Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SMS

Obrane Varge i Curića traže ukidanje nepravomoćne presude

Osijek: Izrečene presude Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
28.09.2021.
u 17:05

Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge, kazao je kako smatra da presuda mora biti ukinuta iz dva razloga

Ne znam je li ovaj slučaj izazvao međunarodno zgražanje. No znam da je činjenica da je čelnik čovjek DORH-a (Dražen Jelenić op.a) bio član jedne udruge izazvala zgražanje.

Znam da je zgražanje izazvala i činjenica da je član sudskoga vijeća koje je sudilo ovaj predmet (Darko Krušlin op.a) uhićen zbog sumnje da je primio mito od Zdravka Mamića. Postoje minimalno četiri razloga zbog kojih ova presuda mora pasti. U nepravomoćnoj presudu navedeni su neki podaci izuzeti s laptopa mog klijenta, no kada je vještakinja upitana za te podatke, kazala je da ih nikada nije analizirala.

Osim toga, optužba je čista izmišljotina USKOK-a, jer se ovdje može raditi eventualno o drugom kaznenom djelu od onog koje je utuženo. Ovdje eventualno može biti riječi o prinudi prema pravosudnom dužnosniku, no to nije djelo iz uskočke nadležnosti. Smatram i da su izrečene kazna drakonske - kazao je među ostalim Krešimir Vilajtović na sjednici Visokog kaznenog suda (VSK) koji je jučer raspravljao o žalbama na nepravomoćnu presudu Franji Vargi i Blažu  Curiću u aferi SMS.

Njegov klijent Curić, baš kao ni Varga na sjednici se nisu pojavili, no zato su njihovi branitelji Vilajtović i Mario Poljak elaborirali žalbe ne nepravomoćnu presudu. Varga, bivši informatičar MUP-a, nepravomoćno je osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je Curić,  bivši vozač u ministarstvu poljoprivrede i umirovljeni specijalac te kum Milijana Brkića, osuđen na dvije godine zatvora. Nepravomoćna presuda izrečena im je u veljači na Županijskom sudu u Osijeku.

Varga se teretio da je  krivotvorio SMS-ove  između Dinka Cvitana, tadašnjeg glavnoga državnoga odvjetnika te sudaca, a motiv mu je bio da  spriječi postupke protiv  Zdravka Mamića i Ivice Todorića. Curić se pak teretio da je  dojavio Vargi da je pod tajnim policijskim mjerama, poručivši mu da se riješi podataka s mobitela i informatičke opreme. 

Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge, kazao je kako smatra da presuda mora biti ukinuta iz dva razloga.

- Prilikom izuzimanja Vargine informatičke opreme, policija nije zaštitila opremu od mogućih naknadnih manipulacija, odnosno nisu napravili tzv. zrcalne kopije. Drugi razlog  je to da se u konkretnom slučaju ne može raditi o sprječavanju dokazivanja, budući da je u trenutku kada je Mamić objavio Vargine poruke, dokazni postupak protiv Mamića već bio zaključen. U slučaju Todorića, tada je u tijeku tek bila ekstradicija iz Velike Britanije, pa ne vidim  kako je objava SMS-ova mogla spriječiti dokazati bilo što- pojasnio je Poljak zašto smatra da se nepravomoćna presuda treba ukinuti. 

Što će  VSK odlučiti trebalo bi se znati u dogledno vrijeme, a oni mogu nepravomoćnu presudu ukinuti, potvrditi je ili preinačiti kazne u manje ili više. 

>> Pjevač R.Kelly proglašen je krivim za seriju seksualnih prijestupa: Iskorištavao je i seksualno zlostavljao mnogo mladih žena i maloljetnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije