Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studenti strojarstva i brodogradnje konstruiraju prvi hrvatski električni bolid

FSB Racing tim, sastavljen od studenata tehničkih i netehničkih fakulteta, radi na razvoju prvog hrvatskog električnog bolida i na ovaj način će dobiti podršku vezano uz dizajn softvera kao i za otklanjanje postojećih bugova
12. lipnja 2019. u 15:54 0 komentara 917 prikaza
Bolidi
Foto: GlobalLogic i FSB Racing
Pogledajte galeriju 1/4

GlobalLogic Hrvatska i FSB Racing team intenzivirali su suradnju kroz podršku vezano uz konstrukciju prvog hrvatskog električnog bolida za internacionalna natjecanja koja se planiraju u drugoj polovici ove godine. S obzirom da GlobalLogic Hrvatska ima bogato internacionalno iskustvo u razvoju softvera za svjetski poznate brandove u automobilskoj industriji, softverski inženjeri iz Zagreba pružat će timu studenata savjetodavnu podršku vezano uz dizajn softwarea kao i za otklanjanje postojećih bugova.

Frane Šesnić FRANE ŠESNIĆ Ne želimo da strani investitor kupi tvrtku i preseli je, nego da ostane u Hrvatskoj

FSB Racing Team je interdisciplinarni projekt studenata više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se odvija i financira uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje i brojnih privatnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. FSB Racing team je u završnoj fazi konstrukcije bolida te će uskoro krenuti s testnim vožnjama za natjecanja. U prijašnjim godinama nastupili su na 10 natjecanja Formule Student sa 7 različitih bolida od čega se posebno izdvaja natjecanje Silverstone u Engleskoj 2014. godine kada je tim ostvario 10 mjesto u konkurenciji 97 timova na stazi. Razvojem novog bolida žele nastaviti niz odličnih rezultata.

- Zadnji projekt FSB Racing Teama, Vulpes, započeli smo prije dvije godine. Prve godine smo definirali ciljeve, te radili na konstruiranju bolida. Tokom cijelog procesa smo simulacijama pratili razvoj kako bismo bili sigurni da su sve komponente bolida odgovarajuće čvrstoće i krutosti, imajući na umu minimiziranja mase. Druge godine bavili smo se izradom bolida, u čemu smo pomoć potražili od naših sponzora. Najviše izazova imali smo kod strojne obrade, te integracije elektroničkih sustava kako bi međusobno ispravno funkcionirali i komunicirali - rekao je Matko Skutari, voditelj FSB Racing teama.

Pobjednički tim iz Hrvatske čine Karlo Hercigonja, Ivan Ratković i Nikola Benazić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019 FER-ovci pobijedili na regionalnom natjecanju

- Iznimno nam je zadovoljstvo biti u mogućnosti podržati ovako važan projekt i prenijeti znanja i iskustva koja smo dobili dugogodišnjim razvojem softvera za automobilsku industriju. Radimo na razvoju tehnoloških rješenja koja će obilježiti budućnost, kao što je komunikacija vozila sa okolinom, razvoj sustava za autonomnu vožnju te optimizacija algoritama za pogon električnih automobila. Vjerujem da ćemo moći pružiti kvalitetnu podršku i pomoći u stvaranju sjajnog električnog trkaćeg automobila - rekao je direktor GlobalLogica Vladimir Kosanović.

Joško Rogulj, Programski direktor u GlobalLogic Hrvatska koji vodi tim od gotovo 50 inženjera koji razvijaju softver za automobilsku industriju naglasio je kako u radu posebno pridaju pažnju pouzdanosti i sigurnosti automobila budućnosti, s posebnim naglaskom na nultu toleranciju na padove sustava, što je izrazito bitno kod trkaćih automobila.

FSB Racing Team će u sljedećim tjednima dovršiti izradu bolida kako bi ga se pripremilo za natjecanja na kojima će sudjelovati studenti tehničkih fakulteta iz cijelog svijeta koji su osmislili, konstruirali i izradili bolid jednosjed prema pravilnicima. S obzirom na dobru ekipiranost hrvatskog tima, odnosno članove tima koji su zaduženi za razne segmente razvoja, očekuju se dobri rezultati pri ocjenjivanju, posebice u statičkim testovima (konstrukcijska rješenja podsustava bolida, troškovnik I tehnologija izrade te prezentacija poslovnog plana) pri čemu je dovoljno vremena ostavljeno za usavršavanje rezultata koji se boduju u dinamičkom dijelu ocjenjivanja (npr. najbrži krug na stazi, ubrzanje, izdržljivost bolida i sl.)

Beauty blogerica Ova 12-godišnjakinja kupila je BMW iako ne može ni dosegnuti pedalu gasa!

Treba istaknuti kako je glavni cilj projekta FSB Racing team, koji se često previđa u cjelokupnoj priči, stvaranje novih generacija mladih inženjera s praktičnim iskustvima, organizacijskim i menadžerskim znanjem te razumijevanjem o funkcioniranju tima, hijerarhije i općenito poslovnog okruženja.

Stručnjaci iz GlobalLogic Hrvatska razvijaju softverske komponente za buduće platfome električnih vozila, a finalizacija bolida i njegovo testiranje se očekuju u sljedećim tjednima nakon čega će bolid konkurirati na internacionalnim utrkama na kojima će nastupiti desetine timova iz cijelog svijeta.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.