Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 1. travnja veće rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad
04. studenoga 2019. u 22:26 1 komentara 18948 prikaza
trudnica
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U javnu raspravu puštene su izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci od rođenja djeteta.

Most o porodiljnim naknadama Prijedlog Mosta: 'Puna plaća na porodiljnom i roditeljskom dopustu'

U ovom trenutku taj je iznos za zaposlene i samozaposlene roditelje sad limitiran na 3991 kunu, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5.654 kune, piše 24sata. 

U prvom dijelu rodiljnog dopusta isplatit će se iznos plaće koju su majka ili otac primali prije odlaska na porodiljni, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od 6.mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Međutim, od travnja iduće godine taj će iznos ipak biti veći za 1663 kune. 

U slučaju ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno. Prema prijedlogu izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama prije ostvarenja prava na potporu potrebno prethodno je imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža. Jedna od novina je i omogućavanje da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju. 

Goran Aleksić UBRZANJE ISPLATE PREPLAĆENOGA Aleksić premijeru poslao prijedlog zakona kojim bi banke morale obeštetiti dužnike izvansudskim putem

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, u 2021. godini 214 milijuna kuna više, koliko i u 2022. godini, piše 24sata. 
 

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • ObrenM:

    Ovo nije farsa za ucvrscenje fotelja,vec humanost prema potrebitim.Za one koji ovo vide kako pise-ovo je ironija.