Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 30 milijardi kuna duga naplatili – 1,17 milijardi

Na listi iz siječnja 2016. godine nalazi se 71 tisuća građana i 11 tisuća poslovnih subjekata. U nepune četiri godine naplaćeno 4% duga
09. travnja 2016. u 22:45 6 komentara 1862 prikaza
28.01.2016., Zagreb, Avenija Dubrovnik 32 - Porezne uprava Zagreb.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Lista srama donijela je u državni proračun 1,17 milijardi kuna, koliko je od srpnja 2012. pa do početka ovog tjedna naplaćeno poreznog duga.

Na prvoj se listi nalazilo oko 7000 tvrtki, 13.000 obrta i 102 tisuće građana koji su zajedno dugovali oko 30 milijardi kuna. U tri i pol godine porezna je administracija uspjela naplatiti oko 4 posto duga, pa se može zaključiti da se s preostalih 80 tisuća dužnika našla u pat-poziciji.

Kao i svi vjerovnici, država se najčešće koristi blokadom računa, a tek kad dužnik nema prihode i štednje iz koje bi se naplatili, ovršuje mu se imovina. Što s ljudima koji nemaju ni prihode ni imovine? Među dužnicima je puno seljaka koji nisu plaćali socijalne doprinose ili propalih obrtnika koji su zatvorili obrte, ali nisu znali da se moraju odjaviti i s mirovinskog.

Od objave prve liste pa od kraja siječnja ove godine ukupni porezni dug tvrtki i fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost više se nego prepolovio i smanjio za 10,5 milijardi kuna na – 9,4 milijarde! No, to smanjenje nije bilo posljedica naplate nego otpisa kroz završene stečajne postupke ili u predstečajnim nagodbama. Obrtnicima je ukupni dug smanjen za 1,4 milijarde, a tvrtkama za 9,3 milijarde kuna.

– Od objavljene liste dužnika 31. srpnja 2012. zaključno s 4. travnja 2016. brisana su 7352 obveznika jer su dug objavljen na navedenim popisima uplatili u cijelosti u iznosu 790,612.044 kuna, a 11.865 obveznika, čiji je dug na temelju izvršenih uplata postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa, izvršile su uplate u iznosu od 381,158.349,86 kuna, navode u Poreznoj upravi.

Porezna uprava liste srama ažurira četiri puta godišnje, a na njoj se nalaze dugovanja starija od 90 dana, i to tvrtki s dugom većim od 300.000 kuna, obrtnika čiji dug premašuje 100.000 kuna te oko 71.000 građana koji duguju više od 15.000 kuna. 

>>S liste srama u devet dana otpao 81 dužnik

>>Porezni dug nakon objave liste srama smanjen za 54,8 milijuna kn!

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • doktorica:

    vani se zbog neplaćanja poreza ide u pljenidbu i u zatvor

  • realisticki:

    Porez se naplačuje na dobit. Čim država ima potraživanja treba se pitat, gdje je nestala dobit. Labavi porezni zakon, odmah početkom 90-ih, naveo je tvrtke obrtnike i obične građane da izgube osječaj koji se zove obaveza. Toleriranje ne plačanja poreza ... prikaži još!eza prešlo je u naviku i praksu. Nered koji je vladao u poreznom sistemu pasao je državi i pojedinim poreznim dužnosnicima. Država je na taj naćin održavala i stimulirala tvrtke i obrtnike, a mnogi to koristili za dodatni ne zakonski profit. Ima i onih koji su sticajem negativnih okolnosti upali u poreznu dužničku nevolju, ali takvih nema puno. Kad se radi o tvrtkama i obrtnicima, imamo slučajeve da se neki smatraju državnim dobrotvorima i herojima, ako plačaju porez. Džava se zadovoljava takvim stavovima, bez obzira da isti zasnivaju svoju dobit na minimalnim plaćama radnika. Kao i na drugim područjima, porezni sustav se je formirao od vladajućih za vladajuće, i ako smo mogli sam kopirat jedan funkcionalan porezni sustav neke druge zapadne države.

  • maddog:

    vidim baš su se posramili ti sa liste srama!