Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA S KAPTOLA

Kardinal Bozanić: Ova vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku!

bozanic misa
Petar Glebov/PIXSELL
18.12.2012.
u 21:49

Politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku, kaže Bozanić

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je do sada najžešću kritiku vlasti u svojoj božićnoj poruci, koja će sutra biti službeno objavljena. Kardinal upozorava da će potezi ove vlasti "dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku".

– Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku – poručio je kardinal Bozanić u poruci koju prenosi najnoviji Glas Koncila.

– Bilo je različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima. Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima. A oni su redovito bili provlačeni kroz odgojni i obrazovni sustav nekog društva, preodgajajući djecu i mlade, zabranjujući slobodu izbora i ne dopuštajući iskrenost i poštenje u iznošenju argumenata, kako onih koje zovemo znanstvenima, tako i onih koji pripadaju drugim izvorima i drukčijoj vrsti spoznaje, sadržanih u religiji i kulturi, najčešće izražavanih umjetnošću – kaže on u svojoj božićnoj poruci.

– Za nas kršćane, svi oni imaju svoj izvor i uvir u Bogu i, ako ih se dosljedno primjenjuje i njima koristi, ne mogu biti u suprotnosti. Upravo zbog toga nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta. Na više smo načina i dosad upozoravali na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje po traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima – upozorio je zagrebački nadbiskup.

– Ovaj Božić nas poziva na ozbiljno razmišljanje i na molitvu da kao pojedinci ne budemo nemarni. Otvorite srce u iskrenosti i ne bojte se slaviti Božić. Naime, na kraju svega što u životu gradimo ostaje malo, ako nema vjere, ako ne živimo kršćansku ljubav, ako se ne usudimo u svojoj malenosti pasti na koljena i moliti oproštenje. Oholost je prvi grijeh. Oholost pred Bogom ne umanjuje Boga, nego vrijeđa čovjeka i zatvara put do sreće – poručio je kardinal Bozanić.

– Hrvatski je Božić, bez obzira kako bilo teško, uvijek bio radostan događaj jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom. Takav vam Božić želim – čestit, vjernički. A s takvim Božićem svaka je godina nova. Započnimo je u toj novosti – piše u svojoj ovogodišnjoj božićnoj čestitci kardinal Josip Bozanić.

Komentara 460

ZL
zlako
14:14 19.12.2012.

Bog je stvorio svjet i svemir i sve pa je to okvir djelovanja crkve.Vi ateisti nikkad niste stvorili ništa niti izumili ništa pa je onda vaš svjet ništa i idite tamo.

RO
robik
14:17 19.12.2012.

Da, da... tako i ja govorim o nekome tko mi poklanja milijardu kuna godišnje za ništa...

EH
ehh
13:53 19.12.2012.

Ne smatram da je Crkva ikog unesrećila. Politika da. Unesrećeni smo od onog trena kada smo ostali bez primanja. Nakon toga dolazeći raditi u razne državne firme ili privatne gledajući nerad i njihove plače . Boli srce .Riječi nikom nisu pomogle, socijala onima koji su je naučili kroz život primati , meni vjerojatno neče jer prije ču nestati nego stati u red za socijalnu pomoć. Danas u ovoj državi najbolje prolaze nomadi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije