Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vape za uputama

Iznajmljivači nervozni i zabrinuti: Tko će pokriti trošak gostiju u samoizolaciji

Dubrovnik: Iako u manjem broju, turisti obilaze grad
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
19.06.2020.
u 19:36

Zajednica obiteljskog smještaja smatra i da bi turističke zajednice trebale koordinirati procese vezane za takve slučajeve, a traže i tumačenje odluke stožera Istarske županije koji je preporučio da se za karantenu rezervira 10 posto smještajnih kapaciteta.

Imam dva apartmana i, ako gosti u jednom budu morali u samoizolaciju, što s onima drugim, kako će oni? Terasa jest pregrađena, ali ipak je zajednička... A kamo s gostima koji trebaju doći ako je apartman zauzet ljudima koji su u samoizolaciji? Sve su to i novi troškovi, zar će sve pasti nama na leđa? Sva si ta pitanja svakodnevno postavlja iznajmljivačica iz Jelse svakog se dana nadajući da će stići neka službena informacija i jedinstveni protokol za sve iznajmljivače.

Od toga ništa, a do dolaska prvih gostiju ostala su dva tjedna pa su nervoza i zabrinutost naše sugovornice sve su veći. Prvo se radovala kad je vidjela da se oba apartmana odlično pune usprkos koroni, u kolovozu, recimo, nema ni jedan tjedan prazan, ali sada više ne zna što bi mislila. Da je na Lošinju, ne bi imala tih briga. U tamošnjoj Turističkoj zajednici osmislili su, naime, procedure za privatne iznajmljivače, hotelijere i kampove u slučaju sumnje na COVID-19 kako bi pomogli i gostima i domaćinima, spriječili paniku i, u konačnici, cijelu destinaciju zaštitili od eventualnog lockdowna.

Lošinjska turistička zajednica tako će preuzeti dezinfekciju objekta u suradnji s ovlaštenom tvrtkom, komunikaciju s ostalim gostima u objektu, pronalaženje alternativnog smještaja gostima koji imaju rezervaciju za objekt u kojem je samoizolacija, odštetu za izgubljena noćenja, ali i pokrivanja troškova za goste u samoizolaciji te, među ostalim, i komunikaciju s veleposlanstvom zemlje iz koje je zaraženi gost. Da svi turistički domaćini, pogotovo u obiteljskom smještaju, vape za jasnim uputama i sličnim rješenjima, potvrđuje i dopis koji je Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK poslala ministru Gariju Cappelliju.

Svjesni su, kažu, da nema idealnog rješenja, ali prekriženih ruku se ne može čekati. To više što se posljednjih dana vidi da priča s koronavirusom nije gotova. U Zajednici obiteljskih iznajmljivača ističu i da su zasuti upitima zabrinutih iznajmljivača te kao primjer dobre prakse ističu upravo gradske vlasti i turističku zajednicu Malog Lošinja. U dopisu Ministarstvu turizma, pak, predlažu da se gostima koji su došli svojim automobilima, a trebali bi u samoizolaciju, dopusti direktan odlazak u matičnu zemlju s uputama o ponašanju putem.

Također, predlažu da lokalne i regionalne jedinice uprave zakupe određeni broj smještajnih jedinica za prihvat gostiju u samoizolaciju i da podmire troškove. Zajednica obiteljskog smještaja smatra i da bi turističke zajednice trebale koordinirati procese vezane za takve slučajeve, a traže i tumačenje odluke stožera Istarske županije koji je preporučio da se za karantenu rezervira 10 posto smještajnih kapaciteta.

Za iznajmljivače koji su u sličnoj situaciji kao naša sugovornica s početka teksta to je, naime, neizvedivo. Kako na sve gleda resorni ministar, nismo uspjeli doznati. Posredovanjem glasnogovornice nam je odgovoreno kako na tu temu još nema službenih informacija. Ali, isto tako, u poruci se kaže da se u Vladi o pokrivanju troškova vode razgovori te da će rješenje biti objelodanjeno do kraja tjedna.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
20:16 19.06.2020.

Iznajmljivači su nervozni jer ovog ljeta neće zaraditi enormne svote koje se uopće ne oporezuju.

Avatar EtTore
EtTore
12:36 22.06.2020.

Ma ne brinite, nece ni biti Turista!

DH
Dinko Horvat
04:09 26.06.2020.

Uvjek su radili za svoj đep šta se sad ne uhvate za njega... Prije 10 dana pratio sam komentare na jednoj grupi gdje iznajmljivaći ismijavaju gosta koji traži smještaj za 40 eur... bilo je prestrašno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije