Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČNE VIJESTI

Od 1. travnja veće rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

trudnica
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
04.11.2019.
u 22:26

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad

U javnu raspravu puštene su izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci od rođenja djeteta.

U ovom trenutku taj je iznos za zaposlene i samozaposlene roditelje sad limitiran na 3991 kunu, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5.654 kune, piše 24sata. 

U prvom dijelu rodiljnog dopusta isplatit će se iznos plaće koju su majka ili otac primali prije odlaska na porodiljni, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od 6.mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Međutim, od travnja iduće godine taj će iznos ipak biti veći za 1663 kune. 

U slučaju ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno. Prema prijedlogu izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama prije ostvarenja prava na potporu potrebno prethodno je imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža. Jedna od novina je i omogućavanje da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, u 2021. godini 214 milijuna kuna više, koliko i u 2022. godini, piše 24sata. 
 

Komentara 1

OB
ObrenM
08:06 05.11.2019.

Ovo nije farsa za ucvrscenje fotelja,vec humanost prema potrebitim.Za one koji ovo vide kako pise-ovo je ironija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije