Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirni prosvjed

Očajni roditelji: Nećemo dopustiti svojoj djeci da idu na nastavu

Prosvjed, Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/4
07.11.2012.
u 15:39

Zar da u 21. stoljeću djeca imaju ovakve uvjete u srednjoj školi, pitaju se roditelji učenika koji pohađaju Tehničku školu Nikola Tesla u Vukovaru

Stotinjak roditelja djece koja pohađaju Tehničku školu Nikola Tesla u Vukovaru održali su danas mirni prosvjed kojim su željeli ukazati na nemoguće uvjete u kojima djeca pohađaju nastavu, ali i zatražili da se pitanje obnove škole riješi što prije.

– Prikupili smo gotovo 3.000 potpisa za peticiju koja će biti poslana svim nadležnim institucijama kako bi se što prije riješio problem. Dat ćemo nadležnima rok od osam dana da naprave što mogu i donesu konkretne odluke. Ako se ništa ne riješi, sredinom studenoga održat ćemo roditeljsko vijeće kada ćemo donijeti odluku od kojeg datuma djecu više nećemo puštati u školu, rekla je Dragana Đorđević, predsjednica Vijeća roditelja ove škole. Dodala je i kako problem škole ne traje samo dvije godine, kako neki govore, nego mnogo duže, kao i da su roditelji i učenici pokazali visok stupanj strpljenja, ali zauzvrat su dobili samo ignoriranje. Podsjetila je sve da djeca nastavu pohađaju u radničkom domu, kao zamjenskom objektu škole koja je već više od dvije godine u obnovi, gdje nema grijanja, prozori su zakovani, stropovi prokišnjavaju, osigurači iskaču a instalacije su gotovo sve neispravne. Okupljeni roditelji nisu krili ogorčenje činjenicom da im djeca pohađaju školu u kojoj nije riješeno grijanje, prozori su im zakovani i njih gotovo 500 ima na raspolaganju jedan toalet.

– Ovo je sramota. Zar da u 21 stoljeću djeca imaju ovakve uvjete u srednjoj školi? Kad počnu minusi, a to je uskoro, ja svome djetetu neću dopustiti da ide u školu pa da vidim tko će mu dati neopravdani sat, rekla je Snježana Patko. Slično razmišlja i Adela Užarević dodajući da problem traje godinama, kao i da je ministrima najbitnije doći i uslikati se, poslije čega odu za Zagreb i sve zaborave. Pitaju se i tko je dopustio da se nastava pohađa u ovakvim uvjetima i tko je odgovoran za takvo što. Roditelji su jedinstveni i tvrde da neće dopustiti da im djeca nastavu tijekom zime pohađaju u drugim školama, što je predloženo kao jedno od rješenja. Smatraju to nekvalitetnim rješenjem koje je nemoguće tehnički organizirati.

Okupljene roditelje posjetio je i pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Čurlina kojega je, zajedno s predstavnicima županije, dočekao ironični pljesak. Čurlina je rekao roditeljima da je ministarstvo osiguralo potrebna sredstva za obnovu, ali da je i druga tvrtka zapala u financijske probleme te su radovi radi toga stali. Najavio je i da je pokrenut postupak za raskid ugovora, poslije čega će do početka radova, nakon odabira novog izvoditelja, trebati najmanje dva mjeseca. Čurlinu je zasuo niz pitanja na koja većinom nije imao konkretne odgovore. Pitali su ga roditelji bi li on svoju djecu poslao u školu s ovakvim uvjetima i bi li sam mogao osam sati sjediti u hladnoj učionici. Interesiralo ih je tko je dao natječaj tvrtki u problemima, tko će biti odgovoran za neku neželjenu nesreću i zašto se svjesno kršilo zakone kada su djeca prisiljena boraviti u ovakvim uvjetima. Predložili su mu i da urede ministarstva presele u Tehničku školu ili mogućnost da se uredi županije ili grada presele u školu, a djeca u njihove tople i uređene prostore.

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
17:41 07.11.2012.

svjedočio sam u budimpešti prenamjeni velikog lokala u tržnom centru za samo jednu noć gdje su mjenjani pregradni zidovi,instalacije itd , stručnjaci za grijanje trebaju pregledati i predložit rješenje za osvježenje samo tu nema štednje

VT
vlado turudić
17:39 09.11.2012.

Neka i daju to što traže oni koji su se borili za veliku otažbinu.Sada je nekima dobra RH. Samo dokada??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije