Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 10 ravnatelja HRT-a puni mandat odradili samo A. Vrdoljak i M. Galić

Trebalo je samo tri i pol dana za smjenu Gorana Radmana, a za imenovanje Siniše Kovačića v. d. šefom HRT-a bilo je potrebno 24 sata
05. ožujka 2016. u 20:15 5 komentara 1392 prikaza
28.03.2006., Zagreb - Mirko Galic, dugogodisnji glavni ravnatelj HRT-a.
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Biti glavni ravnatelj HRT-a, kako to gordo zvuči. No, prisjećajući se malo svih onih koji su tu “gordu” funkciju obavljali, većinom kraće nego što je bilo planirano, mogli bismo se zapitati – ima li nešto ukleto u toj šefovskoj poziciji na Prisavlju. Jer u proteklih 26 godina na njoj se izredalo čak 11 “veličanstvenih”. Od 1990. do 2000. na HRT-u su stolovali Hrvoje Hitrec (7 mjeseci), Antun Vrdoljak (4 godine), Ivan Parać (1 godinu), Ivica Mudrinić (2,5 godina) i Ivica Vrkić (1,5 godina). A od 2000. do danas u taj glavnoravnateljski prisavski vrtuljak sjelo je šest mušketira, od kojih je samo Mirko Galić svoj prvi mandat od četiri godine odradio do kraja. Od 2004. nitko funkciju prvog i najmoćnijeg čovjeka na HRT-u (koja se kasnije protegnula na mandat od pet godina) nije završio nego je prijevremeno smijenjen. Pa se dogodilo da u tih posljednjih 12 godina imamo sad već šestog čelnog čovjeka HRT-a, Sinišu Kovačića, ujedno i četvrtog koji nosi prefiks v.d.

Munjevita akcija

A ta zadnja izmjena na vrhu HRT-a bila je, rekli bismo, munjevita. U ponedjeljak oko 21 sat Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je postupak razrješenja Gorana Radmana, a jučer oko 14 sati Sabor ga je i konačno smijenio s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Trebalo je za to samo tri i pol dana, a za imenovanje Siniše Kovačića vršiteljem dužnosti šefa HRT-a bilo je potrebno manje od 24 sata.

Kao da je HRT na samrti, u kolapsu, i treba ga spasiti od konačne propasti pa su u pitanju minute. Radman je svoju detronizaciju posve jasno okarakterizirao kao ostrašćenu, osvetničku političku smjenu. Na pitanje kako gleda na tu Radmanovu smjenu, predsjednik Programskog vijeća HRT-a Bruno Kragić nije bio baš rječit.

– Ne bih se htio zalijetati s izjavama prije sjednice Vijeća HRT-a koja će se održati u utorak. Naime, NO HRT-a od Vijeća je zatražio žurno očitovanje o Radmanovoj konferenciji za novinare održanoj u četvrtak. Mogu samo reći da mi je razumljivo da parlamentarna većina u Saboru ima pravo propitkivati rad svih tijela javne radio-televizije jer parlamentarna većina ta tijela i imenuje – kazao nam je Kragić. Zašto se Vijeće mora žurno očitovati o Radmanovoj presici nije želio pojašnjavati, no s Prisavlja smo neslužbeno doznali da članovi NO HRT-a drže da se Radmanovu izvanrednu konferenciju za novinare može smatrati privatizacijom javnog medija.

Povišice 2000 - 5000 kuna

Dodajmo tome i da u jučerašnjem priopćenju Hrvatskih novinara i publicista, na čije je čelno mjesto novoizabrani v. d. S. Kovačić preksinoć dao ostavku, stoji da je Radman prekjučer “potpisao dodatno povećanje ionako visokih plaća djelatnicima HRT-a bliskim bivšoj vlasti, kao i svome legendarnom kumu”, aludirajući na Željka Rogošića. Navodno se radi o iznosima od 2000 do 5000 kuna.

– Proteklih su dana bili u tijeku redoviti procesi usklađivanja ugovora o radu svih zaposlenika HRT-a, ali pritom nema govora o povećanju plaća zaposlenicima u iznosima koje navodite – kažu na HRT-u. 

>> Radman razriješen dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, za vršitelja dužnosti imenovan Kovačić! 

>> Siniša Kovačić najavio podizanje razine profesionalnosti na HRT-u

Svi ravnatelji HRT-a od 1990. do danas

Hrvoje Hitrec

Književnik te filmski i TV scenarist na čelu HRT bio je samo sedam mjeseci, točnije od kolovoza 1990. do ožujka 1991.

Antun Vrdoljak

Filmski redatelj i bivši saborski zastupnik prvi je odradio puni mandat na čelnoj poziciji HRT-a, od ožujka 1991. do veljače 1995.

Ivan Parać

Leptirka i naručivanje toalet-papira obilježili su Paraćevo šefovanje od veljače 1995. do veljače 1996.

Ivica Mudrinić

Moćni gospodarstvenik i poduzetnik prvim čovjekom HRT-a bio je dvije i pol godine, od veljače 1996. do kolovoza 1998.

Ivan Vrkić

Ni Ivica Vrkić nije se na čelu HRT-a uspio zadržati dovoljno dugo, tek godinu i pol, i to od kolovoza 1998. do ožujka 2000.

Mirko Galić

Drugi je i zasad posljednji šef HRT-a koji je prvi mandat odradio do kraja, da bi drugi prekinuo odlaskom u veleposlanike.

Vanja Sutlić

U ožujku 2007. postaje v.d. glavni ravnatelj HRT-a, u svibnju je izabran za glavnog ravnatelja, a u prosincu 2009. je smijenjen.

Josip Popovac

U prosincu 2009. postaje v.d. glavni ravnatelj, u lipnju 2011. imenovan je predsjednikom uprave HRT-a, i to je bio do srpnja 2012.

Domagoj Novokmet

U srpnju 2012. postavljen je za v.d. gl. ravnatelja HRT-a. To je bio tri mjeseca, do listopada 2012. Nije postao “pravi” šef.

Goran Radman

U listopadu 2012. imenovan je glavnim ravnateljem HRT-a, a jučer je smijenjen, nakon manje od tri i pol godine mandata.

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Radman manje od 3 i pol godine a štete kao da je 10

 • bakulušić:

  Politička funkcija na kojoj mogu opstati samo oni iza kojih stoji jaka stranka. Vrdoljak je bio Tuđmanov i HDZ-ov čovjek ( koji nam je ostavio Latina, Miloševića...) a Galić je bio jaki "igrač" Partije i mogao je odraditi, poput Stipe ... prikaži još! Mesića, još jedan ili dva mandata da je to želio.

 • BANZO:

  Bolje bi bilo nasloviti članak ''Tko je odradio svoj mandat i zbrisao a nije završio u zatvoru zbog utaje PDV-a''????