Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upute hzjz-a

Oboljeli turisti ostaju u sobi ili idu u organiziranu izolaciju, pružatelji usluga smještaja također

Rijeka: Građani uživaju u sunčanju na plaži Sablićevo
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
20.06.2020.
u 13:16

Svaki gost pod sumnjom na COVID-19 mora sam održavati svoju čistoću kao i čistoću prostora u kojem boravi, a smještajni će mu objekt osigurati za to potrebna sredstva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako postupati ako se bolest pojavi kod gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19.

Navode kako će jedinice lokalne samouprave, lokalni stožeri civilne zaštite, domovi zdravlja i hotelsko turistički kompleksi većih hotelsko turističkih društava definirati dodatne pružatelje zdravstvene zaštite za goste turističkih smještajnih objekata kroz organizaciju turističkih ordinacija. Osigurat će se i uzimanje briseva u nadležnim ambulantama ili prilikom kućnih posjeta gostima te prijevoz do liječnika primarne zdravstvene zaštite i do bolnice za oboljele goste.

Oboljelima od COVID-19, kojima hospitalizacija nije potrebna, bit će osigurana izolacija kao i samoizolacija za zdrave kontakte oboljelih. 

Odgovorna osoba u smještajnom objektu o bolesti gosta mora obavijestiti nadležnog liječnika. Ako liječnik postavi sumnju da je osoba zaražena virusom, gostu se moraju osigurati medicinska maska i papirnate maramice. Također, odgovorna osoba gosta treba uputiti da ne izlazi iz sobe sve do liječničkog pregleda i dobivanja daljnjih uputa. 

Svaki gost pod sumnjom na COVID-19 mora sam održavati svoju čistoću kao i čistoću prostora u kojem boravi, a smještajni će mu objekt osigurati za to potrebna sredstva. Usluživanje obroka odvijat će se dostavom u sobu ili će se organizirati dostava hrane do vrata sobe. 

U dogovoru s liječnikom, domaćim je gostima kod kojih je potvrđena bolest s blagim simptomima preporučljivo da se upute u izolaciju u vlastitom smještaju vlastitim prijevozom. 

Domaći i strani gosti koji nemaju uvjete za izolaciju kod kuće trebaju biti smješteni u organizirani smještaj u zajednici, organiziran od strane lokalne samouprave. 

Zaposlenik ili osoba u domaćinstvu u kojem se pruža usluga smještaja kojemu je potvrđen COVID-19, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju, izolaciji u svom domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici za zdrave kontakte oboljelih.

Detaljnije upute pročitajte ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije