Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, kako je prošlo zagrebačko i splitsko?

Lista najboljih sveučilišta uključuje gotovo 1400 sveučilišta u gotovo 92 zemlje
12. rujna 2019. u 08:53 13 komentara 2527 prikaza
splitsko sveučilište
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Časopis Times Higher Education objavio je listu najboljih sveučilišta na svijetu. Ove godine na popisu se nalaze Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu, navodi se na stranicama uglednog časopisa. 

odličan početak školske godine Napokon nam je škola u susjedstvu, ne moramo više putovati

Sveučilište u Splitu nalazi se među 800 najboljih, dok se Sveučilište u Zagrebu nalazi među 1400 svjetskih sveučilišta. Najveća razlika između dvaju sveučilišta jest u broju citiranih radova. 

Lista najboljih sveučilišta uključuje gotovo 1400 sveučilišta u gotovo 92 zemlje. Tablica je napravljena prema 13 različitih pokazatelja koji uključuju uspješnost institucije u nastavi, istraživanju, prenošenju znanja i međunarodnom ugledu. 

Na čelnoj su poziciji britansko sveučilište Oxford i California Institute of Technology. Na trećem je Cambridge, a slijede ga Stanford te MIT. 

Ministrica Blaženka Divjak posjetila Osnovnu školu Gračani REFORMA Škole opremljene, edukacija premalo - dobre i loše strane Škole za život

Podsjećamo, ovog ljeta objavljena je i Šangajska lista najboljih sveučilišta gdje je Sveučilište u Zagrebu bilo bolje rangirano. 

Na Šangajskoj listi Sveučilište u Zagrebu ponovno se našlo među 500 najboljih sveučilišta na svijetu, na poziciju koju je posljednji put zauzimalo 2016. godine. Sveučilište u Splitu ove godine se prvi puta našlo na listi. 

Temeljem pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta, a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta. Sveučilište u Splitu našlo se između 701. i 800. mjesta.

Pogledajte video

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ninja
  Ninja:

  Zagrebačko sveučiliše u uglednom društvu gruzijskih dopisnih škola. Čestitke rektumu Borasu.

 • Grebza:

  Kada rektor predloži jednog bandića za doktorat onda slika stručnosti, kriterija i ugleda sveučilista ne može biti jasnija.

 • uvjek__buntovnik:

  Para vrti gdje burgija nece, a nije bas svaki puta potrebno znati adresu fakulteta da bi se dobila diploma sa tog fakulteta. Za vrijeme bivse pljugoslavije zagrebacki univerzitet je bio na mnogo boljem glasu.