Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hotmail

Objavljeni novi e-mailovi: 'Sad sam zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili'

Martina Dalić, Andrej Plenković
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
14.05.2018.
u 09:43

Novi e-mailovi pisaca lex Agrokor pokazuju da su ih primale i službene osobe u Vladi.

Nove e-mailove u vezi s aferom Agrokor objavio je portal Index.hr. Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera poslao je uime grupe Borg e-mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” s tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)”. E-mail je, uz uobičajene adrese, poslan i na službenu adresu Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te Sanje Mišević, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa. S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi grupe Borg komunicirali su i danima prije, šaljući posljednje verzije lex Agrokor.

 

Novi e-mailovi pokazuju kako su e-mailove pisaca lex Agrokor primale i službene osobe u Vladi.

Sve ono što je Martina Dalić radila putem svoje privatne pošte (ponekad i službene), znali su tako ne samo premijer Andrej Plenković koji se redovno sastajao s članovima Grupe Borg nego i njegovi bliski suradnici koje je sam doveo u Vladu te ostali službenici, kako u Vladi tako i u ministarstvima.

Martina Dalić, Andrej Plenković
1/16

Iz objavljenih e-mailova može se zaključiti da je i ministar Zdravko Marić znao tko su pisci zakona. On se povremeno oglašavao u e-mailovima Borga, no nije rekao da je, nakon što se povukao iz korespondencije, nastavio primati e-mailove. Posljednji je primio 30. ožujka, dan prije izglasavanja lex Agrokor. 

Među posljednjim e-mailovima prije nego što će biti usvojen zakon vidljiv je dodatak jedne e-mail adrese i to martina.dalic@vlada.hr. Dalić se, ovisno o potrebi, služila i svojom službenom e-mail adresom pa nije rijetkost da je poštu s Hotmaila prosljeđivala sebi na vlada.hr i obratno.

Bricelj je u prepisci, komentirajući navode Jasnice Garašić, profesorice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koja je dvojila o lex Agrokor, naveo sljedeće:

Nemamo boljih rješenja za ovako kompleksno restrukturiranje, s velikim brojem međusobnih pozajmica, jamstava i poveznica, za koje još ne znamo stvarno stanje. Ovo se veže na komentar broj 9, prema kojem bi ispravno bilo otvoriti posebne predstečajne postupke za svaku ovisnu ili povezanu kompaniju koja zadovoljava uvijete predstečaja te da ih koordinira koordinator. Smatramo da je to u ovome slučaju neprovedivo.

Bricelj je 29. ožujka grupi Borg u e-mailu iznio svoje oduševljenje.

"Dragi svi, u prilogu sugestije i pitanja na draft od noćas (nakon ovog mega pothvata, Boris i Toni i službeno ulaze u kategoriju Marvelovih superjunaka)", naveo je.

A nakon što je zakon prošao, odvjetnik Šavorić u e-mailu od 7. travnja napisao je: 

"Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili."

Komentara 220

Avatar R & I
R & I
09:51 14.05.2018.

Nije drzava kriminala nego političari koji je vode. Hrvatskoj je potrebna rekonstrukcija cijelog političkog vrha.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:58 14.05.2018.

Plenković se sprda sa HR pukom .Svi na REFERENDUM TE ograničiti ortačke stranke koje uništavaju HR državu i narod !

JP
jpavicic
10:06 14.05.2018.

Tuđman je upozoravao na opasnost od svih mogućih vragova, žutih, crvenih, zelenih, rozih ...., a ovaj ih je, prevarivši i izdavši glasače koji su mu dali glas, doveo u vladu i uz to još pravi narod budalom, tvrdeći da provodi Tuđmanovu politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije