Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Od 1. travnja više ne postoje UNS, SZUP i SIS

30.03.2002.
u 00:00

Preustroj obavještajne zajednice, smanjenje broja tajnih službi te drukčiji nadzor nad njima počinje 1. travnja, kada se, prema novom Zakonu o sigurnosnim službama, zauvijek gase tajne službe - Ured za nacionalnu sigurnost (UNS), Služba za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), Sigurnosno-informativna služba (SIS) te Obavještajna uprava Glavnog stožera (OU GS).

U idućih trideset dana donijet će se podzakonski akti o unutarnjem ustroju, te Pravilnik o radu Ureda Vijeća nacionlne sigurnosti, što je povjereno predsjedniku Republike. Ti bi dokumenti do 1. lipnja, kad je postavljen krajnji rok za imenovanje čelnika službi, trebali predvidjeti tko od "preustrojenih špijuna" ima pravo nositi pištolj, iskaznicu i značku koje službe te u kojim okvirima, kako i gdje postupati. Nakon imenovanja šefova novih službi znat će se tko će biti u Savjetu nacionalne sigurnosti, kojem će na čelu biti resorni potpredsjednik Vlade, a tko na čelu Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti.

Dosadašnji zaposlenici UNS-a i SZUP-a od ponedjeljka su zaposlenici OA-e (Obavještajne agencije), a zaposleni u SIS-u i Obavještajnoj upravi GS-a djelatnici POA-e. Na isti način dijelit će se prostor, oprema i tehnika. (T. Bo.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije