Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Angela Merkel:

'Objasnite Grcima da ne mogu štrajkati zbog svake privatizacije'

'German chancellor Angela Merkel speaks during the party meeting of the Christian Democrats Mecklenburg-Western Pomerania in Sternberg, Germany, 3 Novemner 2012. Photo: DANIEL REINHARDT/DPA/PIXSELL'
'Daniel Reinhardt/DPA/Pixsell'
07.11.2012.
u 20:30

Na tvrdnje da reforme razdiru društvene zajednice u Grčkoj i drugdje, kancelarka je odgovorila da Grcima netko treba objasniti da ne mogu ići u štrajk svaki put kad se dogodi neka privatizacija

Zastupnici Europskog parlamenta "rešetali" su danas pitanjima njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se prvi put od 2007. pojavila pred njima i debatirala o budućnosti EU. Možda najžešći bio je Guy Verhofstadt, predsjednik Kluba liberala i demokrata koji ju je upozorio da "euro može uskoro nestati ako ne izgradimo europsku državu, s pravom vladom i ministarstvom financija". Europska komisija će zaista jednog dana postati nadnacionalna vlada, odgovorila mu je Merkel, ali korak po korak: prvo što Merkel želi učiniti je na summitu EU u prosincu donijeti ključne odluke koji stvaraju jaču monetarnu i ekonomsku uniju.

Na kritike socijaldemokrata da njezina politika štednje ubija rast odgovorila je da "rast dolazi od poduzetničkog djelovanja građana i ne možete ga definirati politički". Na tvrdnje da reforme razdiru društvene zajednice u Grčkoj i drugdje, odgovorila je da Grcima netko treba objasniti da ne mogu ići u štrajk svaki put kad se dogodi neka privatizacija.

- Njemačka je morala proći kroz bolne reforme. Prestanite se praviti kao da strukturne promjene nisu potrebne na jugu EU - rekla je njemačka kancelarka.

Poznati britanski euroskeptik Nigel Farage zamolio ju je da predloži premijeru Davidu Cameronu da povede Britaniju van iz EU. Merkel je, inače, nakon Bruxellesa odletjela za London.

- Vi nas vodite u nedemokratsku Europu, a mi vam se na tom putu ne možemo pridružiti. Osjećam sve veće neprijateljstvo prema britanskom članstvu u EU. Ne bi li bilo bolje da večeras jednostavno kažete Cameronu da povede svoju zemlju van - rekao je Farage.

Odgovor njemačke kancelarke bio je vrlo iskren. - Znate, ja sam iz Njemačke i Britanci su nas oslobodili od nacionalsocijalizma, čak još imaju i svoje vojnike kod nas, i uopće ne mogu zamisliti da Britanija bude izvan EU - rekla je Merkel.

>> Merkel: Europska dužnička kriza trajat će barem još pet godina

Komentara 15

OB
-obrisani-
20:38 07.11.2012.

Evo neka uvedu Hrvatsku kunu i biti će mir...

NE
nevenko2
20:51 07.11.2012.

Angela molimo te reci Josipovicu i Milanovicu da ne ulaze u nedemokratsku tvorevinu koja se zove EU. Mi smo vec bili u takve dvije kvazidrzave pa znas i sama sto se dogodilo. Bit ce bolje vama, englezima, nama i svimama ostalim drzavama. Bolje je sprijeciti nego lijeciti.

ER
EUGEN ROMMEL
09:28 08.11.2012.

Istina je sljedeća, Grci prosvjeduju zbog toga što će morati vraćati stotine milijardi eura koje su dobile banke a ne oni!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije