Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva nakon Agrokora

Konkurentnost nije bila bitna. Bilo je dovoljno stajati na brdu, igrati igru, a proizvodi bi se našli na policama Konzuma
29. svibnja 2017. u 18:45 1 komentara 2258 prikaza
Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Seljak dugo mora stajati na brdu otvorenih usta prije nego što u njih uleti pečena patka, kaže stara kineska poslovica. Ta je poslovica ljude trebala potaknuti na djelovanje. U Hrvatskoj su neki doista imali slastan obrok koji je redovito letio u otvorena usta – zvao se Agrokor.

PREGOVORI Plenković o Agrokoru: Razgovori se vode, novo financiranje će doći

Poljoprivrednici nisu morali uzgojiti najbolje voće i povrće kako bi ga prodali. Proizvođači hrane mogli su plasirati proizvode koje nisu bili u stanju plasirati nigdje drugdje. Konkurentnost nije bila bitna. Bilo je dovoljno stajati na brdu, igrati igru, a proizvodi bi se našli na policama Konzuma. Naravno, isplata je bila poslovično spora, ali su pečene patke 25 godina slijetale u otvorena usta.

Utjecaj kolapsa Agrokora na mala obiteljska imanja nije teško pretpostaviti. Međutim, malo je manje očito da je kolaps Agrokora i prilika. Nikada nije postojalo bolje povijesno vrijeme za male – male zemlje, mala poduzeća ili male farme – no to neće puno značiti onima koji su naviknuti na Agrokorove patke.

OPG-ovi će se morati usredotočiti na uzgoj apsolutno najboljih mogućih proizvoda. Uz naše se domaće proizvode veže lokalna mitologija, pretpostavljamo njihovu superiornost. Problem s „mitski izvrsnim proizvodima“ leži u tome što takvi proizvodi privlače i „mitski visoke cijene“, no kad-tad morat ćete dati stvarni novac za svoju kuću i staviti stvarnu hranu na obiteljski stol za svoju stvarnu djecu. Ako vaši proizvodi nisu objektivno bolji, a kamoli najbolji, morat ćete prilagoditi ili svoja očekivanja ili svoje proizvode.

Sastanak Rusa s Vladom Sberbank želi garanciju od premijera Plenkovića

OPG-ovi morat će surađivati s ostalim mudrim proizvođačima visokokvalitetnih proizvoda. Neki se ljudi protive zadrugama, no vrijeme je da naučite živjeti s time. Takve su pojave posve uobičajene na većini agrikulturnih tržišta. Ovdje ne govorim o zadrugama vaših djedova, gdje su glavešine iz Komunističke partije donosili „mudre“ odluke, nego govorim o visoko izbirljivim privatnim udruženjima istomišljenika koji žele stvoriti izvanredne proizvode, baš poput vas. Udružite se samo s najpredanijim, najbolje financiranim i najmudrijim OPG-ovima, jer vaš je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. To znači da vaši ujaci, ujne, nećaci, prijatelji i susjedi koji nisu dorasli zadatku mogu ostati bliski vašem srcu, ali savjetujem da ih držite podalje od svog posla.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva morat će početi koristiti više tehnologije. Danas više ne postoji izgovor da nemate najbolje i najažurnije informacije o svojim poslovnim pothvatima. Tehnologija vam omogućava ostavljanje digitalnog, marketinškog i distribucijskog traga koji nemjerljivo nadmašuje vašu fizičku veličinu. Možete sjediti na brdu u Zagorju, Slavoniji ili na Islandu i prodavati svoje proizvode cijelom svijetu, a mnoge obitelji poput vaše to već i rade.

I napokon, OPG-ovi morat će nadrasti svoja sela, regije i zemlju. Provedite svaki godišnji odmor u posjetu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem svijeta. Možda oni proizvode nešto što možete proizvoditi i vi. Možda rade nešto drukčije nego vi i njihove metode mogu vam biti korisne. Iznenadit će vas što sve možete naučiti. Svijet nije statičan, a to je istodobno i predivno i strahovito. Međutim, promjena može biti unosna – ali samo za one koji su se voljni prilagoditi i djelovati.     

agrokor Branimir Pofuk Države štite korporacije, a pljačkaši računaju na našu zaglupljenost Herman Gref, direktor Sberbanka - Rusi su otvoreni za dogovor, ali će tražiti čvršća jamstva za naplatu duga Naplata dugova U slučaju da se ne uspiju naplatiti iz Agrokora, vjerovnici će krenuti na plan B Telad Statistika za 2016. Top 10 uzelo gotovo 10% novca od 4 mlrd. kn potpora u poljoprivredi
objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Armagedon:

    zna li autor ovog teksta koliko je OPG ova todorić uništio, jer im nije platio proizvode , povrće stoku koju oni 24 sata 365 dana trebaju uzgajati, hraniti, brinuti, a autor članka priča kao da su mu davali škart robu ... prikaži još! a ne ono što su mukom uzgojili........ da li je dotični novinar ikad vidio kako izgleda jedan dan tih ljudi, a kamoli godina ..... usrećili su se kad su todoriću dali svoje proizvode i zauzvrat dobili možda sjeme i gnojivo po dupoloj cijeni, a novca za svoje proizvode vidjeli nisu...... sram vas može biti