Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. siječnja iduće godine

Objavljeni detalji novog modela mirovina: Tri su ključne promjene

Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.06.2022.
u 10:58

Novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina počet će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. 

"Izmjene zakona posebno stavljaju naglasak na korisnike obiteljske mirovine kojima omogućavamo pravedniji obračun mirovina. Obuhvaćamo 300.000 umirovljenika, a za to ćemo u 2023. godini izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna. Za više od 136.000 korisnika obiteljska mirovina će se povećati za 10 posto, odnosno za oko 250 kuna prosječno. Omogućujemo i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje vlastite mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom početkom 2023. godine za više od 155.000 korisnika obiteljskih mirovina ukupna mirovina povećat će se u prosjeku za oko 500 kuna mjesečno. U proračunu to će ukupno iznositi oko 750 milijuna kuna u 2023. godini", kazao je premijer na konferenciji za medije. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je detalje zakonske izmjene. 

Izmjene kreću od 1. siječnja 2023. godine i tri su ključne promjene: povećanje osobne mirovine, omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu i povećanje najniže mirovine za ukupno 3 posto. 

"Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, za oko 250 kuna samo u 2023 godini. To ćemo postići povećanjem mirovinskog faktora. Ako imamo jednog korisnika obiteljske mirovine, taj faktor ide s 0,70 na 0, 77 posto, ako su dva korisnika obiteljske mirovine, ide s postojećih 80 na 88 posto, a kada imamo tri ili više članova, ide s postojećih 90 na 100 posto", kazao je Piletić. 

"Druga važna promjena je pravo na korištenje dijela mirovine preminulog supružnika uz osobnu mirovinu. U prvoj godini primjene ove mjere bit će obuhvaćeno nešto više od 155.000 korisnika. Dosad se nisu mogle koristiti dvije mirovine paralelno, sad se usklađujemo s europskom praksom", dodao je. 

"Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati navršenih 65 godina te biti jedini korisnik obiteljske mirovine i mora uz to ostvarivati i uvjete za obiteljsku mirovinu. Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto obiteljske mirovine. Predviđeni najviši iznos dijela obiteljske mirovine zasad je 5850 kuna i kumulativna mirovina ne bi smjela prijeći taj iznos.  Donošenjem zakona očekujemo da će biti provedena indeksacija i očekujemo da taj iznos bude viši i prijeđe 6000 kuna. Predviđeno je da najniži iznos dijela obiteljske mirovine bude tri aktualne vrijednosti mirovine, što bi sada iznosilo 219 kuna. Ponavljam, i taj iznos će porasti kad zakon stupi na snagu", objasnio je. 

"Treća je izmjena postupno povećanje najniže mirovine za oko 287.000 umirovljenika od 1. siječnja 2023. godine. Očekujemo da to bude 1.5 posto, a onda 1. 1. 2025. dodatnih 1.5 posto. Ukupno za ove tri mjere izdvojit će se 4. 4. milijarde kuna do 2025. godine", dodao je. 

Izuzimaju se od ovrhe obiteljske mirovine koje koriste djeca preminulog osiguranika.

Pojasnio je da obiteljsku i minimalnu mirovinu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje povećava po automatizmu, dok će se model korištenja osobne i dijela obiteljske mirovine rješavati po zahtjevu korisnika, odnosno ljudi će morati podnijeti zahtjev za izračun kako bi vidjeli koji im je model povoljniji.

Rok za podnošenje zahtjeva se od 1. siječnja produžuje do 31. prosinca 2023., a svi koji prekorače taj rok imat će pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, ali unazad šest mjeseci od datuma kada su podnijeli zahtjev. 

Komentara 13

MA
marta22
12:35 09.06.2022.

To je u nebo vapijuća nepravda, a premijer kaže da se vodi briga o samačkim kućanstvima. Umirovljenik već ima pravo birati hoće li koristiti svoju ili mirovinu pokojnog bračnog druga. Samim tim je u bitno boljem položaju od umirovljenika koji živi sam, koji je, na primjer, radio isti posao za istu plaću, ima isti staž itd., Da ne govorimo o roditeljima koji su sami uz nevjerojatna odricanja, vrlo često bez alimentacije, odgajali djecu i zbog svega toga u siromaštvu dočekali mirovinu.

DU
Deleted user
11:47 09.06.2022.

Umjesto učinkovite mirovinske reforme tipa "uplaćeno (medugen.sol.)-konzumirano", te se mirovine pročiste i od onih nestečenih, neuplaćenih, a posebice od socijale, onog što tu ne pripada i dalje se socijaliziraju i fond i sredstva! Zamagljivanje i nered/nerad idu dalje.

Avatar Zbregov
Zbregov
11:25 09.06.2022.

Plenkoviću, ma digni nam naknadu za povratnu ambalažu na 90lipa! šta nas mučiš više! 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije