Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Vrhovni sud producira pravnu nesigurnost

Vrhovni sud prošli je tjedan reagirao priopćenjem u kojem tvrdi da je Franak pogrešno informirao javnost jer bančin zahtjev za revizijom vezan uz pravo pravne osobe na restituciju zbog ništetnosti promjenjive kamate nije odbačen iz sadržajnih, nego iz - formalnih razloga
27. rujna 2021. u 14:42 11 komentara 6149 prikaza
Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vrhovni sud po običaju reagira samo onda kada to sucima odgovora, i to uglavnom o procesnim pitanjima, dok u puno važnijim predmetima gdje je potrebno zauzeti pravni stav godinama šuti, i stav ne zauzima brzo i efikasno, te tako producira pravnu nesigurnost za koju se medijski eksponirani suci zalažu samo revijalno, ali ne i stvarno. Zbog te pravne nesigurnosti oko ništetnosti valutne klauzule CHF imali smo i konverziju CHF kredita, koja je opet proizvela novu pravnu nesigurnost koju već pet godina nitko nije bio u stanju riješiti, zbog čega sada o tome mora odlučiti Sud EU u predmetu C-567/20. Da je Vrhovni sud radio svoj posao kako treba, mi ne bismo imali konverziju, i ne bismo imali to pitanje pred Sudom EU – odvratila je Udruga Franak Vrhovnom sudu koji je prošli tjedan priopćenjem reagirao na njihovu objavu kako je VS potvrdio da pravne osobe imaju pravo na preplaćene kamate bez zastare, jednako kao i potrošači.

Franak se u objavi koju je Vrhovni sud demantirao pozvao na odbacivanje revizije banaka, a Vrhovni sud je pojasnio kako je ona odbačena iz formalnih, a ne sadržajnih razloga te još uvijek nema pravorijeka niti pravnog shvaćanja o predmetu spora. Posrijedi je bio spor tvrtke Glumac Export kojoj je dosuđeno pravo na ništetnost promjenjive kamatne stope zbog odredbe o promjeni kamate odlukom banke. Revizija banke na pravomoćnu presudu je odbačena.

Iz Udruge Franak poručuju kako Vrhovni sud opet nije dovoljno obrazložio meritorni dio svoje odluke, čime je, kažu, potvrdio riječi suca Radovana Dobronića u čijem programu za kandidaturu predsjednika Vrhovnog suda stoji da 9000 njihovih riješenih predmeta godišnje nisu garancija pravne sigurnosti hrvatskih građana odnosno pravnih osoba.

- Zbog predugog čekanja na pravna shvaćanja i mi potrošači u slučaju Franak dosad smo dobili svega jedan posto novca koji nam pripada, dok banke i dalje drže u svojim trezorima 99 posto našega novca koji je opljačkan preko nepoštenih ugovornih odredaba. Vrhovni sud bi morao ozbiljno razmisliti o svojim odugovlačenjima i morao bi donositi brže pravna shvaćanja koja su vidljiva iz aviona svakome tko se iole razumije u pravo – stoji u priopćenju Udruge Franak koja je u međuvremenu objavila da je odbačen još jedan prijedlog revizije za predmet u kojem je tužitelj bio odvjetnik Nenad Marković bez statusa potrošača, što znači da se na njega primjenjuju ista pravila kao i za pravne osobe.

- Zbog neodredive kamatne stope pravomoćno je dobio sa zateznim kamatama od Addiko banke 135.000 kuna za kredit od milijun kuna podignut na rok otplate sedam godina. Odbačen je 3. ožujka 2021. na Vrhovnom sudu prijedlog revizije Addiko banke Revd-1434/20 s obrazloženjem da je neodrediva kamatna stopa ništetna pa stoga ne proizvodi pravne učinke od početka, zbog čega je revizija na takvo već nedvojbeno utvrđeno pravno shvaćanje nedopuštena – zaključuju u UF-u, ali i napominju da u odbačenim prijedlozima revizije Vrhovni sud nije dovoljno obrazložio meritum zbog kojega pravne osobe imaju jednako pravo kao i potrošači na preplaćene kamate zbog neodredivih kamatnih stopa, uslijed čega se može očekivati porast prijedloga za reviziju od strane banaka po predmetima pravnih osoba.

'DAO NADU GRAĐANIMA' Udruga Franak pozvala na potporu Dobroniću za predsjednika Vrhovnog suda Udruga Franak na konferenciji govorila o presudi Vrhovnog suda NUŽNA BOLJA REGULACIJA Odvjetnica Kwiatkowski: Banke neće ići u ukidanje prešutnog prekoračenja. Ne mogu si to dopustiti Udruga Franak Udruga Franak 'EK će pokrenuti postupak ako hrvatski sudovi ne budu primjenjivali odluku suda EU o 'švicarcima'
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
 • serafin002:

  Sada bismo svi mi trebali brinuti što su proračunati maloumnici uzimali kredite u CHF, a mi ostali koji smo iz oprez jer smo se bojali rizika uzimali kredite u Eurima. Država Hrvataska ne bi smjela imati ništa sa tim manipulatorima. ... prikaži još!a. već je to stvat potpisnika ugovora

 • Aufsteiger:

  Da je RH pravna država ti manipulatori bi otplatili kredit kako su ga sklopili. Copy paste od mog u pravnom smislu. VK, moj u Euru, oni u CHFu. Tako bi i ja znao retroaktivno donosit odluke. Ovo je interesna skupina ... prikaži još! koju su pogurali političari iz koristi, a čiji su članovi i mediji iz interesa.

 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  'Ebote na kraju će ovaj pajac sa svojom ekipom tražiti banke a bankare će ovršiti. Već mi je pun kur. tih "jadnika" sa kreditima u "švicarcima".