Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruska vojna doktrina

Obavještajci Obami: Putin ide na istok Ukrajine

Vladimir Putin
Foto: Reuters/ PIXSELL
28.03.2014.
u 18:38

Ruski ministar obrane obećao je da invazije neće biti, ali o tome odluku donosi samo Putin. Tako čak i piše u ruskoj vojnoj doktrini iz 2010. godine, koja kaže i kako je zadatak vojske i ‘zaštita građana Ruske federacije izvan zemlje od oružanog napada’.

Rusija slaže kockice kako bi sve bilo na mjestu za invaziju na Ukrajinu, opcija skorog napada ne može se isključiti, rekli su američkom predsjedniku Obami obavještajci, piše američki Foreign Policy. Doduše, oni možda sad pušu na hladno, jer ih je ruska okupacija Krima iznenadila. Međutim, u svom govoru Dumi u četvrtak, ruski je predsjednik Putin rekao kako je i jugoistok Ukrajine povijesno ruski, te da su ga boljševici poklonili Ukrajini, slično kao što se dogodilo 1954. godine kad je sovjetski vođa Nikita Hruščov Krim Ukrajini poklonio ili vratio, ovisi o tome kako se gleda na povijest.

Za nove referendume

Naime, Putin o princu Vladimiru iz 10. stoljeća govori kao o ruskom princu, a Ukrajinci misle da je Vladimir - poznat i kao Vladimir Veliki - osnivač Ukrajine. Slično je i s jugoistokom Ukrajine, taj je dio današnje Ukrajine bio pod carskom Rusijom i samo jedno kratko vrijeme nakon pada te imperije 1917. pa do 1920. godine bila je Ukrajina cjelovita i slobodna, no tada su je zauzeli boljševici. Kakvi su danas izgledi da Rusi prijeđu granicu?

– Izgledi su pola-pola – kaže beogradski vojni analitičar, novinar Politike Miroslav Lazanski. Kaže kako to što Rusija gomila trupe može značiti i pokazivanje snage kako bi odvratila zapad od ozbiljnijih sankcija od ovih sadašnjih koje ne znače gotovo ništa.

– Rusi kažu da je na granici s Ukrajinom 20 tisuća vojnika, Amerikanci tvrde da ih je puno više. U ovoj fazi neće biti napada, ako ne dođe do nereda na istoku Ukrajine. Naravno, čim su trupe koncentrirane na granici, mogućnost sukoba je velika – kaže Lazanski. Možda na ruske apetite ukazuje i to što je svrgnuti predsjednik Janukovič jučer pozvao na referendum o “statusu svake regije u Ukrajini”.

Uzalud milijarde

Kako bilo, američki obavještajci imaju puno bolje informacije o telefonskim razgovorima u Njemačkoj nego o tome što se događa u Rusiji. Razlozi su tehnički, jer, kaže Lazanski, AWACS-i iz Poljske i Rumunjske ne mogu nadzirati ni istok Ukrajine, pa se SAD oslanja na satelitske snimke.

– Iako svake godine daje desetke milijardi dolara za obavještajnu zajednicu, SAD nema video snimki s dronova u realnom vremenu, pa se oslanja uglavnom na fotografije sa satelita – piše Foreign Policy.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da su Rusi dovukli čak 100 tisuća vojnika na granicu, podignuta je i poljska bolnica u regiji Brijansk, samo 20 km od ukrajinske granice, a logistiku osiguravaju vagoni koji stižu na granicu. Zagrebački Ukrajinci kažu kako je u Ukrajini mirno, i u Donjecku i u Odesi, ali vlada neizvjesnost, svi su napeti, čekaju što će se dogoditi. U Ukrajini je mobilizacija provedena i vojska je najvišem stupnju pripravnosti.

>> Janukovič Ukrajincima: Održite referendum u svakoj regiji!

Komentara 145

HR
hrxxx111
19:15 28.03.2014.

americki obavjestajci isti oni koji su radili u iraku ? i trazili bin ladena u afganistanu ?

DU
Deleted user
19:05 28.03.2014.

Mediji su opet u ratnom pohodu. Pripremaju teren za rat.

Avatar MENSA
MENSA
20:46 28.03.2014.

Ti bokca! Kak su pametni ti obavještajci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije