Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Obilježena 76. godišnjica Bleiburga: Veleposlanik Glunčić u ime Republike Hrvatske položio vijenac

Kao prošle, tako je i ove godine epidemiološka situacija spriječila organiziranje veće komemoracije na Lojbaškom polju s misom na otvorenom.
15. svibnja 2021. u 10:11 21 komentara 1718 prikaza
Foto: Zoran Cindrić
Pogledajte galeriju 1/3

U povodu obilježavanja 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta u subotu prijepodne (ujutro) je hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji poslalo medijima slijedeće priopćenje: „Povodom spomendana žrtvama Bleiburške tragedije veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić danas je u okviru tihe komemoracije na Lojbaškom polju odao počast žrtvama polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom. Veleposlanik Glunčić je položio je u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Zajedničku molitvu pred spomenikom na groblju u Unterloibachu i  Loibaškom polju predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominković. 

AUT, Kranzniederlegung zum 75. Jahrestag der Ereignisse am Loibacher Feld uz poštivanje epidemioloških mjera Komemoracija za Bleiburšku tragediju ove godine na tri lokacije

Kao prošle, tako je i ove godine epidemiološka situacija spriječila organiziranje veće komemoracije na Lojbaškom polju s misom na otvorenom. Misa zadužnica, uz nazočnost veleposlanika, održala se dan ranije u crkvi Marienkirche u Klagenfurtu. Tako je  težište obilježavanja Bleiburške tragedije preseljeno u Hrvatsku gdje se na Mirogoju održava komemoracija, a u Udbini misa.

U nastavku priopćenja se ističe:

„Svake se godine na današnji dan Hrvatska sjeća jedne od najvećih humanitarnih tragedija poratnog vremena. Više desetina tisuća ljudi u bijegu, pretežno iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja, predalo se u Bleiburgu ondašnjom zapovjedništvu britanske vojske, koja ih je, potom prepustila Jugoslavenskoj armiji. Na dugom maršu smrti kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH i druga mjesta bivše države, većina njih mučki je ubijena, bez suđenja i protiv svih odredbi Ženevske konvencije. Među njima nisu bili isključivo počinitelji zločina, kako to u austrijskoj javnosti žele prikazati određene grupacije, već i veliki broj civila, obitelji s djecom, predstavnika crkvenih i ostalih institucija, ratnih izbjeglica, običnih regrutiranih vojnika koji su pod utjecajem propagande u velikom zbjegu krenuli prema Austriji u nadi da će tu biti zaštićeni. Bleiburg je tako postao sinonimom zločina, posebice nad velikim brojem civila, kojih se sjećamo svake godine 15.svibnja, na dan početka njihova „Križnoga puta“. 

Misa zadušnica u Klagenfurtu za žrtve Bleiburške tragedije 76. OBLJETNICA U Klagenfurtu služena misa za žrtve Bleiburške tragedije. Veleposlanik Glunčić sutra polaže vijenac

Obilježavanje 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta i odavanje počasti žrtvama na Lojbaškom polju ove godine nije bilo popraćeno prosvjedima protivnika komemoracije, kao prethodnih godina.

 

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar Antikomunist
  Antikomunist:

  Krvnici zločinci bravara tita sudit će vam najpošteniji sud

 • Bubamara1905:

  Jel netko vidio ili čuo da je Milanovic poslao neku poruku, vjenac, izaslanika ili SDP slavi bitku na Sutjesci.

 • senijor121:

  Crveni kmeri, najgora zločinačka organizacija Europe ne čelu sa monstrumom Brozom nakon rata je pobila na najgrozniji način milijun Hrvata,.Taj zločin nastavlja se i danas jer nismo proveli lustraciju i odužili se žrtvama barem sa istinom o njihovim patnjama i žrtvama.