Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE BIO UBROJIV

Obustavljen postupak protiv Živkovića zbog razbijanja ćirilične ploče

Marijan Živković, jedan od privedenih na vukovarskom prosvjedu (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
01.11.2019.
u 21:17

Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski potvrdio nam je da je došlo do obustave postupka te je rekao kako se radi o pravnoj pobjedi, ne političkoj.

Poslije više od šest godina obustavljen je sudski postupak protiv Vukovarca Marijana Živkovića koji je početkom rujna 2013. godine čekićem razbio dvojezičnu ploču postavljenu na zgradi policijske postaje u Vukovaru.

Toga dana razbijene su dvojezične ploče, koje su postavljene tijekom noći, na zgradama Ureda državne uprave, Porezne uprave, HZMO-a i vukovarske policijske postaje.

Odluka o obustavljanju postupka donesena je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru, i to svega nekoliko dana prije sudske rasprave koja je trebala biti održana 5. studenoga.

“Napokon slobodan čovjek”

– Ovo je jedna velika pravna pobjeda koja je dobivena poslije šest godina. Razlog ovakvog podneska Općinskog državnog odvjetništva provedeno je psihijatrijsko vještačenje Živkovića, treće u nizu, koje je pokazalo da je moj branjenik u vrijeme počinjenja djela bio neubrojiv. Samim tim daljnji sudski postupak bio je bespredmetan. Nama je najvažnije da je Marijan Živković konačno slobodan čovjek – rekao je njegov odvjetnik Emil Mitrovski.

Dodao je i kako se ne može reći da je u cijelome ovome slučaju bilo ikakve empatije prema Živkoviću kao čovjeku koji je u vrijeme Domovinskog rata ostao bez dva sina i koji je i sam bio ranjavan. Pri tome, kako je rekao Mitrovski, cijela ta sudska priča oko Živkovića trajala je šest godina, uz niz rasprava i tri psihijatrijska vještačenja.

Poslije svega Marijan Živković rekao je da je ovakva odluka suda i stav Općinskog državnog odvjetništva dokaz da je pravda konačno pobijedila.

– Trajalo je dugo, ali nisam se plašio ničega. Ja jesam mali čovjek i dragi Bog je valjda sve to vidio. Imao sam sve ovo vrijeme podršku iz cijele Hrvatske i inozemstva, što mi je davalo dodatnu snagu – rekao je Živković koji do danas nije našao posmrtne ostatke jednoga od stradalih sinova.

Prva rasprava u ponovljenom slučaju Živkoviću održana je 19. rujna, kada je i naloženo još jedno psihijatrijsko vještačenje, a tada je Živković u izjavi novinarima rekao kako ne pristaje ni na kakvu aboliciju jer nikoga nije ubio.

– Ne tražim nikakvo oslobađanje ako to nije pravda. Možda su te ploče i postavljene pravno, ali netko je u državi krvi što su postavljene po noći, a preko toga nisam mogao prijeći. Uostalom, koliko je granata palo na Vukovar, a sve one bile su ispisane na ćirilici – rekao je tada Živković koji je podršku dobio i od gradonačelnika Vukovara Ivana Penave kao i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako se nadao ovakvoj odluci suda dodajući kako je drugo vještačenje, koje je i sporno, vještačilo Živkovića u današnje vrijeme, a ne u vrijeme kada je počinjeno djelo.

– Žalosno je kako je sve ovo trajalo toliko godina, kao i da sud odredi sudskog vještaka, a onda ne priznaje njegovo vještačenje, nego se mora uzimati novi vještak. Moralo je to sve puno brže biti završeno, a ne da ga se u uz svu tragediju koju je proživio šest godina razvlači po sudovima – rekao je Josić koji je i sam radi razbijanja dvojezičnih ploča u rujnu 2013. osuđen na godinu dana zatvora ili devet mjeseci uvjetno uz to što je morao platiti sudski postupak te trošak razbijene dvojezične ploče.

Slične presude dobilo je još 30- ak osoba koje su svi redom, osim Živkovića, osuđene na uvjetne kazne zatvora, i to u trajanju od šest mjeseci pa do četiri godine.

Također su i svi morali platiti sudske troškove i podmiriti troškove uništavanja državne imovine. Najgore su prošla zadnja četiri slučaja, oni su dobili uvjetne kazne zatvora u trajanju do četiri godine.

“Zakoni nisu za sve jednaki”

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra da je ovakav epilog ovoga slučaja očekivan i kaže da ih to nije iznenadilo. Podsjetio je i na brojne pritiske na sud i odvjetništvo kao i okupljanja ispred suda u Vukovaru u vrijeme održavanja sudskih rasprava.

– Sve je ovo očekivano jer smo svi bili svjesni političkog pritiska koji se vrši na sud i odvjetništvo. Uostalom, ne poštuje se ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa zašto bi se onda poštovali nekakvi drugi zakoni. Znamo za obiteljsku tragediju Marijana Živkovića i ona je svakako za razumjeti, ali ničija tragedija ne može biti iznad zakona. To je jedno, a zakoni su nešto sasvim drugo i svi ih moraju poštovati. Međutim, ovaj slučaj govori nam kako zakoni nisu za sve jednaki i to je ono što nije dobro – rekao je Kolar.

Komentara 82

BB
Bruno_Bear1
12:26 01.11.2019.

Ovaj postupak je sramota za hrvatski narod, jer procesuiranje Živkovića je procesuiranje hrvatskog naroda od strane jugo gamadi, komunjara, srpskih zločinaca. Živković je simbol svakog Hrvata koji je podnio bilo kakvu štetu i povredu od agresora i domaćih izdajnika koji su predali naše naoružanje srbima.

MA
marsovac
12:04 01.11.2019.

srpska manjina i trolovi iz regiona, aktivno dijele minuse pro hrvatskome misljenju.

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
12:30 01.11.2019.

Onaj tko ih je postavljao, a osobito postavljao po noći, je "veliki fajter" i "ne želi biti s 'propalicama' u koloni sjećanja"... "propalicama" poput ovog oca koji je izgubio sinove.... E moj narode.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije