Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studijski programi

Objavljene rang-liste za upis u novu akademsku godinu, evo koji je najpoželjniji studij

studenti fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.07.2019.
u 22:48

U odnosu na protekle godine, značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva

Objavljene rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. pokazuju kako je ove godine najveći interes kandidata za studijske programe u polju logopedije.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje u ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.

U odnosu na protekle godine, značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva: Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu; Izobrazba trenera; smjer -Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu; Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr.

Prvi puta primijenjen sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju – kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program, sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija.

Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta - Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Slobodna mjesta za upis u jesenskom roku

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta:  2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu, 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru, 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli, 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku, 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:50 16.07.2019.

u zemlji sa nepunih 4 mil stanovnika, a koja ima 8 javnih sveučilišta, dva privatna, očekivati kvalitetu studija je smiješno! jedno sveučilište, i to ono zagrebačko, najveće najbolje, objektivno nema dovoljno kvalitetnog znanstvenog kadra za kvalitetan rad sa studentima, a mi očekujemo da bude među boljima u europi, svijetu?! svako malo osniva se neke lokalno sveučilište kao rezultat uhljebljivanja lokalnih 'stručnih i pametnih ljudi', koji inače nisu mogli pronaći posao u privatnom sektoru. pa se onda politički stisnulo državu da ih uzme pod svoju kapu.. što će meni netko pričati o kvalitetnim predavačima, kad ih pola znam od malih nogu, kakvi su bili u srednjoj, kakvi na faksu, kakvi kod privatnika, a sad su eto, znanstvenici, mentori, docenti... ne možeš naučiti elektroniku kod kovača... umjesto da srežemo ova sveučilišta, vratimo na 4, zg, os, ri i st, i omogućimo zbilja kvalitetno studiranje, mi i dalje guramo jalov sustav... kako to da nitko u njemačkoj ne traži naše brojne ekonomiste, politologe, povjesničare, humaniste... ali će nam ruku slomiti za nekog našeg ss majstora keramičara, zidara, strojara, tesara! al takve mi ne školujemo. gdje je tu naša budućnost?! mi otvaramo studij medijske kulture, izrade web stranica, grafike...?!!! za to ne trebaš školu, budimo realni, samo trebaš imati u sebi to, rad na kompu do srednje moraš savladati ovak ili onak. država treba plaćati studij samo temeljnih znanosti, ne izvedenih! svi ostali... nek si plate studij sami! ko englez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije