Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosad prilično sigurni na svojim pozicijama

Novi zakon protresao sustav TZ-a: Direktorski mandat više nije na neodređeno

Riječani i turisti uživaju u suncu na terasama kafića i šetnji Korzom
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
05.06.2022.
u 23:48

Direktori su dosad imenovani u pedesetak od 302 turističke zajednice. Otprilike polovica su novistari direktori

U proteklom desetljeću fotelju direktora tristotinjak turističkih zajednica mogla je, osim ozbiljnog kršenja zakona, uzdrmati praktički samo odbijenica Turističkog vijeća, svakog pojedinog TZ-a, na izvještaj o radu u protekloj godini i plan rada za iduću. Osim svojevremenog razrješenja direktorice Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, kada je to iskorišteno kao razlog, nije poznato da ijedan drugi izvještaj nije dobio zeleno svjetlo i direktori su donedavno bili prilično sigurni na svojim pozicijama.

U prijašnjem razdoblju postojao je četverogodišnji mandat, a ponekima je uspjelo na direktorskom mjestu spojiti i zamalo tri desetljeća. Nekima se uistinu može čestitati na velikom angažmanu i doprinosu povratku Hrvatske na svjetske turističke karte te sveukupno dobro odrađenom poslu, ali pojedini su, mora se reći, lijep posao direktora TZ-a tretirali kao ugodnu hladovinu. Ali samo do ove godine.

Izbor do kraja lipnja

Novi Zakon o turističkim zajednicama, koji je stupio na snagu s prvim danom 2022., propisao je ponovo za direktore četverogodišnje mandate (uz mogućnost odbijanja i godišnjeg izvještaja o radu i smjenu), a natječajna procedura i izbor moraju biti okončani sa zadnjim danom ovog mjeseca. Nova pravila protresla su sustav TZ-a od vrha do dna, tim više što direktorski mandat više ne podrazumijeva posao na neodređeno. Nova pravila tako na osobnoj razini mogu biti prilično dramatična. Ako se direktor ne kandidira ili ne prođe na natječaju, lako može završiti i na ulici.

– Moguće je promijeniti ugovor o radu i smjestiti bivšeg direktora na neko upražnjeno mjesto. Ali da, ako nema te mogućnosti, preostaje poslovno uvjetovani otkaz s otpremninom – tumači naš izvor iz Ministarstva turizma, koji procjenjuje da bi taj scenarij mogao snaći desetak direktora.

– Imamo turističke zajednice u kojima žele i mogu zadržati bivše direktore, zadovoljni su njima i nude im nove ugovore za drugo radno mjesto. S tim da turističke zajednice u pravilu nemaju puno zaposlenih, a po zakonu ne smiju trošiti više od 40 posto svojih izvornih prihoda na plaće pa to donekle ograničava zapošljavanje – priznaje naš sugovornik. A u kojoj mjeri novi propisi mogu biti nemilosrdni, osvjedočila se bivša direktorica TZ-a Otočac Mladenka Orešković. U turističkoj zajednici koja ima stalno zaposlenog samo direktora i stručnog suradnika za nju se, nakon 14 godina i puno priznanja struke i gostiju, nije našlo mjesta. – Javilo se troje kandidata, izabrana je mlada djevojka, a ja sam dobila otkaz i sad tražim posao – kaže ova 45-godišnjakinja s dvoje djece, koja je bivšeg poslodavca zbog proceduralnih grešaka i tužila. Sud će imati posla i s dugovječnim i također nagrađivanim direktorom TZ Bola Markitom Marinkovićem. 

Nakon 27 godina na toj poziciji, na natječaj se nije javio, ali je zatražio ocjenu ustavnosti novog Zakona o turističkim zajednicama. – Zašto bih se javio na natječaj za radno mjesto koje na neodređeno vrijeme već obavljam? Novi zakon je primjenjiv samo za zapošljavanja nakon 1. siječnja 2022., kad je novi zakon stupio na snagu. Čekam očitovanje Ustavnog suda i nastavljam normalno raditi. Žao mi je jedino što bi turističke zajednice svoje budžete dogodine mogle trošiti, umjesto na promociju, na plaćanje odšteta od tužbi – vjeruje Marinković da je pravda na njegovoj strani.

Ministarstvo šalje podsjetnik

Dosad su, inače, natječaji uspješno provedeni, a direktori imenovani u pedesetak od 302 turističke zajednice. Otprilike polovina su novi-stari direktori, pa tako, recimo, županijske turističke zajednice Istre i Kvarnera i dalje vode Denis Ivošević, odnosno Irena Peršić Živadinov. U dijelu županija natječaji su u tijeku, a prema informacijama iz Ministarstva turizma, natječaji za, primjerice, prvog čovjeka turističke zajednice Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije još nisu raspisani. Očekivano, posljednjih se dana stvari ubrzavaju pa su učestali zahtjevi za registraciju novih direktora i dnevno ih u resorno ministarstvo stiže i po deset. Većina je čekala zadnji trenutak iako zbog probijanja rokova turističkim zajednicama prijeti gašenje. U Ministarstvu turizma kažu da za tom krajnjom mjerom neće posezati ako se radi o razumnom kašnjenju, a idući tjedan turističkim zajednicama šalju i podsjetnik na njihovu zakonsku obavezu. Komentara na sudske procese nemaju. 

Video: Obišli smo najpopularnije slastičarnice i doznali cijene njihovih sladoleda

Komentara 2

TA
Tarantula
07:31 06.06.2022.

Direktori TZ su postavljeni po političkom modelu, školski primjer je Hloverka koja nema veze sa turizmom ali svejedno je postavljena za direktoricu.

JO
jovicamod
00:10 06.06.2022.

Nije šija, nego je vrat. To bi imalo smisla da se biraju na neposrednim izborima. Ovako se biraju posredno, a vrana vrani oči ne vadi. Kod mene se u gradu mijenjaju vlasti i uvijek je ista osoba na čelu TZ-a. Da budem iskren tu funkciju bi moglo i malo dijete obavljati. Pogotovo kada imas grad na obali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije