Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad se male ruke slože

"Spomenik djetetu" nastao prema crtežu petogodišnje Franke Cindrić

Zagreb: Otvorena  skulptura Spomenik djetetu povodom Dana Učiteljskog fakulteta
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/11
05.10.2022.
u 20:05

Svečano je otrkivena skulptura u dvorištu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru proslave Dana učitelja

U sklopu projekta "Dijete u središtu" lani je proglašen natječaj za izbor idejnog rješenja Spomenika djetetu, a među stotinjak pristiglih radova izabran je rad petogodišnje Franke Cindrić, polaznice zagrebačkog Dječjeg vrtića Petar Pan. Skulptura je otkrivena danas, povodom Dana Učiteljskoga fakulteta i proslave 160. obljetnice učiteljstva u Petrinji. 

Pod vodstvom svoje odgojiteljice Lucije Pejić, Franka je u svom crtežu predstavila troje složne i za igru spremne djece, a koji je potom uveličan i odliven u Ljevaonici umjetnina ALU u čijoj je organizaciji i postavljen u parku ispred zgrade Učiteljskoga fakulteta. Slavlje su uveličali i Ufovci, pjevački zbor Učiteljskog fakulteta koji su na koncu, uz izvedbu skladbe Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu", i otkrili spomenik. 

05.10.2022., Zagreb - U dvoristu Uciteljskoga fakulteta Sveucilista u Zagrebu svecano je otvorena skulptura Spomenik djetetu povodom Dana Ucieljskog fakulteta i proslave 160. obljetnice uciteljstva u Petrinji. Skulptura Spomenik djetetu, vjerno uvecani rad djevojcice Franke Cindric, polaznice Djecjeg vrtica Petar Pan u Zagrebu. Franka Cindric. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Ovo autentično dječje likovno djelo jedinstven je takav primjer u svijetu kojim naš Fakultet želi ukazati na svoje opredjeljenje da razvoj djeteta kao autentičnog i slobodnog bića postane imperativ odgoja i obrazovanja. Ova skulptura započinje svoj put u javnosti i sasvim je izvjesno da će s vremenom potaknuti mnoge priče, pokoju pjesmu, a možda i rituale. Bit će zanimljivo promatrati kako će zaživjeti u ovom prostoru i kako će utjecati na zajednicu jer javne su skulpture oduvijek imale važnu ulogu u društvu i često su onako šutke postajale nositeljima i simbolima promjena, čuvale kolektivna sjećanja pa i stvarale novu povijest - kažu s fakulteta.

Ovom su prilikom dodijeljena i posebna dekanova priznanja: Gradu Zagrebu za iznimnu podršku i susretljivost u administrativnom dijelu postupka postavljanja skulpture, dosadašnjem rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu za ukupan znanstveni i nastavni doprinos tijekom rada na Učiteljskome fakultetu te promicanje ugleda Fakulteta za vrijeme obnašanja funkcije rektora te sadašnjem rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću za stručnu pomoć u procesu cjelovite obnove zgrada Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu i Petrinji te podršku u organizaciji prvog Adventa Sveučilišta u Zagrebu. 

Na natječaj koji je trajao lani od travnja do lipnja pristiglo je stotinjak radova, odnosno idejnih rješenja iz vrtića i škola diljem zemlje, a najbolje je birala komisija čiji su članovi bili dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić, arhitektica Nina Mia Čikeš, mag. ing. arh. urb., akademska kiparica s Akademije likovnih umjetnosti doc. dr. art. Ida Blažičko, akademski kipar izv. prof. mr. art. Denis Krašković te akademska kiparica s Učiteljskog fakulteta prof. dr. art. Antonija Balić. 

 

Komentara 2

MA
Makbe
09:38 06.10.2022.

Divno! Spomenik djetetu je prekrasna ideja i izvedba. Čestitke maloj Franki!

SA
sasha68
14:00 06.10.2022.

joj, u tom dvorištu stotine mrtvih od ruke oslobodioca, a djeca nam tu idu, koliko je izopacen um bio druga tita i pajdaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije