Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedaleko Vukovara

Obilježena 25. obljetnica stradanja Lovasa, sela u kojem je ubijeno 5,5 posto ukupnog stanovništva

domovinski rat vukovar
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
10.10.2016.
u 14:07

Tijekom Domovinskog rata stradalo je 89 mještana ovoga sela dok se i dalje jedna osoba vodi kao nestala.

Polaganjem vijenaca i molitvom podno spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu danas je obilježeno 25 godina od privremene okupacije ovoga sela koje se nalazi nedaleko od Vukovara.

- Na ovaj način obilježimo smo obljetnicu početka privremene okupacije dok središnji događaj stradanja Lovasa obilježavamo 18. listopada na dan kada su srpske paravojne postrojbe mještane hrvatske nacionalnosti natjerali u minsko polje. I danas, 25 godina poslije, nema niti jedne pravomoćne presude za zločine počinjene u Lovasu, rekla je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Podsjetila je kako je tijekom Domovinskog rata stradalo 89 mještana ovoga sela dok se i dalje jedna osoba vodi kao nestala. To je bilo 5,5 posto od ukupnog broja stanovnika prije rata ovoga sela. Lovas je mjesto poznato i po tome što su u njemu zabilježeni brojni ratni zločini.

Dio mještana je završio po logorima dok je dio njih prinuđen obavljati razne poslove pri čemu su morali nositi traku oko ruke. Poznati su i slučajevi brojnih ubojstava, maltretiranja, silovanja, tjeranja više desetaka mještana pješice u minsko polje, a srušena je i seoska crkva. U Beogradu je dijelu odgovornih za zločine u Lovasu bilo i održano suđenje gdje su im izrečene i prvostupanjske presude koje su potom poništene. 

> > Obljetnica napada na Dubrovnik: 'Prošlo je 25 godina, a bilo je jučer'

Komentara 5

Avatar kravata
kravata
15:28 10.10.2016.

Nikada nitko nece odgovarat a malo je falilo da to bude u sastavu srbije treca srbija gdje nitko nema pravo osim srba.

Avatar naroz
naroz
18:33 10.10.2016.

Zalosno brate dragi ubijate nevine ljude bez veze I na jednoj, I drugoj I trecoj strain. Drugcije ako neko hoce da te ubije - ili ti ili on, to je dio rata ali nevin narod, civilie glupost, glupost, glupost.

MN
Mnd7779
04:52 11.10.2016.

Pokoj vječni daruj im gospodine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije