Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐEN

Obrtnik uzeo predujam, a radove nije obavio. Koliko su takvi slučajevi česti?

Osijek: Građevinski radovi na novom stadionu NK Osijeka
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
06.12.2021.
u 09:16

Obrtnici posljednjih godina imaju sve više posla, no ne snalaze se svi dobro u toj povećanoj potražnji

Čakovečki obrtnik osuđen je na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog prijevare.

U listopadu 2017. kao vlasnik tesarskog obrta s vlasnikom kuće u Zagrebu sklopio je ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova u iznosu od 106.130 kuna. Obvezao se s radovima započeti početkom 2018., a vlasnik kuće mu je odmah isplatio 30.000 kuna predujma za nabavu materijala.

No obrtnik nije imao namjeru obaviti ugovorene radove jer je znao da će tih 30.000 kuna iskoristiti za podmirenje ranijih obveza. Općinski sud u Čakovcu obrtniku je dao rok od dva mjeseca da vrati novac. Prema objavama na društvenim mrežama, na kojima postoje grupe u kojima se traže izvođači građevinskih radova, takvih slučajeva prijevara ima dosta.

Obrtnici posljednjih godina imaju sve više posla, no ne snalaze se svi dobro u toj povećanoj potražnji. Znaju ugovoriti više poslova nego što mogu odraditi pa se na početak radova čeka mjesecima.

>> VIDEO Analiza IRB-a: Dokazana je prisutnost mutacija karakterističnih za novi soj omikron

Komentara 4

DU
Deleted user
09:44 06.12.2021.

Samo u jednoj usluznoj djelatnosti se placa unaprijed.

VU
vucic
09:38 06.12.2021.

Iskljucivo placanje po situaciji. Za prvih 20 posto obavljenih radova 20 posto iznosa. Za pola obavljenih radova pola iznosa. Tko na to ne pristane neka vozi dalje i radi svom ćaći. Kad rade za velike izvođače kao podizvođači onda pristaju raditi bez da im se isplati do samog zavrsetka ijedne kune, a kad nalete na fizicku osobu onda izmisljaju prohtjeve i gledaju kako bi je prevarili, marššš..

PA
pavlov
10:31 06.12.2021.

Hoćete reći da je vlasnik kuće uplatio sredstva obrtniku na račun. a vjerovnici istog su ovrhom automatski skinuli taj novac obrtniku sa računa i naravno tako se djelomično ili u potpunosti naplatili + trošak te iste ovrhe.... Nekako mi je više izgledna ta situacija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije