

 • Avatar Konjina3.0
  Konjina3.0:

  Nezamislivo mi je u 2021. godini da ja moram strepiti hoće li mi poštar donijeti postu ili će pijan završiti negdje u potoku.. Da ne kažem da mi još paket nikada nije stigao na kućnu adresu nego moram svaki put ... prikaži još! ići u poštanski ured. Pošta u biti i ne postoji kako stanje stoji. Kad bi netko pokrenuo posao dostave paketa u Hrvatskoj, obogatio bi se.