Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MORH: U postupku nabave zrakoplova izmijenili smo tisuće službenih i neslužbenih mailova

Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom, navodi se odgovoru MORH-a.
15. siječnja 2019. u 15:06 106 komentara 3588 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske očitovalo se u utorak o postojanju e-mailova veleposlanstva SAD-a upućenih MORH-u istaknuvši da je tijekom postupka nabave borbenih zrakoplova na službenoj ili neslužbenoj razini izmijenjeno preko tisuću mailova, ali jedino je važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Vijeće za obranu Novi proces Krstičević: Želio bih da to budu novi zrakoplovi, najbliži smo američkim F-16

Nakon što je portal Index objavio drugi e-mail u korespondenciji između američkog veleposlanstva i pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, u kojem je veleposlanstvo Hrvatskoj poslalo non-paper za nabavu rabljenih F-16 aviona, na Hinin upit MORH je odgovorio kako je tijekom postupka nabave zrakoplova izmijenjeno preko tisuću mailova te da je bilo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini. 

"Tijekom postupka bilo je puno međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom", navodi se odgovoru MORH-a.

F-16 Objavljen mail Veleposlanstvo SAD-a još 2017. javilo MORH-u da Izrael nema odobrenje

No, ističe MORH, jedino je važno ono što kažu i svi službeni dokumenti - da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Iz MORH-a poručuju kako je jedino bitno da američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

Vijeće za obranu Propala kupnja aviona Vlada poništila odluku: Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna

"Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji", navodi MORH.

Do sada su mediji objavili sadržaj dva e-maila koje je američko veleposlanstvo razmijenilo s pomoćnikom ministra obrane Petrom Mihatovom, u kojima američka strana upozorava da Izrael nije ishodio dozvolu za prodaju borbenih aviona od SAD-a, te da je moguće neće niti dobiti.

>> Očitovanje države Izrael o propalom poslu s avionima

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar Django
  Django:

  Mene više zabrinjava što korespondencija ministarstva obrane curi na sve strane kao kroz izbužano barilo. I nije to prvi puta. Ali očito sam ja jedini u ovoj državi koga to brine, vidim nitko se ne uzbuđuje oko toga.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ajd sad da vidimo tko je imao pristup tim e-mailovima i kako su došli u medije. ovo je prilika raščistiti službe, jer ima očito puno miševa i štakora. ako jedan ovakav dokument, ako postoji uopće, nismo sigurni. može doći u ... prikaži još! medije, imamo problem sa nacionalnom sigurnošću! provjeriti sve zaposlenike koji su mogli imati pristup ovim dokumentima! nema ih baš puno. provjeriti na serverima aktivnost, kome se i što slalo, proslijeđivalo. ima se tu robe, ohoho! kako ih nije sram... ti ameri baš žele da mi kupimo direktno od njih!

 • maloprekosutra:

  a gdje piše ako uopće išta piše, da Izrael nikada neće ishoditi odobrenje od SAD-a ?? Budući se Izrael obvezao na ishodovanje te dozvole !