Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVA PRAVOSUDNIH PROMJENA

Svi suci i državni odvjetnici idu na sigurnosne provjere

sudnica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
27.09.2021.
u 09:37

Ocijeni li tijelo unutar Vrhovnog suda ili DORH-a da postoje zapreke za obnašanje dužnosti, pokretali bi se stegovni postupci

Vlada će uskoro otvoriti e-savjetovanje o izmjenama pravosudnih zakona (o sudovima i državnom odvjetništvu) kojima se, kako doznajemo, predlaže obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina, a bit će obveza čelnika sudova i državnih odvjetništava da je putem Ministarstva pravosuđa traže od Sigurnosno-obavještajne agencije. Ocjenu o tome postoji li sigurnosna zapreka donosilo bi kolektivno tijelo unutar Vrhovnog suda i DORH-a.

Sigurnosna izvješća samo na znanje dobivali bi predsjednik VS-a, odnosno Glavna državna odvjetnica i ministar. Kad bi tijelo VS-a utvrdilo da postoje zapreke za daljnje obnašanje sudačke dužnosti, o tome bi se obavještavalo sve ovlaštene inicijatore stegovnog postupka koji bi potom pokrenuli stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem. Svi suci koji u pet godina prije tih izmjena nisu prošli sigurnosnu provjeru, morat će je proći u roku od tri mjeseca od dana stupanja zakonskih izmjena na snagu. S odgovarajućim izmjenama, to bi vrijedilo i za državne odvjetnike.

Važna novina je i osnivanje obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima 15 županijskih sudova. Na tim odjelima moći će raditi samo suci koji ispunjavaju stručne uvjete prema posebnom pravilniku. Te će suce na prijedlog predsjednika nadležnog Općinskog suda postavljati predsjednik VS-a na pet godina. Ti bi sudovi bili ekipirani s psiholozima, sociolozima... Uvodi se i obvezna trajna edukacija za suce i državne odvjetnike. Sada podliježu obveznom usavršavanju “najmanje jednom godišnje”, što se nerijetko svodi na to “jednom”.

Stoga se predlaže obveza trajnog usavršavanja s jasnim mjerilima kako bi ih se poticalo na stalno usavršavanje. Kako stalne sudske vještake i tumače imenuju predsjednici županijskih sudova, niti je praksa imenovanja ujednačena, a niti je bilo sustavne evidencije pa se predlaže da ih stoga imenuje ministar pravosuđa. S time da će biti propisani standardni uvjeti za sve, uz definirana prava i obveze te kontrolne mehanizme.

Pritužbe na njihov rad rješavalo bi Ministarstvo. I konačno, predviđaju se i dopune procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika. Pravodobne i potpune prijave DSV dostavlja predsjedniku Republike (a ne predstojniku njegova Ureda) koji će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela. Ako u roku od 30 dana od zaprimljenih prijava predsjednik ne predloži nijednog kandidata, DSV će poništiti javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi javni poziv.

Ne bude li do prestanka mandata predsjednika VS-a izabran novi predsjednik, DSV će ovlastiti suca Vrhovnog suda da obavlja poslove sudske uprave. Pravodobne i potpune prijave kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće dostavljat će Vladi koja će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, a ako u roku od 30 dana od zaprimljenih prijava Vlada ne predloži nikoga, DOV će poništiti taj javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Ključne riječi

Komentara 2

LO
lopovskisudosijek
14:13 27.09.2021.

provjerite suce iz osijeka i državne tužitelje- muzu lovu građana na izmišljene slučajeve i sude ljudima bez dokaza a krivce puštaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije