Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PARTIZANSKI ODRED

U šumu Brezovica stigli Milanović, Mesić, Bandić, Bošnjaković...

Zoran Milanović i Davor Bernardić u Sisku
Foto: Danijel Prerad
1/31
22.06.2019.
u 10:18

Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. 22. lipnja je proglašen državnim praznikom, koji se od 2000. obilježava kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica, autora Želimira Janeša.

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Grada Siska u subotu 22. lipnja obilježit će se Dan antifašističke borbe u šumi Brezovica, kraj spomenika Prvom partizanskom odredu.

"Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i sl. Vjerujem da će na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućem fašizmu koji raste, izjavila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. 

11:08 - Dražen Bošnjaković: Hrvatska je dala velik doprinos u borbi protiv fašizma. Važno je reći, Hrvatska kao država svoj stav prema antifašizmu iskazala je Ustavom. Demokratska smo država i imamo pravo na različitost mišljenja i nećemo zbog toga završiti iza rešetaka. Antifašizam je u korjenima hravtske države i to treba njegovati. To naše nove generacije koje dolaze moraju znati. Nahrupilo je jedno veliko zlo tih devedestih godina i pokazali smo da čuvamo svoj dom i vrijednosti. I Franjo Tuđman, antifašist i Janko Bobetko, bili su antifašisti i dali su ogroman doprinos za ovu zemlju. 

11:06 Zbor Praksa pjeva pjesmu Po šumama i gorama

11:02 - Zoran Milanović: Deseti put sam ovdje i drago mi je, nisam bio nekoliko godine. 1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina. Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje. Ipak je? Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje. 

10:57 - Bošnjaković: To prebrojavanje tko je stigao, tko nije, nema puno smisla. Ja dolazim u ime premijera, institucije Vlade. Što se tiče Ureda predsjednice to ne znam kakva je situacija. Mislim da će biti dosta ljudi, puno se ljudi skupilo. 

10:50 - Antifašizmu se neki okrenu kada im je to oportuno. Ovo je 6. put da govorim kao gradonačelnica grada Siska, i čini mi se kao da iz godine u godinu moram sve jače ponavljati da nije bilo 77 hrabrih mladića i djevojaka i 230 tisuća njihovih drugova i drugarica, ljaga nad hrvatskom narodu bila bi neizbrisiva, istaknula je gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček. 

10:43 - Franjo Habulin: Da nije bilo Domovinskog rata ne bi bilo ni Hrvatske. Prisjećamo se onih koji su u Hrvatskoj prvi uzeli pušku u ruke. Možemo li reći nešto novo i nešto drugo, ima li manje razloga za brigu u odnosu na protekle godine? Ima, ali u isto vrijeme ima i golemih razloga za zabrinutost. Hrvatska desnica se ponaša kao da će činjenice nestati ako ih ignoriraju. Esktremna desnica se ponaša kao da je u Drugom sv. ratu pobijedio Hitler, kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru. U velikom luku zaobilaze zločine...

10:39 - Minuta šutnje za sve stradale u Domovinskom ratu

10:30 - Počelo je polaganje cvjetova na spomeniku

10:27 - U šumi Brezovica kod Siska došli su Zoran Milanović, Stjepan Mesić, Milan Bandić, bivši predsjednik Ivo Josipović, Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić i mnogi drugi...

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na okupljanje sisačkih komunista koji su, na dan napada Sila osovine na Sovjetski Savez, pobjegli od uhićenja u okolne šume, te su kod naselja Žabno formirali Prvi partizanski odred na području okupirane Jugoslavije.

Iz te su šume izveli i nekoliko diverzija na željezničke pruge, što je bio  prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj. Nakon napada ustaške vojske na žabenski logor odlaze u šumu Brezovica kod Siska gdje nastavljaju djelovanje, napadaju i nekoliko redarstvenih postaja u okolnim selima kada padaju i prve žrtve na obje strane. Nakon napada vojske i avijacije NDH na Brezovicu preko Save odlaze na Banovinu gdje se pridružuju tamošnjim ustanicima protiv NDH.

Prvi sisački partizanski odred imao je 77 boraca i bio sastavljen većinom od Hrvata. Osim Hrvata bile su u sastavu odreda tri osobe srpske i dvije slovenske nacionalnosti.  Komandant odreda bio je Vlado Janić Capo, a politički komesar Marijan Cvetković. Rat je preživjelo  38 boraca. Iako se general Janko Bobetko spominje kao član odreda, on to nije bio, ali su to bila tri njegova brata. Narodno oslobodilačkoj borbi Janko Bobetko se pridružuje ipak nešto kasnije. 

Kako se zna isticati, sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. 22. lipnja je proglašen državnim praznikom, koji se od 2000. obilježava kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica, autora Želimira Janeša. 

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske na svojim internetskim stranicama upozorava na pogrešne interpretacije oko Odreda, koje idu za njegovim proglašenjem prvog u Europi. Ističu kako Sisački partizanski odred nije bio prvi u Europi, ali je bio prvi u Hrvatskoj i Jugoslaviji. 

Prema podacima koje su proteklih godina na proslavi u Brezovici spominjali i državni dužnosnici u  postrojbama Narodno oslobodilačke vojske borilo se od 1941. do 1945. 230.000 građana Hrvatske.

Komentara 207

UJ
ujo41
10:56 22.06.2019.

Došli su u šumu - dobro , neka tamo i ostanu tamo im je i mjesto..

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
11:07 22.06.2019.

U Hrvatskoj antifasisticki pokret nastaje 20.travnja 1991 osnivanjem Zbora narodne garde.

DU
Deleted user
11:12 22.06.2019.

Okupila se respektabilna grupica, plus Lolek i Bolek.Pa stvarno, jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije