Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obračun Crkve s Vladom kod oltara u ponoć na Božić 2012.

Iskoristi misu: 
roditeljima će se na potpis dati obrasci protiv zdravstvenog odgoja u školama
20. prosinca 2012. u 11:42 251 komentara 5 prikaza
'15.08.2012., Zagreb - Vise stotina gradjana prisustvovalo je svetoj misi povodom blagana Velike Gospe, koju je odrzao kardinal Josip Bozanic u svetistu Majke Bozje Remetske. Photo: Luka Stanzl/PIXSE
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Za ovaj Božić "grmjet će" iz crkava, tvrde nam u Crkvi na dan kada je u javnost izašla božićna poruka kardinala Josipa Bozanića, koja žestoko kritizira vlast zbog zdravstvenog odgoja. Crkva se sa svoga vrha u zajedništvu s vjernicima odlučila za snažnu homogenizaciju i otpor promjenama u društvu koje žele unijeti aktualne vlasti pa se svaka poruka s crkvenog vrha iščekuje i prima s posebnom pažnjom. A ova je poruka kardinala Bozanića gotovo rame uz rame onoj o "grijehu struktura" otprije 15 godina jer u bitnome pogađa nepravdu koja pogađa najveći dio naroda, kako drže vjernici. Ostali nadbiskupi i biskupi, sudeći iz njihovih poruka, podržavaju kardinala Bozanića.

"Jovanović nije bezazlen"

– Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku – poruka je kardinala Bozanića koja je razgalila mnoga srca u Crkvi pa će sličnu intonaciju imati brojne poruke na sam Božić.

– Mnogi svećenici jedva čekaju polnoćku i susret s vjernicima da upute svoju poruku, koja se sada brusi – čuli smo u Crkvi.

Doznajemo i da će božićne mise biti prigoda da se vjernicima, tj. roditeljima ponude na potpis obrasci protiv zdravstvenog odgoja u školama, koji će se kasnije uputiti ministru obrazovanja Željku Jovanoviću, za što je kardinal Bozanić rekao da "nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta".

Bozaniću se pridružuju i ostali hrvatski biskupi pa se tako splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić pita može li se od problema uopće čuti radosna božićna vijest.

– Današnje teškoće koje nas prate rezultat su tolikih danih obećanja i neostvarenih nada. Mnogi pojedinci i obitelji ostaju bez posla i primanja, sa starim dugovima i rastućim kamatama; nove cijene, računi i porezne mjere guraju ih na rub društva i siromaštva; smanjuje se proizvodnja, a potrošnja se nameće sve do ovisnosti; osjeća se gubitak povjerenja, uvlači beznađe što nagriza i slabi najčvršće i najsvetije ljudske odnose, brak i obitelj. Roditelji su zabrinuti za sebe i svoju djecu. Štoviše, i sami mladi odrastaju uplašena pogleda, ozbiljna lica i tjeskobna srca. Bježeći od svakodnevlja traže sreću i utjehu u virtualnom svijetu. Pred tolikim teškoćama i još neizvjesnijom budućnosti u opasnosti smo zatvaranja u sebične interese sterilnog egoizma – zabrinut je mons. Barišić.

– Mentalitet vlasti bez služenja, slobode bez odgovornosti, prava bez dužnosti, individualizma bez odnosa s drugima vodi u relativizam bez vrednota i liberalizam bez granica. Čini se da ovaj mentalitet želi dominirati danas u našoj sredini, svejedno koja je opcija na vlasti – kaže mons. Barišić, dajući do znanja da Crkva nije zadovoljna ni vlašću ni opozicijom u zemlji. Crkva tako, na neki način, preuzima na sebe ulogu opozicije. Dakako, konzervativno i desno profilirane.

"Biskupe se ponižava"

– Crkva neprestano ističe važnosti i vrijednost naravnog zakona uime kojega diže svoj glas da ovo što se radi nije u redu, pogotovu način na koji se postupa. To je područje u kojem se ne smije i ne može mimoići javna rasprava jer više nije riječ o demokraciji – poručio je osječko-đakovački nadbiskup mons. Marin Srakić, koji se, kao donedavni predsjednik HBK, požalio da je više puta htio kontaktirati s ministrom Jovanovićem, ali da nije dobio nikakva odgovora.

– Kad biskupi nešto kažu, prema njima se postupa kao prema pučkoškolcima, kao da su djeca iz vrtića, tako ih ponižavaju. Na Zapadu se s Crkvom tako ne postupa nego se problemima prilazi s respektom i analizira što treba učiniti – požalio se Srakić.

>>Kardinal Bozanić: Ova vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku!

Grijesi na koje je ukazivao kroz godine

Grijesi na koje je ukazivao kroz godine

Božić 1997. - Grijeh struktura 

Promjene političkog i gospodarskog sustava omogućile su bogaćenje pojedinaca i siromašenje građana. Na djelu je grijeh struktura što su ih omogućili zakoni i propisi, kojima cilj nije bio dobro čovjeka i zajednice.

Uskrs 2008.- Malodušje i očaj

Ako se ljude u malodušju i očaju, pritiješnjene teškoćama preživljavanja, tješi uvjeravanjem da su za život dostatne političke strategije, snaga novca i stvaranje zemaljskog ugleda, čini se najveća moguća prijevara.

Uskrs 2009. - Doprinos banaka

Dok tvrtke ostvaruju profite, nema razloga stvarati tehnološke viškove i otpuštati zaposlenike. I banke su dužne dati doprinos gospodarstvu, osobito obiteljskom i malom poduzetništvu, ali visoke kamatne stope to ne obećavaju.

Uskrs 2012. - Otpuštanja 

Čovjeka se ubija ako mu se onemogući rad. Nezaposlenost i otpuštanje s posla grijesi su našeg doba. Čovjeka se osuđuje na smrt kada mu se nudi droga. Različite su droge konzumerizam, erotizam, opijenost modom...

Bozanić nije bio na predstavljanju svoje

Bozanić nije bio na predstavljanju svoje poruke. Je li prejako odjeknula?

Zanimljivo je da na predstavljanju svoje božićne poruke jučer na Kaptolu nije bio kardinal Bozanić. Cinici su to prokomentirali mogućnošću da su mu prejako odjeknule vlastite riječi, kao i one iz 1997. o grijehu struktura, koje su toliko uzdrmale vladajući HDZ da je predsjednik Tuđman na Kaptol slao emisare da kod Bozanića ishode da ih povuče i demantira.

Poruku je jučer predstavio pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak, koji je rekao kako je to poruka obiteljima, ali "da se pri tome ne može izaći iz društvenih okolnosti koje nas okružuju niti zaobići aktualna pitanja".

On je podsjetio da je kardinal Bozanić unazad nekoliko godina govorio o konzumerizmu, krizi, o snazi Božića koji okuplja ljude te o Božiću koji govori i poziva.

Što Crkva najviše zamjera

Što Crkva najviše zamjera državi

Dajla: Najveći problem između RH i Svete Stolice tužba je zbog slučaja Dajla, koji je nastao poništenjem povrata spornog zemljišta Crkvi.

Financije: Crkva se u krizi odrekla 160 milijuna kuna iz proračuna, a država traži od HBK da se odrekne još jednog dijela novca.

Dug: Dug države Katoličkoj crkvi od 2000. nakupio se na oko 250 milijuna kuna i država traži popust od 30 milijuna kuna i rate za povrat.

Zdravstveni odgoj: Premda država ne dira u ugovore s državom, u sklopu zdravstvenog odgoja uvodi spolni odgoj u škole koji nije u skladu s učenjem Crkve.

Vojni ordinarijat: Pred Vojnim je ordinarijatom zahtjev države za smanjenje broja vojnih i policijskih kapelanija te rezanje troškova.

Vjerski program: Premda se ne krše ugovori HBK i HRT-a, ukidaju se emisije poput "Hvaljen Isus i Marija", protiv čega prosvjeduju vjernici i slušatelji.

Povrat imovine: Crkva je nezadovoljna povratom imovine i boji se da joj u komunizmu oduzeta imovina nikada neće biti vraćena, niti će biti obeštećena.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • chemica:

  Tako je i devedesete "grmilo" s oltara kada je na vlast trebalo dovesti grobare hrvatskog naroda.

 • mr_brown:

  pa zar i na bozic o politici? sram vas bilo!

 • Avatar abakus
  abakus:

  @no passaran ...a muž zarađivati za obitelj i pomagati ženi koliko god stigne. Za to sam.