Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava pacijenata

Od 2013. moguće liječenje u EU na trošak osiguranja

'zagreb, 05.02.2003. nova bolnica- pacijenti snimio patrik macek'
''
Autor
Stojan de Prato
23.01.2011.
u 20:00

Na primjer, Hrvatica, čija je kći udana u Njemačku, a mora na operaciju kuka, moći će to obaviti u bolnici blizu svoje kćeri, samo to treba unaprijed najaviti HZZO-u

Danski umirovljenik koji provodi zimu na hrvatskoj obali, a pati od neke kronične bolesti, neće morati sa sobom nositi zalihu lijekova: dostajat će mu recepti ispisani na europskome obrascu, kojima će lijekove moći podizati i u hrvatskim ljekarnama. Ili, Hrvatica čija se kći udala u Njemačku, a mora na operaciju kuka i željela bi to obaviti u bolnici blizu svoje kćeri: nema problema, samo to treba unaprijed najaviti HZZO-u, u kojemu će biti i poseban ured, tzv. nacionalna dodirna točka, zadužen za pomoć pacijentima pri organizaciji liječenja u drugoj zemlji članici EU.

Jasnija prava pacijenata

To su neke od pogodnosti koje donosi nova smjernica o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, koju je protekloga tjedna prihvatio Europski parlament. Na snagu stupa 2013. pa će od nje korist imati i hrvatski državljani, potvrde li na referendumu pristupni ugovor s Unijom. HZZO će odobrenje za liječenje u inozemstvu moći uskratiti samo ako utemeljeno obrazloži zašto bi takvo liječenje izložilo bolesnika ili opće pučanstvo opasnosti koja nadilazi dobrobit koju ono može pružiti. Na primjer, bolesniku se putovanje u inozemstvo na operaciju srca može uskratiti ako je u takvu stanju da bi mu već samo putovanje ugrozilo život. Ako je, međutim, riječ o zahvatu koji se u Hrvatskoj ne obavlja, HZZO ne može zabraniti odlazak na liječenje u inozemstvo. – Nova će smjernica razjasniti bolesnikova prava, koja su do sada bila vrlo maglovita. Bolesnik, k tome, neće više biti prepušten sam sebi kada traži zdravstvenu skrb u inozemstvu ili nadoknadu za prekogranično liječenje – ustvrdila je europarlamentarna izvjestiteljica francuska pučanka Françoise Grossetête.

Najprije iz svog džepa

Napomenula je da će od nje posebnu korist imati bolesnici na dugim listama čekanja, oni koji u vlastitoj zemlji ne mogu naći specijalista, poput onih oboljelih od rijetkih bolesti te oni koji žive uz granicu, pa im je najbliža bolnica u susjednoj državi. No, da ni nova smjernica ne ide dovoljno daleko govori njezina odredba da bolesnik liječenje mora prvo platiti iz svog džepa, a potom će mu HZZO taj trošak "što je prije moguće" nadoknaditi, umjesto da se postupak plaćanja i nadoknade automatizira i obavi mimo bolesnika. K tome, smjernica propisuje nadoknadu samo do iznosa koliko bi liječenje stajalo u osiguranikovoj matičnoj zemlji, što je prepreka "zdravstvenome turizmu". 

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
22:01 23.01.2011.

A gde bu Jusipovic mogel obaviti amputaciju ostatka mozga? Ah da, moral bu cekati da i mila mu idraga Srbijica udje u EU pa bu to tam obavil. Ostatk mozga mu je ionak vec tam...

OB
-obrisani-
22:16 23.01.2011.

Baravo a u hrvatskoj? Da li ćemo se moći liječiti o trošak HZZOa ili ćemo sve morati platiti?

Avatar GERO2
GERO2
20:35 23.01.2011.

E tad kad mognete doci u Njemacku na lijecenje NEMOJTE NOSITI OMOTNICE S €-URIMA JER OVDJE TOG NEMA KAO KOD VAS NA BALKANU jer ce te u suprotnom biti ISMIJANI:Korupcija i Mito strogo zabranjeno i kaznjivo.Pazite s tim stvarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije