Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORAJU PRIKAZATI SVE ISPLATE

Od 20. srpnja svi će moći vidjeti na što troše državne i lokalne institucije

Zagreb: Vlada predložila državni proračun za 2023. godinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 22:09

Naputak propisuje da svaka županija, grad i općina, kao i sve njihove institucije, moraju prikazati sve isplate prema pravnim i fizičkim osobama po bilo kojoj osnovi, i to u formatu koji će svima biti lako pretraživ i razumljiv

Godinu dana od stupanja na snagu novog Zakona o proračunu, Ministarstvo financija u javno je savjetovanje pustilo popratni akt koji bi građanima trebao omogućiti uvid u sve troškove državnih, ali i lokalnih vlasti i institucija. Radi se o "Naputku o okvirnom sadržaju, minimalnom skupu podataka te načinu objave informacija o trošenju sredstva na mrežnim stranicama lokalne i područne samouprave, proračunskog i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna i jedinica lokalne i područne samouprave", koji je institucijama za prilagodbu dao rok do lipnja, od kada bismo konačno jednostavnim pretraživanjem trebali moći utvrditi je li, primjerice, općinski novac otišao na nove prozore na vrtiću ili ga je na reprezentaciju u nekom lokalu potrošio načelnik općine.

Od tada će, naime, sve razine vlasti morati objavljivati sve troškove pokrivene javnim novcem, i to najkasnije do 20. u mjesecu za prethodni mjesec. A to znači da ćemo prvi uvid u ove podatke imati 20. srpnja, za troškove nastale u lipnju. Naputak propisuje da svaka županija, grad i općina, kao i sve njihove institucije, moraju prikazati sve isplate prema pravnim i fizičkim osobama po bilo kojoj osnovi, i to u formatu koji će svima biti lako pretraživ i razumljiv. Isto će, dakako, vrijediti i za ministarstva, javna poduzeća, sveučilišta i sl., no njihovi su se troškovi i do sada dijelom mogli pratiti preko Državne riznice, dok je za lokalne jedinice i njihove ustanove to potpuno nova obveza.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovakvo rješenje u zakon je uneseno na inzistiranje predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka, koji pozdravlja činjenicu da je naputak konačno objavljen i ne očekuje da će biti odgoda njegove primjene.

– Čitava priča je dugo, možda i predugo trajala, iz čega je jasno kako je bilo mnogo otpora ovakvom rješenju, a otpor nekih vidimo i danas. No, važno je da je naputak konačno donesen, zbog čega zahvaljujem i bivšem i sadašnjem ministru financija koji su vjerojatno i sami trpjeli pritiske zbog donošenja novih pravila – kazao nam je Hrebak. A da je otpora bilo i da nevoljkosti oko transparentnosti još uvijek ima pokazuje i komentar koji je uz tekst u javnom savjetovanju postavila Udruga gradova, koja smatra da je "obvezna mjesečna učestalost objave predmetnih podataka neadekvatna". Umjesto mjesečno, oni predlažu da se podaci objavljuju polugodišnje, dakle samo dva puta u jednoj godini, i to zbog "ograničenih tehničkih i kadrovskih resursa jedinica lokalne samouprave".

>> VIDEO: Svećenik koji je odbio krstiti dijete lezbijskog para podijelio fotografiju s nasilnikom s Platka

Komentara 4

Avatar Matan79
Matan79
20:46 04.02.2023.

Prva pametna stvar u 20g

BU
Budni
09:22 04.02.2023.

Onda će u općini Mala Subotica zaposliti još jednoga bratića da se mogu kartati na poslu!Za sada ih je samo troje!

DH
Dinko Horvat
08:19 04.02.2023.

Ako to stvarno krene i bude se provodilo. .. hrvatsku bi mogao zadesiti novi val iseljavanja. Morati ćeš prikazati rad i nečeš moći lapat.... Definitivno ostajemo bez politićara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije