Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekujući polnoćku

Obračun Crkve s Vladom kod oltara u ponoć na Božić 2012.

'15.08.2012., Zagreb - Vise stotina gradjana prisustvovalo je svetoj misi povodom blagana Velike Gospe, koju je odrzao kardinal Josip Bozanic u svetistu Majke Bozje Remetske.  Photo: Luka Stanzl/PIXSE
Luka Stanzl/PIXSELL
20.12.2012.
u 11:42

Iskoristi misu: 
roditeljima će se na potpis dati obrasci protiv zdravstvenog odgoja u školama

Za ovaj Božić "grmjet će" iz crkava, tvrde nam u Crkvi na dan kada je u javnost izašla božićna poruka kardinala Josipa Bozanića, koja žestoko kritizira vlast zbog zdravstvenog odgoja. Crkva se sa svoga vrha u zajedništvu s vjernicima odlučila za snažnu homogenizaciju i otpor promjenama u društvu koje žele unijeti aktualne vlasti pa se svaka poruka s crkvenog vrha iščekuje i prima s posebnom pažnjom. A ova je poruka kardinala Bozanića gotovo rame uz rame onoj o "grijehu struktura" otprije 15 godina jer u bitnome pogađa nepravdu koja pogađa najveći dio naroda, kako drže vjernici. Ostali nadbiskupi i biskupi, sudeći iz njihovih poruka, podržavaju kardinala Bozanića.

"Jovanović nije bezazlen"

– Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku – poruka je kardinala Bozanića koja je razgalila mnoga srca u Crkvi pa će sličnu intonaciju imati brojne poruke na sam Božić.

– Mnogi svećenici jedva čekaju polnoćku i susret s vjernicima da upute svoju poruku, koja se sada brusi – čuli smo u Crkvi.

Doznajemo i da će božićne mise biti prigoda da se vjernicima, tj. roditeljima ponude na potpis obrasci protiv zdravstvenog odgoja u školama, koji će se kasnije uputiti ministru obrazovanja Željku Jovanoviću, za što je kardinal Bozanić rekao da "nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta".

Bozaniću se pridružuju i ostali hrvatski biskupi pa se tako splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić pita može li se od problema uopće čuti radosna božićna vijest.

– Današnje teškoće koje nas prate rezultat su tolikih danih obećanja i neostvarenih nada. Mnogi pojedinci i obitelji ostaju bez posla i primanja, sa starim dugovima i rastućim kamatama; nove cijene, računi i porezne mjere guraju ih na rub društva i siromaštva; smanjuje se proizvodnja, a potrošnja se nameće sve do ovisnosti; osjeća se gubitak povjerenja, uvlači beznađe što nagriza i slabi najčvršće i najsvetije ljudske odnose, brak i obitelj. Roditelji su zabrinuti za sebe i svoju djecu. Štoviše, i sami mladi odrastaju uplašena pogleda, ozbiljna lica i tjeskobna srca. Bježeći od svakodnevlja traže sreću i utjehu u virtualnom svijetu. Pred tolikim teškoćama i još neizvjesnijom budućnosti u opasnosti smo zatvaranja u sebične interese sterilnog egoizma – zabrinut je mons. Barišić.

– Mentalitet vlasti bez služenja, slobode bez odgovornosti, prava bez dužnosti, individualizma bez odnosa s drugima vodi u relativizam bez vrednota i liberalizam bez granica. Čini se da ovaj mentalitet želi dominirati danas u našoj sredini, svejedno koja je opcija na vlasti – kaže mons. Barišić, dajući do znanja da Crkva nije zadovoljna ni vlašću ni opozicijom u zemlji. Crkva tako, na neki način, preuzima na sebe ulogu opozicije. Dakako, konzervativno i desno profilirane.

"Biskupe se ponižava"

– Crkva neprestano ističe važnosti i vrijednost naravnog zakona uime kojega diže svoj glas da ovo što se radi nije u redu, pogotovu način na koji se postupa. To je područje u kojem se ne smije i ne može mimoići javna rasprava jer više nije riječ o demokraciji – poručio je osječko-đakovački nadbiskup mons. Marin Srakić, koji se, kao donedavni predsjednik HBK, požalio da je više puta htio kontaktirati s ministrom Jovanovićem, ali da nije dobio nikakva odgovora.

– Kad biskupi nešto kažu, prema njima se postupa kao prema pučkoškolcima, kao da su djeca iz vrtića, tako ih ponižavaju. Na Zapadu se s Crkvom tako ne postupa nego se problemima prilazi s respektom i analizira što treba učiniti – požalio se Srakić.

>>Kardinal Bozanić: Ova vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku!

Komentara 251

CH
chemica
11:58 20.12.2012.

Tako je i devedesete "grmilo" s oltara kada je na vlast trebalo dovesti grobare hrvatskog naroda.

MB
mr_brown
11:59 20.12.2012.

pa zar i na bozic o politici? sram vas bilo!

Avatar abakus
abakus
11:58 20.12.2012.

@no passaran ...a muž zarađivati za obitelj i pomagati ženi koliko god stigne. Za to sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije